Ce este mâncatul compulsiv și cum îl recunoaștem. Doctor Mihail a oferit o serie de recomandări
Data publicării:
Doctor Mihail a vorbit despre mâncatul compulsiv și cum putem recunoaște semnele acestui diagnostic. 

Mâncatul compulsiv (sau tulburarea de alimentație compulsivă) este o afecțiune în care o persoană consumă cantități mari de alimente într-o perioadă scurtă de timp, fără să aibă neapărat senzația de foame și, de obicei, fără să se poată controla. Acest comportament este adesea asociat cu sentimente de rușine, vinovăție și anxietate.

„Ai o pierdere completă de control asupra a ceea ce mănânci”

Doctor Mihail a dezvăluit, într-un videoclip postat pe canalul său de YouTube, cum putem recunoaște semnele mâncatului compulsiv. Specialistul a precizat că o persoană care mănâncă compulsiv nu se poate opri și pierde controlul asupra a ceea ce consumă. Deși realizează când au terminat de mâncat, nu se poate controla. De asemenea, aceste persoane tind să mănânce rapid, fără a face mici pauze în care, de exemplu, să bea ceva. Un alt semn este reprezentat de faptul că, la final, apare o senzație de vină și rușine, fapt ce duce la un alt simptom. Oamenii care mănâncă compulsiv se ascund și încep să mănânce în secret, fără știrea altora.

„Când mănânci compulsiv, tu nu te poți opri. Ai o pierdere completă de control asupra a ceea ce mănânci. Oamenii care mănâncă compulsiv, se așază la masă și nu se pot opri. Îți dai seama că ai mâncat compulsiv după ce ai terminat de mâncat, dar nu te poți controla. În al doilea rând, mănânci, rapid, până la disconfort fizic. De asemenea, ai o senzație de vină și de rușine acută după ce ai mâncat compulsiv. De multe ori, oamenii care mănâncă compulsiv, încep să mănânce în secret. Dacă te regăsești în aceste lucruri, este posibil ca asta să aducă o suspiciune de diagnostic”, a explicat Doctor Mihail.

Te-ar putea interesa și: Denisa Filcea și Flick au sărbătorit patru ani de la nuntă. Ce declarație romantică i-a făcut Domnul Rimă

Câteva cauze ale mâncatului compulsiv

1. Factori emoționali: Stresul, anxietatea, depresia și plictiseala sunt declanșatori comuni. Persoanele afectate folosesc mâncarea ca mecanism de gestionare a emoțiilor negative.

2. Factori sociali: Presiunea socială, imagini distorsionate ale corpului promovate de media, dar și dietele stricte pot determina episoade de mâncat compulsiv ca reacție la restricțiile alimentare.

3. Obiceiuri alimentare: Săritul meselor, dietele extreme sau consumul excesiv de alimente foarte procesate și bogate în zaharuri și grăsimi pot contribui la dezvoltarea acestui comportament.

Dacă mâncatul compulsiv a devenit o problemă, este important să căutăm ajutor specializat și să nu ignorăm situația. Mâncatul compulsiv este adesea parte a unui ciclu vicios: o persoană mănâncă excesiv pentru a se simți mai bine, dar apoi se simte vinovată și neputincioasă, ceea ce duce la mai mult stres și mai multe episoade de mâncat excesiv.

Mâncatul compulsiv este o afecțiune gravă care poate avea consecințe fizice și psihologice pe termen lung, însă există soluții eficiente pentru a ieși din acest tipar. Tratamentul și suportul adecvat pot ajuta persoanele afectate să-și recapete controlul asupra alimentației și să-și îmbunătățească starea de bine generală.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Loredana Tanase
Categorie: Sanatate



Sursă foto: Instagram/Mario Fresh. Sursă foto: Instagram/Alexia Eram

Mario Fresh confirmă despărțirea de Alexia Eram, după opt ani de relație: „A fost o decizie dificilă”. În ce relații sunt acum cei doi

Captură video: YouTube/Cancan

Ce relație are, de fapt, Lora cu socrii ei. Artista a spus-o chiar în ziua nunții: „Nu se opresc niciodată”

Captură video: YouTube/Xtra Night Show

Reacția lui Cătălin Botezatu, după ce Dan Capatos l-a întrebat despre copiii săi. Mara Bănică l-a provocat să dezvăluie numărul exact

Pepe, Raluca Pastramă, captură video Youtube, Xtra Night Show

Raluca Pastramă rupe tăcerea, după trei ani de la divorț. Ce acuzații grave îi aduce lui Pepe, în plin război pentru custodia fetițelor

Sursă foto: Instagram/ Oana Roman, Marius Elisei

Alocația fiicei Oanei Roman, virată într-un cont deschis de Marius Elisei. Vedeta nu are acces la bani: „Aștept să văd...”

Mihai Voropchievici. Captură Video Antena 3

Horoscop 14 - 20 octombrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea mare succes profesional

Sursă foto: Captură foto Instagram Mario Fresh

Cu cine a plecat Mario Fresh în vacanță, după despărțirea de Alexia Eram. Artistul se distrează în Dubai

Captură video: YouTube/JORGE OFFICIAL. Captură video: YouTube/Jador

Cine este, de fapt, bărbatul cu care s-a văzut Oana Ciocan la restaurant. Jador îl cunoștea de mulți ani: „Fix la cine nu te aștepți. Am zis că îl omor”

Captură video: YouTube/Kanal D Romania. Captură video: YouTube/un PODCAST misto By Bursucu'

„Hai că nu ne-am născut ieri. Am văzut și noi”. Teo Trandafir nu s-a abținut și l-a luat la rost pe Jador. Cum a reacționat cântărețul de manele / Video

Pepe, Raluca Pastramă, captură video Youtube, Xtra Night Show

Pepe și Raluca Pastramă s-au întâlnit în sala de judecată. Ce acuzații i-a adus fosta soție

Sursă foto: Captură foto Instagram Gina și Oana Matache

Gina Matache, mărturisiri emoționante despre divorțul fiice sale, Oana: „Nu mă așteptam. Am învățat să nu mă mai bag”

Captură video: TikTok/Jador

Jador și Oana Ciocan se căsătoresc! Când va avea loc marele eveniment și cine sunt nașii: „Mă însor cu ea! Am știut din prima zi că o să fie nevasta mea” / Video




pixel