Ce să nu faci în cazul unei fracturi, entorse sau luxații. Dr. Tarek Nazer: „E o greșeală foarte mare, pentru că poți să faci mai mult rău decât bine” / VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Dr. Tarek Nazer,  medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă, a fost invitatul Andreei Cercel, în emisiunea „Pastila de Frumusețe”, difuzată pe Spectacola, DC News și DC Medical, unde a explicat care este diferența dintre fractură, entorsă și luxație.

Foarte multe persoane nu cunosc diferențele dintre fractură, entorsă și luxație. Pentru a lămuri cum se deosebesc cele trei, l-am avut invitat în platoul Spectacola pe Dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Ce este entorsa

Potrivit medicului, o entorsă are loc atunci când se produce o mișcare greșită, dar nu atât de puternică, rezultând ruperea parțială sau totală a ligamentelor fără a afecta osul sau poziția acestuia în articulație.

„Atunci când facem o mișcare greșită sau avem un traumatism se pot întâmpla toate trei. O entorsă înseamnă o mișcare greșită, nu atât de puternică. Se rup parțial sau total ligamentele, fără să se rupă osul, fără să părăsească osul articulația respectivă. Aceasta este o entorsă”, a spus Dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, în cadrul emisiunii „Pastila de Frumusețe”, de la Spectacola, DC News și DC Medical. 

Ce este luxația

În cazul unei luxații, osul iese din articulație, cauzând deformarea piciorului și necesitând intervenție medicală imediată. Dr. Tarek Nazer,  medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă, avertizează că nu trebuie niciodată să încercăm să-l punem singuri la loc, ci mergem de urgență la medic.

„Dacă vorbim de o luxație, osul iese din articulație și atunci se deformează piciorul. Primul lucru pe care îl vezi atunci când te uiți la piciorul unui om care suferă o luxație este că nu mai are o poziție anatomică. Deci, clar, vezi glezna ieșită din loc. Din păcate, de cele mai multe ori prima intenție este să-l pui la loc, pentru că nu ești cadru medical și atunci nu ai de unde să știi ceea ce trebuie să faci.

E o greșeală foarte mare, pentru că poți să faci mai mult rău decât bine. Trebuie să-l lași așa și să chemi  o ambulanță. Mergi la spital, unde se fac manevrele de reducere. Deci, niciodată nu trebuie să încercăm să ajutăm în acest caz dacă nu avem o expertiză medicală corespunzătoare pentru așa ceva. Aceasta este o luxație”, ne-a declarat Dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie.

Ce este fractura

În cazul unei fracturi, are loc o ruptură a osului. Fracturile sunt de mai multe tipuri: fractură fără deplasare, cu deplasare mică și fractură complexă. Dr. Tarek Nazer a menționat, de asemenea, diferențele între fractura închisă și cea deschisă, subliniind riscul de infecție în cazul celei din urmă.

„Dacă vorbim de fractură, atunci se rupe osul. Există mai multe tipuri de fracturi: fractură cu deplasare, fără deplasare și o fractură complexă. Dacă vorbim de o fractură fără deplasare, este vorba despre o fisură, două, unde osul rămâne în contact, în aceeași poziție. Dacă vorbim de o fractură cu deplasare mică, asta înseamnă că nu mai există contact între cele două fragmente și ele se pot deplasa, adică nu mai stau în aceeași linie. Dacă vorbim de o fractură complexă, aici poate fi vorba despre mai multe fragmente. Asta înseamnă un os rupt în mai multe fragmente și cele două segmente, proximal și distal, sunt intacte și între ele se află un fragment mai mare și câteva mai mici care sunt pe lângă. Automat, acolo este cea mai complexă fractură, de aceea se numește fractură complexă, pentru că este alcătuită din mai multe fracturi mici.

Există și fractura închisă și fractura deschisă. Asta înseamnă că osul s-a rupt și a rămas sub piele intact totul, nu are contact cu exteriorul, sau a pătruns prin piele și a ieșit în afară și are contact cu mediul extern. Automat crește riscul de infecție la o fractură deschisă și acolo există o clasificare în mai multe etape”, ne-a spus medicul Dr. Tarek Nazer.

„În toate cazurile este important să nu încercăm să mișcăm persoana respectivă dacă nu suntem siguri că este bine”

În oricare dintre cele trei cazuri prezentate mai sus, este esențial să evităm să mișcăm persoana afectată. În cazul unei entorse, riscul este relativ redus, însă în cazul unei luxații sau fracturi, riscăm să rupem nervii sau chiar arterele sau venele. 

„În toate cazurile este important să nu încercăm să mișcăm persoana respectivă dacă nu suntem siguri că este bine. În cazul unei entorse poate nu se întâmplă mare lucru, dar în cazul unei luxații sau fracturi riscăm să rupem nervii sau chiar și arterele, venele care sunt acolo și să facem ca situația să fie mult mai dificilă dacă nu știm să facem manevra corectă”, a precizat Dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, în cadrul emisiunii „Pastila de Frumusețe”, de la Spectacola, DC News și DC Medical. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Victoria Petrenciuc a cucerit inimile juraților cu vocea sa inconfundabilă

Victoria Petrenciuc a făcut furori la Românii au Talent. Andra: Unde ne-ai dus?

Camelia Pătrășcanu. Captură video: YouTube/Canal 33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie în perioada următoare

Gina Pistol. Captură video: YouTube/Damian Draghici. Captură video: Instagram/smiley_omul

Gestul făcut de Smiley față de Gina Pistol a stârnit revoltă în mediul online: „Urât comportament! Fără cuvinte, că aș avea multe” / Video

Daniel Pavel/ captură video Voyo

Premieră absolută la Survivor All Stars! Concurenții au rămas șocați: „Nu am mai avut așa ceva”

bloc

La ce etaj ai șanse să nu mori în caz de cutremur. Inginer: La seismul din 1977, acolo am găsit supraviețuitori




pixel