Ce este mierea picantă și de ce a devenit virală pe TikTok. Cum se prepară cel mai în vogă leac pentru răceală
Data actualizării:
Data publicării:
Mierea picantă este leacul „momentului”. Iată ce beneficii aduce acest amestec și care este părerea medicilor. 


Pentru un nas înfundat, dureri în gât sau o tuse persistentă, remediul de casă al multor oameni este o lingură de miere care calmează simptomele. Dar știați că dacă îi adăugați un banal condiment aceasta poate accelera dramatic procesul de vindecare a organismului dumneavoastră? 

Mierea condimentată are o mulțime de beneficii pentru sănătate, dincolo de calmarea simptomelor răcelii: Ajută la digestie, protejează inima și chiar vă îmbunătățește starea de spirit, potrivit womansworld.


Ce este mierea picantă


Alimentele "swicy", sau dulci + picante, sunt cea mai recentă tendință de pe TikTok. Aplicația are postări cu mii de clicuri despre modalități de a prepara și de a savura mierea picantă, inclusiv folosirea acesteia ca o completare la creveți, pui, aripioare, sushi și chiar ouă. Restaurantele îmbrățișează, de asemenea, tendința mierii picante. Potrivit revistei QSR, apariția mierii picante în meniurile restaurantelor a crescut cu 187% numai între 2016 și 2020.

 

Cum se prepară mierea picantă


 În principiu, este exact ceea ce pare a fi. Mierea picantă se obține luând miere obișnuită și adăugând în ea ardei iute, fulgi de ardei roșu, piper cayenne sau un sos picant precum Tabasco. Există o mulțime de variante de rețete online, unii oameni adăugând un al treilea ingredient, cum ar fi oțetul de mere sau sucul de lămâie pentru o aciditate dulce care să echilibreze aromele mierii și piperului. Dar, indiferent de modul în care aduceți căldura în miere, combinația este un condiment grozav pe care să îl aveți la îndemână. Pe lângă faptul că vă gâdilă papilele gustative, mierea picantă are beneficii de lungă durată pentru sănătate.

Mierea picantă este bogată în compuși vindecători

Cele două ingrediente principale ale mierii picante se laudă fiecare cu beneficii unice. Mai întâi, să luăm mierea. Aceasta are o istorie îndelungată nu doar ca îndulcitor, ci și ca medicament natural.

 "Unele dintre primele beneficii pentru sănătate ale mierii au fost documentate de grecii antici, în special cu privire la capacitatea sa de a ajuta la vindecarea rănilor sau a arsurilor", spune Michael S. Fenster, MD, cardiolog și profesor de medicină culinară la Colegiul de Sănătate al Universității Montana din Missoula, Montana.

 

"În timpurile moderne, știm acum că mierea conține o combinație de compuși bioactivi, minerale, probiotice, enzime și antioxidanți, toate acestea putând face mult mai mult pentru a ne întări sănătatea", explică Dr. Fenster. El adaugă că bioactivii pot, în esență, să "activeze" gena care ne permite să ne intensificăm capacitatea înnăscută de a produce antioxidanți și de a reduce inflamațiile. În plus, spune el, probioticele sunt necesare pentru o bună sănătate intestinală și esențiale pentru un sistem imunitar sănătos.

 

În continuare, avem ardei iute. Ardeii iuți conțin capsaicină, componenta naturală care conferă ardeiului ferocitatea sa. Pe lângă faptul că aduce căldură, capsaicina este și un antioxidant, explică medicul internist și specialist în medicină culinară Jaclyn Albin, profesor asociat și director al programului de medicină culinară de la UT Southwestern Medical Center din Dallas, Texas.

Atunci când ardeii iuți sunt combinați cu mierea, aveți un amestec puternic care vă poate menține sănătos. "Atât mierea, cât și capsaicina s-au dovedit a avea fiecare, în cadrul unor studii mici, fie proprietăți antivirale, fie antibacteriene", spune Dr. Albin. "Iar antioxidanții din alimente au un efect antiinflamator, astfel că pot ajuta la neutralizarea stresului oxidativ, un tip de radical liber care provoacă daune celulare."

 


Cum vindecă rapid mierea picantă răcelile și virușii

În timp ce cele două ingrediente au compuși care îți pot îmbunătăți sănătatea din cap până în picioare, unde strălucesc cu adevărat este calmarea simptomelor unei infecții a tractului respirator superior, cum ar fi durerea de gât, tusea cronică și congestia. Iată cum mierea condimentată aduce beneficii procesului de vindecare a organismului tău.

1. Mierea picantă calmează tusea

Atunci când ai o tuse supărătoare care nu se lasă, mierea picantă te salvează! Mierea reduce frecvența și severitatea tusei, potrivit unei cercetări din BMJ Evidence-Based Medicine. Studiul sugerează chiar că mierea ar putea fi superioară antibioticelor, oferind o alternativă mai larg disponibilă și mai puțin costisitoare la medicamentele eliberate pe bază de rețetă pentru infecțiile tractului respirator superior.


Iar când adăugați în plus ardei bogat în capsaicină, nu faceți decât să amplificați beneficiile. Cercetarea din OTO Open a constatat că, atunci când oamenii au luat un spray oral de capsaicină de patru ori pe zi, au înregistrat o reducere de până la 75% a tusei cronice după două săptămâni. Oamenii de știință suspectează că capsaicina poate reporni nervii reflexi ai tusei suprasensibilizați, împiedicându-i să se declanșeze greșit și să declanșeze o tuse cronică.

 

2. Mierea condimentată calmează durerea în gât

Unul dintre cele mai frecvente (și mai iritante) simptome ale unui virus respirator sau al unei infecții bacteriene este o gât persistent zgârieturi, uscate și durere. Intră miere. Mierea are efecte analgezice naturale, spune dr. Fenster, făcând referire la un studiu din Jurnalul Brazilian de Otorrinolaringologie. Cercetătorii au descoperit că oamenii care au făcut gargară și apoi au înghițit miere la fiecare 6 ore timp de 10 zile au avut mult mai puține dureri de gât decât cei care au sărit peste mierea dulce. De asemenea, și-au redus nevoia de analgezice pentru a le ușura durerea în gât. Meritul se datorează abilităților de vindecare a rănilor ale mierii, împreună cu efectul său hidratant și de acoperire a gâtului.

Capsaicina este, de asemenea, un analgezic natural, adesea folosit ca ingredient în cremele topice pentru durerile articulare și musculare. Dar consumul de ardei poate oferi aceleași rezultate liniștitoare. Iată cum funcționează: moleculele din capsaicină desensibilizează receptorii care transmit semnale de durere către creier, potolind durerea în gât. În plus, capsaicina poate atenua inflamația care declanșează durere.


Un virus al răcelii sau gripei, bronșita, streptococul și infecțiile sinusurilor pot provoca iritații și inflamații la nivelul gâtului. „O mare parte din durerea de la o durere în gât provine din inflamație”, spune Lauri Wright, PhD, RDN, profesor asociat și director de programe de nutriție la Colegiul de Sănătate Publică de la Universitatea din Florida de Sud, din Tampa, Florida. „A avea miere și ardei iute împreună aduce proprietăți antiinflamatorii care pot reduce umflarea și pot ajuta la durere”, spune Wright, președintele Academiei de Nutriție și Dietetică.

 

3. Mierea condimentată elimină congestia nazală


Dacă ai mușcat vreodată un ardei iute și ai curge nasul sau ai simțit că sinusurile tale se limpezesc, ai de mulțumit capsaicina. „Capsaicina irită sau stimulează inițial terminațiile nervoase, aceasta este senzația de arsură, provocând adesea curgerea nazală sau lăcrimarea ochilor”, spune dr. Albin.

O analiză Cochrane sugerează că spray-urile nazale care conțin capsaicină îmbunătățesc simptomele precum congestia nazală și strănutul și mai bine decât un steroid nazal obișnuit (budesonid), datorită proprietăților sale antiinflamatorii.

Dar mierea poate da o mână de ajutor și atunci când vine vorba de eliminarea congestiei. Inflamația mucoasei cavității nazale (cunoscută și sub numele de sinuzită) îngustează fluxul de aer, ceea ce face dificilă respirația și eliminarea mucusului. „Combinația de țesuturi umflate și inflamate plus mucus susținut este ceea ce face ca nasul să se simtă înfundat”, explică dr. Albin. Mierea antiinflamatoare ajută la reducerea acestei umflături, plus subțiază mucusul, astfel încât să fie mai ușor de eliminat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Retete
Tagurile articolului: ardei  leac  miere  miere picanta  raceala  tuse 


DC Media Group Audience

Romeo Popescu, captură video Youtube

Previziuni pentru luna mai 2024, în funcție de cifra de destin. Romeo Popescu: „Aceste persoane au șanse financiare”

Lola Crudu, captură video Youtube, Spectacola

Lola Crudu, decizie radicală: „Nu mai plec, gata!” Soțul i-a spus că vrea să se înscrie la Survivor. Cum a reacționat / video

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscopul lunii mai, cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru toate zodiile

Părintele Vasile Ioana/captură video Youtube, Altceva cu Adrian Artene

Ai voie să speli în Vinerea Mare? Părintele Vasile Ioana, răspunsul pe care-l așteaptă toți românii

Andrei Ciobanu, Tj Miles, captură video Youtube/ Survivor România

Andrei Ciobanu, avertisment către TJ Miles: „Pe Zanni nu-l interesează absolut de nimeni. Ăsta este obiectivul lui”

Sursa foto: Christian și Iulia Sabbagh, arhivă personală

Anais Sabbagh a devenit virală pe internet, după ce s-a lansat în muzică. Fiica lui Christian Sabbagh a câștigat inimile a milioane de oameni: „A fost o surpriză”

Valeriu Panoiu/ captură video Youtube

Horoscop pentru luna MAI. Zodiile care pot face mulți bani: ”Sunt vești foarte bune”

Sursa foto: Sursa foto: CRBL, Instagram

CRBL, primul Paște singur, după divorțul de soția sa, Elena. Artistul a dezvăluit în compania cui își va petrece sărbătorile anul acesta

Andrei Ciobanu, Zanni/ captură video Voyo

Scandal între Andrei Ciobanu și Zanni la Survivor! „Nu a primit educație, nu a avut de unde” / „Acum înțeleg de ce Ana Pal ți-a dat un cap în nas”

Cristina Demetrescu, captură video Youtube, Vorbește Lumea

Cristina Demetrescu, horoscop pentru prima jumătate a lunii mai 2024. Vin oportunități importante pentru mai multe zodii

Serialul Clanul de pe Pro TV

Surpriză de proporții pentru fanii serialului „Clanul”. Actorii vor putea fi văzuți în „Groapa”. Bebe Măcelaru: „Te omor, Vlahule! Îți iau suflu acum, pe loc!”

Teo Trandafir, pască fără aluat, sursa foto Instagram/ captură video Youtube, chef Sorin Bontea

Teo Trandafir, rețetă delicioasă de pască cu brânză dulce fără aluat: „Pentru cei ce nu au apucat să o testeze”. Cum se menține în formă de sărbători




pixel