Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei cafea dimineața, potrivit Universității Harvard
Data publicării:
Cafeaua conține, pe lângă cofeină, numeroase substanțe precum vitamine, minerale sau antioxidanți, care pot aduce beneficii sănătății noastre cardiovasculare.

Consumată de milioane de persoane în întreaga lume și în țara noastră, cafeaua are o serie de proprietăți stimulante care o fac ideală pentru a începe ziua. Este și o opțiune foarte sănătoasă, așa cum subliniază experții de la Universitatea Harvard (Statele Unite).

Potrivit lui Frank Hu, profesor de nutriție și epidemiologie la School of Public Health, avem de peste zece ani dovezi convingătoare despre efectele benefice ale cafelei, în special în domenii precum prevenirea diabetului de tip 2 sau reducerea riscului de boală cardiacă și accident vascular cerebral.

Efectele benefice ale cafelei pentru sănătate

Așa cum explica acest expert în 2015, se estimează că beneficiile cardiovasculare ale consumului obișnuit de cafea încep să fie semnificative de la aproximativ trei cești de 225 de grame de cafea preparată convențional în fiecare zi. De la această cantitate, unele dintre efectele benefice documentate includ reducerea inflamației (care ne poate deteriora arterele) și o mai bună reglare a nivelurilor de zahăr din sânge. De asemenea, se pare că persoanele care consumă cafea în mod obișnuit ar putea avea un risc mai mic de a suferi anumite evenimente cardiovasculare grave, cum ar fi infarctul sau accidentul vascular cerebral.

La început, poate fi ușor să atribuim cea mai mare parte a acestor efecte pozitive ale cafelei conținutului său de cofeină, principalul responsabil de acțiunea sa stimulantă. Totuși, reamintește Hu, cafeaua este o infuzie compusă din sute sau mii de compuși diferiți, inclusiv vitamine, minerale și polifenoli antiinflamatori. Cel mai probabil, spune el, este o combinație a tuturor acestor substanțe, mai degrabă decât cofeina, responsabilă pentru efectele benefice ale cafelei asupra corpului uman. De fapt, potrivit unor studii recente, cafeaua decofeinizată ar putea avea același potențial de a reduce nivelurile de zahăr din sânge și rezistența la insulină; acest lucru ar putea explica și de ce alte surse de cofeină nu au demonstrat aceleași efecte benefice pentru sănătatea cardiovasculară pe care le are cafeaua.

Ce se întâmplă cu cofeina?

În această direcție, există unele motive de îngrijorare cu privire la efectele asupra sănătății ale consumului excesiv de cofeină. Această substanță declanșează o creștere a tensiunii arteriale pe termen scurt, care poate provoca senzații neplăcute precum nervozitate, tremurături sau probleme de somn. Pe baza acestui fapt, se recomandă persoanelor cu palpitații sau probleme de aritmie cardiacă să evite băuturile cu cofeină, chiar dacă cercetările sugerează că un consum moderat de cofeină nu trebuie să fie dăunător pentru majoritatea persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare, altele decât aritmiile.

Persoanele dezvoltă toleranță la cofeină după doar câteva zile, astfel încât aceste efecte ale substanței nu pot fi extrapolate pe termen lung. În timp, consumul de cofeină crește modest rata metabolică și consumul de energie, astfel încât ar putea fi benefic pentru controlul greutății corporale. Totuși, trebuie să evităm băuturile energizante cu concentrații mari de cofeină, care au provocat chiar și internări de urgență.

Atenție la zahăr și lapte

În cele din urmă, o ultimă precauție de luat în considerare este că multe persoane nu consumă cafeaua simplă, ci îi adaugă produse precum lapte sau îndulcitori (precum zahăr). Aceste tipuri de adaosuri ar putea chiar inversa beneficiile pentru sănătate observate în cazul consumului obișnuit de cafea simplă. Consumul excesiv de zahăr poate duce chiar la creșterea greutății corporale și, în timp, la dezvoltarea unor patologii metabolice precum diabetul de tip 2. 

Pentru sănătatea noastră, dacă ne place cafeaua, cel mai bine este să monitorizăm proporția și tipul ingredientelor pe care le adăugăm pentru a nu ne priva de beneficiile pe care le are această infuzie stimulantă. Așa cum se întâmplă de obicei, moderația este cheia pentru a asigura că băutura de dimineață își păstrează efectele pozitive, potrivit 20minutos.es.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Starul filmelor pentru adulți, care a filmat 300 de scene în doar 6 luni, dezvăluie impactul brutal pe care l-a avut asupra corpului ei / video

Captură video: Pro TV. Sursă foto: Instagram/Shift. Sursă foto: Instagram/Ruby

JO a vrut să știe toată lumea asta despre Ruby și Shift. Artista a dezvăluit totul, în direct la TV 

Sursă foto: Captură foto Antena 1

De ce ar fi refuzat Diandra să plece împreună cu Andrei de pe insulă. Ispita Eric a dezvăluit adevăratul motiv

Dana Budeanu/ captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU

Mircea Badea o face praf pe Dana Budeanu: Meltenism!

Sursă foto: Instagram/Karmen

Divorț șoc în lumea mondenă! Karmen Simionescu și Bogdan Căplescu s-au despărțit, după 5 ani de căsnicie. Motivul pentru care au decis să-și spună „adio”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 9-15 septembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care își va întâlni marea dragoste

Captură video: Pro TV. Sursă foto: Instagram Karmen

Ioana Ginghină a vorbit public despre divorțul dintre Karmen Simionescu și Bogdan Căplescu: „Mai vedem noi dacă rămân lucrurile așa, pe prietenie”

Captură video: Instagram/observatorantena1

Oana Ormenișan a fost cerută în căsătorie! Care a fost reacția prezentatoarei de la Observator când a văzut inelul de logodnă / Foto

Captură video: Pro TV

Zanni s-a despărțit de iubita lui! Câștigătorul Survivor All Stars s-a dat de gol: „Presimt că o să am o nevastă care merită totul”

Sursă foto: Instagram Karmen

Karmen Simionescu a presimțit divorțul de soțul ei! Ce declara în urmă cu câteva luni

Captură video: Pro TV. Captură video: YouTube/Gând la gând cu Teo

JO s-a dat de gol și a spus asta despre Andrei Bănuță, în direct la TV. Artista nu s-a abținut: „Sunt foarte asumată”

Captură video: Facebook/Cristina Șișcanu

Cristina Șișcanu, rețetă de maioneză cu de 5 ori mai puține calorii decât varianta clasică: „Se face doar din 3 ingrediente. E foarte gustoasă”




pixel