Ce face Cristina Joia când nu schimbă destine la Visuri la cheie? Detalii surprinzătoare despre viața ei de zi cu zi: „Cred că pur și simplu mă face fericită”
Postul Paștelui este unul dintre cele două mari posturi din an și cel mai aspru dintre toate. În acest an a început pe 18 martie și durează 40 de zile, o perioadă în care Biserica și creștinii ortodocși se pregătesc pentru Săptămâna Mare și Sfintele Paște. În aceste zile, cei care țin postul se abțin de la carne, ouă, lactate și alte produse de origine animală. În cadrul emisiunii „La Măruță”, medicul nutriționistul Mihaela Bilic a oferit sfaturi esențiale privind alimentația în perioada postului.
„Paradoxul este că zahărul este permis în post. Este un dușman al postului. Trebuie să știm că în postul adevărat, uleiul este permis doar în weekend. Sunt 10 zile cu dezlegare la ulei și vin în postul de 40 de zile. Făinoasele nu sunt bune simple, ci cu ulei. Toate produsele de post sunt extrem de bogate în ulei. Uleiul vegetal are Omega 6 care este pro-inflamator și inflamația pune stăpânire pe noi. Nu avem voie să mâncăm ouă și pește care au Omega 3, iar după ne trezim cu Omega 6 din belșug.
Dacă ținem postul trebuie să fim atenți la cantitatea de zahăr și ulei din produse. Uleiul e vegetal, dar excesul nu e în regulă. Noi avem nevoie de una sau două linguri de ulei pe zi”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic în cadrul emisiunii „La Măruță”.
Potrivit medicului nutriționist, pâinea are ingrediente curate. Așadar, în cazul unei pâini avem 0 grăsimi și 0 zahăr. În schimb, pâinea prăjită din comerț are 5 grame de grăsime și 7 grame de zahăr. De asemenea, crackersii au 10 grame de grăsime și, totodată, este important de menționat că au ulei.
Covrigii, în schimb, pe care toată lumea îi percepe ca fiind pâine, au 10 grame de grăsime sau chiar 20 de grame de grăsime, așadar îngrașă foarte mult din cauza amestecului de ulei cu făină. Potrivit medicului nutriționist, pâine are 250 de calorii pe suta de grame, iar în cazul covrigeilor avem peste 450. Chiar dacă sunt de post, aceștia nu se mănâncă ca pe pâine, ci trebuie consumați în cantitate mai mică.
Totodată, pufuleții au 10 grame de grăsime la suta de grame, în schimb o pungă de tortilla are 20 de grame de grăsime. Așadar, pufuleții sunt perfecți în perioada de post.
În cazul fulgilor de porumb este foarte important să citim eticheta, pentru a-i alege pe cei care nu conțin zahăr. Potrivit Mihaelei Bilic, există în comerț unele pungi care au spre exemplu 1, 5 grame de zaharuri, iar altele care pot avea și 8 grame de zahăr.
De asemenea, tot ce înseamnă oleaginoase, cum ar fi nuci, semințe sau migdale, au foarte multe calorii, peste 600 pe suta de grame. Așadar trebuie consumate cu măsură și să fie în coajă, de preferat.
Te-ar putea interesa și: Cum poate o banală salată să distrugă orice siluetă. Mihaela Bilic: „Aceste preparate sunt mai degrabă o bombă calorică”
Mai avem fasolea. Medicul nutriționist recomandă să alegem din magazin fasole deja fiartă, deoarece nu există riscul de a avea adaosuri în conservă sau la borcan. În schimb, mazărea trebuie cumpărată congelată din cauză că cea la conservă are și zahăr adăugat.
Soia trebuie să aibă 0 grăsimi și 0 zaharuri, în schimb pasta tartinabilă vegetală are peste 20 de grame de grăsime adăugată.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că cele mai bune deserturi în post sunt fructele și ciocolata cu 75% cacao, deoarece aceasta are bob de cacao, unt de cacao și totul este vegetal.
Așadar, în această perioadă dușmanii siluetei sunt grăsimile și zaharurile. Ca să nu vă îngrășați în această perioadă de post este esențial ca atunci când mergeți să vă faceți cumpărăturile să vă uitați pe eticheta produselor alimentare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Diete
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Celebra nutriționistă Mihaela Bilic a analizat un mit...
Ruxandra Pleșea, medic...
O nutriționistă a arătat care...
Doctor Mihail a explicat,...