Ce se întâmplă dacă mănânci iaurt expirat. Un nutriționist a explicat efectele pe care le poate avea asupra organismului tău
Data publicării:
Ce se întâmplă dacă mănânci iaurt expirat? Este una dintre întrebările cele mai frecvente atunci când ai în frigider un iaurt care a depășit termenul de valabilitate. 

În orice frigider se pot găsi iaurturi de diverse arome. Problema este că, de multe ori, uităm de ele, expiră și ajungem să le aruncăm. Iaurtul este un aliment foarte nutritiv care oferă sute de beneficii consumatorilor. Este una dintre principalele surse de calciu, un nutrient esențial pentru menținerea sănătății oaselor și a dinților. Conține un nivel ridicat de vitamina B12, fundamentală pentru prevenirea bolilor cardiace. Fosforul și potasiul, esențiale pentru întărirea sistemului imunitar, sunt alte substanțe pe care le oferă acest produs. De asemenea, furnizează proteine, un agent activ care reglează apetitul și este una dintre bazele principale ale alimentației. Iaurtul natural este benefic și pentru piele, deoarece nu interferează în crearea și producția a două componente importante ale acestui organ: elastina și colagenul.

Datorită probioticelor din iaurturi, acestea îmbunătățesc sănătatea digestivă. Sunt foarte utile pentru bunăstarea sistemului digestiv și acționează ca protectori împotriva descompunerii. Fundația Spaniolă a Inimii indică faptul că există studii despre acest aliment care „evidențiază că bifidobacteriile și bacteriile acidofile produc o relativă îmbunătățire a colesterolului din sânge”.

Te-ar putea interesa și: Carmen Brumă, prăjitură proteică cu cireșe. Nu conține zahăr și este delicioasă

Boticaria García, despre data de valabilitate a iaurturilor

Unul dintre pașii cei mai comuni atunci când cumpărăm iaurturi de la supermarket este să verificăm data de valabilitate. Avem obiceiul de a alege produsele cu o dată cât mai îndepărtată pentru a le păstra în frigider cât mai mult timp.

În acest context, Boticaria García a explicat ce se întâmplă cu iaurturile. Prin intermediul contului său de Instagram, ea a rezolvat marea întrebare: Iaurturile expiră cu adevărat? Nutriționista a spus că „de 10 ani nu mai expiră”. De fapt, a afirmat că din anul 2014, iaurturile „pot fi etichetate cu mențiunea data de consum preferată”. Aceasta înseamnă, conform lui García, că dacă „nu există semne evidente de alterare și dacă iaurturile au fost păstrate corect”, atunci când au data de consum preferată, pot fi „consumate și după ce aceasta a trecut”. Expertul în nutriție a încercat să ofere o estimare a timpului în care pot fi consumate.

Boticaria García a precizat că, deși nu există un „răspuns universal”, aceste iaurturi pot fi consumate până la câteva săptămâni după ce au depășit data de valabilitate. Cert este că depinde de tipul de iaurt. „Nu este același lucru un iaurt natural și unul care conține bucăți de fructe, depinde dacă s-a respectat temperatura, dacă l-ai adus repede acasă sau l-ai lăsat mult timp în portbagaj”, a spus nutriționista, potrivit 20minutos.es.

Te-ar putea interesa și: Patru alimente care te vor ajuta să dormi mai bine și să scapi de stres. Trebuie să le consumi înainte de culcare

Pe de altă parte, ea a explicat că, deși iaurtul „este sigur”, trebuie avut în vedere că după data de valabilitate își poate pierde din gust, aromă sau din calitățile nutriționale. Din acest motiv, Boticaria García a făcut o recomandare: „Cel mai bun sfat pe care ți-l pot da este să consumi iaurturile în perioada indicată pentru a te bucura de toate proprietățile lor”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Starul filmelor pentru adulți, care a filmat 300 de scene în doar 6 luni, dezvăluie impactul brutal pe care l-a avut asupra corpului ei / video

Captură video: Pro TV. Sursă foto: Instagram/Shift. Sursă foto: Instagram/Ruby

JO a vrut să știe toată lumea asta despre Ruby și Shift. Artista a dezvăluit totul, în direct la TV 

Sursă foto: Captură foto Antena 1

De ce ar fi refuzat Diandra să plece împreună cu Andrei de pe insulă. Ispita Eric a dezvăluit adevăratul motiv

Dana Budeanu/ captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU

Mircea Badea o face praf pe Dana Budeanu: Meltenism!

Sursă foto: Instagram/Karmen

Divorț șoc în lumea mondenă! Karmen Simionescu și Bogdan Căplescu s-au despărțit, după 5 ani de căsnicie. Motivul pentru care au decis să-și spună „adio”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 9-15 septembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care își va întâlni marea dragoste

Captură video: Pro TV. Sursă foto: Instagram Karmen

Ioana Ginghină a vorbit public despre divorțul dintre Karmen Simionescu și Bogdan Căplescu: „Mai vedem noi dacă rămân lucrurile așa, pe prietenie”

Captură video: Instagram/observatorantena1

Oana Ormenișan a fost cerută în căsătorie! Care a fost reacția prezentatoarei de la Observator când a văzut inelul de logodnă / Foto

Captură video: Pro TV

Zanni s-a despărțit de iubita lui! Câștigătorul Survivor All Stars s-a dat de gol: „Presimt că o să am o nevastă care merită totul”

Sursă foto: Instagram Karmen

Karmen Simionescu a presimțit divorțul de soțul ei! Ce declara în urmă cu câteva luni

Captură video: Pro TV. Captură video: YouTube/Gând la gând cu Teo

JO s-a dat de gol și a spus asta despre Andrei Bănuță, în direct la TV. Artista nu s-a abținut: „Sunt foarte asumată”

Captură video: Facebook/Cristina Șișcanu

Cristina Șișcanu, rețetă de maioneză cu de 5 ori mai puține calorii decât varianta clasică: „Se face doar din 3 ingrediente. E foarte gustoasă”




pixel