Ce se întâmplă dacă bei zilnic un smoothie. Riscurile la care te supui
Data publicării:
Chiar dacă smoothiul vine cu multe beneficii pentru tine, această băutură poate avea, în același timp și mai multe riscuri pentru organism.

Cine nu iubește un smoothiurile? Sunt accesibile, foarte ușor de preparat, dar și extrem de sănătoase. În plus, dacă optezi pentru ingredientele potrivite, acestea pot fi o masă densă în nutrienți. Astfel, dacă ești o persoană care se bucură de un smoothie în fiecare zi, sigur te-ai întrebat cel puțin o dată ce impact au ele în viața ta. Sunt smoothie-urile sănătoase, ori există și părți negative în consumul lor?

"Consumul de smoothie-uri în fiecare zi poate avea beneficii pozitive pentru sănătate, cum ar fi creșterea aportului de fructe și legume, fibre și antioxidanți", spune specialiștii, potrivit EatThis. Așadar, dacă încorporezi o varietate de legume, fructe, semințe, nuci și alte ingrediente nutritive, această băutură poate deveni una dintre cele mai sănătoase părți ale zilei tale. Cu toate acestea, este important să fii conștient de câteva riscuri potențiale, atunci când îți pregătești smoothie-urile cu ingrediente nepotrivite, cum ar fi cele care au un conținut excesiv de calorii și zahăr.

Citește și: Cum se ține corect Postul Paștelui. Greșelile pe care trebuie să le eviți. Părintele Vasile Ioana: „Mulți cedează, dar e posibil”

Avantajele consumului de smoothie

Obții o gamă largă de nutrienți importanți

Una dintre cele mai simple modalități de a obține o gustare bogată în nutrienți este să-ți faceți un smoothie acasă. Potrivit lui Mary Sabat, sepcialist în domeniu, smoothie-urile, în special cele verzi, "conțin de obicei o varietate de fructe și legume, oferind o gamă largă de vitamine esențiale, minerale și antioxidanți necesari pentru sănătatea și bunăstarea generală".

De exemplu, să spunem că aveți nevoie de mai mult fier în dietă. Puteți pregăti un smoothie și adăuga alimente bogate în fier, cum ar fi spanac, tofu sau semințe de dovleac. Aveți nevoie de mai multe proteine? Căutați gustări bogate în antioxidanți? Umpleți-vă smoothie-ul cu fructe de pădure, legume cu frunze verzi, nuci și semințe.

Poți crește cu ușurință aportul de legume în dieta ta

Dacă vrei să-ți adaugi mai multe legume în timpul mesei dintr-o zi, Sabat adaugă că și smoothie-urile sunt perfecte pentru acest lucru.

"Mulți oameni se străduiesc să consume suficiente legume în dieta lor zilnică, iar consumul unui smoothie este o modalitate ușoară și delicioasă de a crește aportul de legume fără a vă simți copleșit de salate sau legume gătite."

VEZI și: Supă cremă de post, cu legume coapte. Secretele pe care trebuie să le urmezi, pentru un preparat delicios / video

Digestia se poate îmbunătăți

Sabat mai notează că această băutură îți poate îmbunătățiți digestia, asta doar dacă bei smothiuri bogate în fibre. 

"Conținutul ridicat de fibre din smoothie-uri poate ajuta digestia și poate promova mișcările regulate ale intestinului, ajutând la prevenirea constipației și la menținerea unui sistem digestiv sănătos", spune ea.

Îți poți susține imunitatea

Smoothie-urile consumate zilnic vă pot permite să consumați mai mulți nutrienți care stimulează imunitatea.

"Unele dintre vitaminele, mineralele și antioxidanții care se găsesc în smoothie-uri pot ajuta la întărirea sistemului imunitar, făcându-l mai rezistent la infecții și boli", spune Sabat.

De exemplu, vitamina C este cunoscută pentru că ajută la stimularea imunității și puteți obține mai multe din această vitamină prin ingrediente pentru smoothie-uri, cum ar fi căpșunile, portocalele și sucul de portocale. Zincul este un alt nutrient crucial pentru un sistem imunitar sănătos, iar adăugarea unor lucruri precum ovăzul, semințele de dovleac, iaurtul din lapte integral, caju și migdalele pot oferi acel impuls de zinc de care are nevoie organismul.

Dezavantajele smoothiurilor

Dacă îl înlocuiești cu o masă, ți se poate face foame

Consumul unui smoothie ca înlocuitor de masă îți poate lăsa o senzație de foame destul de mare.

Potrivit lui Young, este posibil ca smoothie-urile să nu fie întotdeauna cel mai bun înlocuitor al unei mese. Dacă faci un smoothie pentru micul dejun, dar nu folosești suficiente proteine, fibre și grăsimi sănătoase, băutura ta poate furniza calorii care nu vor susține și sațietatea. 

Ea spune: "În timp ce smoothie-urile sunt bogate în fibre, ele nu sunt la fel de sățioase ca o masă completă, ceea ce poate duce la mai multe pofte și la supraalimentare pe parcursul zilei. Cel mai bine este să beți smoothie-uri cu moderație, cu o dietă echilibrată și să fiți atenți la ingredientele încorporate."

VEZI și: Cele două suplimente care ar putea reduce riscul de cancer. Rezultatele suprinzătoare ale celui mai recent studiu

Te poți simți balonat

Consumul unui smoothie bogat în fibre poate fi excelent pentru digestia ta, dar te avertizăm că, dacă nu ești obișnuit să consumi multe fibre, corpul tău poate reacționa la o băutură bogată în fibre cu gaze în exces sau balonare din cauza modului în care îți modifică microbiomul intestinal. Sabat spune că acest lucru este valabil mai ales dacă aveți un sistem digestiv sensibil sau anumite afecțiuni gastrointestinale.

Este posibil să consumi zahăr în exces

Am vorbit mult despre cât de ușor este să faci smoothie-uri sănătoase, pline de ingrediente bogate în nutrienți, dar dacă optezi pentru unele cumpărate din magazin, acestea s-ar putea să conțină mai mult zahăr adăugat decât îți dai seama. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Victoria Petrenciuc a cucerit inimile juraților cu vocea sa inconfundabilă

Victoria Petrenciuc a făcut furori la Românii au Talent. Andra: Unde ne-ai dus?

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Camelia Pătrășcanu. Captură video: YouTube/Canal 33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie în perioada următoare

Captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU. Andra Măruță, Românii au talent/ProTV

Dana Budeanu, reacție controversată, după ce a văzut-o pe Andra pe scenă. Artista i-a răspuns când a observat ce a spus despre ea

Gina Pistol. Captură video: YouTube/Damian Draghici. Captură video: Instagram/smiley_omul

Gestul făcut de Smiley față de Gina Pistol a stârnit revoltă în mediul online: „Urât comportament! Fără cuvinte, că aș avea multe” / Video

Daniel Pavel/ captură video Voyo

Premieră absolută la Survivor All Stars! Concurenții au rămas șocați: „Nu am mai avut așa ceva”

bloc

La ce etaj ai șanse să nu mori în caz de cutremur. Inginer: La seismul din 1977, acolo am găsit supraviețuitori




pixel