Ce se întâmplă cu organismul tău dacă mănânci fast-food o dată pe săptămână. Pericolele la care vă supuneți
Data publicării:
În ceea ce privește dieta, majoritatea medicilor sunt de acord: Ar trebui să vă încărcați cu alimente integrale care să echilibreze carbohidrații complecși, grăsimi sănătoase, proteine slabe, fibre și vitamine și minerale. În farfurie, acest lucru se traduce prin multe fructe și legume proaspete, nuci, leguminoase, cereale, precum și carne slabă, pește și lactate. Dar ce se întâmplă dacă vă răsfățați cu fast-food, doar o dată pe săptămână?

Experții spun că nu doar ingredientele din mâncare contează, ci și modul în care sunt preparate. Mâncărurile foarte procesate din restaurantele fast-food sunt cunoscute pentru că conțin un plus de sodiu, zahăr, grăsimi saturate și aditivi, toate acestea putând face ravagii asupra sănătății dumneavoastră în timp. De fapt, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) notează că consumul excesiv de fast-food este legat de obezitate, hipertensiune arterială, diabet de tip 2, boli de inimă și alte riscuri grave pentru sănătate. În ciuda acestui fapt, unul din trei americani mănâncă fast-food în fiecare zi, potrivit unui sondaj realizat de autoritatea de sănătate.

Evident că a mânca fast-food o dată pe săptămână implică mai puține riscuri, dar asta nu înseamnă că nu există consecințe. Iată de ce spun experții că există riscuri de sănătate potențial grave asociate cu consumul de fast-food într-un ritm mai puțin frecvent, dar totuși regulat.

Ce se întâmplă cu organismul tău dacă mănânci fast-food o dată pe săptămână

Digestia ta poate avea de suferit

Chiar dacă mâncați doar o singură masă de fast-food pe săptămână, este posibil să observați un disconfort digestiv după aceea. De fapt, consumul de fast-food rar poate însemna că sunteți mai sensibil la efectele alimentelor puternic procesate.

"Mâncarea de tip fast-food este adesea săracă în fibre alimentare, care joacă un rol vital în menținerea unei digestii sănătoase", explică Trista Best, MPH, RD, LD, dietetician autorizat și consultant la Balance One Supplements. "Fibrele adaugă volum la scaun, ajută la mișcări intestinale regulate și sprijină creșterea bacteriilor intestinale benefice. Lipsa fibrelor din mâncarea de tip fast-food poate duce la constipație și neregularitate."

O altă consecință imediată a consumului de fast-food o dată pe săptămână este că puteți observa gaze sau balonare după ce ați terminat masa.

"Fast food-ul este de obicei bogat în grăsimi nesănătoase, carbohidrați rafinați și aditivi artificiali, care pot perturba echilibrul bacteriilor intestinale. Acest dezechilibru, cunoscut sub numele de disbioză, poate duce la probleme digestive precum gaze, balonare și disconfort", spune Best.

Zahărul din sânge ar putea crește brusc

Deoarece mesele de tip fast-food conțin adesea cantități mari de carbohidrați rafinați, zaharuri adăugate și băuturi zaharoase, consumul regulat de fast-food este asociat cu o incidență mai mare a diabetului de tip 2.

Deși nu veți dezvolta diabet peste noapte de la o singură masă de fast-food, Meaghan Greenwood, RD, dietetician și antrenor de sănătate care lucrează cu Hourglass Waist, avertizează că o singură porție de fast-food poate "provoca vârfuri rapide ale nivelului de zahăr din sânge, punând la încercare pancreasul pentru a produce insulină".

"În timp, vârfurile repetate de zahăr din sânge pot contribui la rezistența la insulină, care este un precursor al diabetului de tip 2", adaugă ea.

Acest lucru poate provoca, de asemenea, probleme imediate pentru oricine este deja considerat diabetic sau prediabetic. Respectând un plan de alimentație sănătos și pregătindu-vă mesele acasă, puteți contribui la limitarea riscului de apariție a unor vârfuri neașteptate de zahăr în sânge.

Este posibil să vă creșteți riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral

De obicei, tensiunea arterială scade ușor după ce consumați o masă, relatează Medical News Today. De fapt, aproximativ o treime dintre adulții mai în vârstă se confruntă cu hipotensiune postprandială notabilă, atingând cea mai scăzută valoare a tensiunii arteriale în cele 30-60 de minute după masă.

Cu toate acestea, atunci când mâncați o masă sărată de tip fast-food, tensiunea arterială poate, în schimb, să crească brusc, spune Greenwood. În timp, acest lucru poate reprezenta o problemă.

"Consumul constant de niveluri ridicate de sodiu poate solicita sistemul cardiovascular și poate crește riscul de hipertensiune, boli de inimă și accident vascular cerebral", notează dieteticianul.

De fapt, un studiu din 2012 publicat în revista Circulation a constatat că a mânca fast-food doar o dată pe săptămână a crescut riscul participanților de a muri din cauza bolilor coronariene cu 20%, în comparație cu cei care s-au abținut. Și cu cât participanții mâncau mai mult fast-food, cu atât riscul lor creștea mai mult: Cei care mâncau fast-food de patru ori pe săptămână aveau cu 80 la sută mai multe șanse de a muri din cauza aceleiași afecțiuni, comparativ cu grupul de control, potrivit bestlife.com 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului:   fast-food  sănătate 


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Victoria Petrenciuc a cucerit inimile juraților cu vocea sa inconfundabilă

Victoria Petrenciuc a făcut furori la Românii au Talent. Andra: Unde ne-ai dus?

Romeo Popescu, captură video Youtube

Previziuni pentru luna mai 2024, în funcție de cifra de destin. Romeo Popescu: „Aceste persoane au șanse financiare”

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscopul lunii mai, cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU. Andra Măruță, Românii au talent/ProTV

Dana Budeanu, reacție controversată, după ce a văzut-o pe Andra pe scenă. Artista i-a răspuns când a observat ce a spus despre ea

bloc

La ce etaj ai șanse să nu mori în caz de cutremur. Inginer: La seismul din 1977, acolo am găsit supraviețuitori

Daniel Pavel/ captură video Voyo

Premieră absolută la Survivor All Stars! Concurenții au rămas șocați: „Nu am mai avut așa ceva”

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscop 29 aprilie - 5 mai aprilie 2024, cu Mariana Cojocaru. Previziuni pentru toate zodiile

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna mai, cu gemenele Oana și Adina Timofte. Zodia care dă lovitura pe plan financiar

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Top 5 zodii de femei seducătoare, care cuceresc orice bărbat. Mihai Voropchievici: „Nimeni nu poate rezista în fața lor”

Andrei Ciobanu, Zanni/ captură video Voyo

Scandal între Andrei Ciobanu și Zanni la Survivor! „Nu a primit educație, nu a avut de unde” / „Acum înțeleg de ce Ana Pal ți-a dat un cap în nas”




pixel