Ce se întâmplă în corpul tău dacă devii vegetarian. Mihaela Bilic: „Toate studiile au arătat”
Data actualizării:
Data publicării:
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit că trecerea la o dietă vegetariană poate aduce modificări semnificative în corpul nostru. Iată care sunt acestea.

Trecerea la o dietă vegetariană poate aduce o serie de modificări în corpul tău. Dacă este bine planificată poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate, dar este important să se acorde atenție asigurării unui echilibru nutrițional adecvat. Așadar, regimul vegetarian este adoptat de tot mai multe persoane dornice să prevină bolile.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă devii vegetarian. Mihaela Bilic: „Toate studiile au arătat”

Studiile realizate până în prezent au arătat o scădere a incidenței bolilor cronice asociate cu adoptarea unei alimentații vegetariene. Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, beneficiile apar datorită creșterii consumului de legume, fructe și cereale, împreună cu reducerea consumului de carne. 

„E mai sănătos să fii vegetarian? În trecut a fi vegetarian era un obicei privit cu suspiciune, iar persoanele care nu mâncau carne erau considerate stranii, carnea fiind considerată un privilegiu al celor înstăriți. În prezent a devenit o modă să fii vegetarian- de la actori de la Hollywood până la sectele religioase, toată lumea dorește să iasă în evidență eliminând produsele de origine animală din alimentație.

Este mai sănătos să fii vegetarian? Toate studiile au arătat o scădere a incidenței bolilor cronice odată cu acest tip de alimentație. Ce nu au reușit aceste studii să demonstreze este că beneficiile apar exclusiv datorită eliminării produselor animale din dietă. Același efect pozitiv se obține prin simpla diminuare a consumului de carne și creșterea semnificativă a consumului de legume fructe și cereale. Hotărârea de a fi vegetarian are la bază motive diverse: protecția mediului, evitarea sacrificării animalelor, reducerea aportului de grăsimi saturate din dietă, frica de boli grave etc”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Te-ar putea interesa și: Mihaela Bilic, 5 alimente necesare pentru a avea o viață sănătoasă. Mulți specialiști o vor contrazice

Beneficiile alimentației vegetariene

Potrivit medicului nutriționist, printre beneficiile evidente ale unei alimentații vegetariene se numără scăderea riscului de boli cardiovasculare și protecția împotriva cancerului, în special al celui de colon:

- Scăderea incidenței bolilor cardiovasculare - alimentația bazată pe produse vegetale este mai săracă în grăsimi saturate și colesterol, are un conținut redus de sare și este mai bogată în fibre și fitonutrienți cu efect antioxidant.

- Protecția împotriva cancerului. Pe un teren genetic cu predispoziție pentru cancerul de colon, consumul crescut de carne roșie, mezeluri și produse rafinate poate reprezenta un factor de risc suplimentar. Dieta vegană și un stil de viață sănătos (eliminare sedentarism, consum de alcool, fumat) au efect benefic.

Riscuri dietă vegană și deficitul de nutrienți

Mihaela Bilic a punctat și riscurile asociate unei diete vegane:

- Vitamina B12 și fier. Spre deosebire de vegetarieni, care consumă ouă și lactate, veganii au un risc crescut de carență de vitamina B12, prezentă exclusiv în produsele de origine animală. Și riscul de anemie crește la vegani, deoarece fierul hemic, cu bio-eficiență crescută (absorbție 25-30%) există doar în produsele animale, în timp ce fierul din vegetale (non-hemic) este greu de absorbit (3-10%).

- Aportul de proteine. Proteinele de origine vegetală sunt incomplete, nu conțin toți aminoacizii esențiali, de aceea în dieta vegană, pentru a evita un deficit de proteine, cerealele trebuie asociate cu leguminoase boabe (ex. orez cu mazăre, fasole boabe cu porumb, paste făinoase cu mazăre etc.) Vegetarienii sunt la adăpost de acest risc, simpla prezență a oului sau laptelui în dietă acoperind necesarul de aminoacizi esențiali.

- Omega 3. Aportul de acizi grași esențiali poate fi și el afectat într-o dietă vegană, singura formă de Omega 3 pe care organismul o poate metaboliza fiind cea de proveniență animală. Degeaba mâncăm nuci și semințe de in, avem nevoie de pește gras și gălbenuș de ou.

- Calciu, metabolismul și osteoporoza. Corpul unui adult conține peste 1 kg de calciu, care se reînnoiește continuu. Acest mineral este folosit ca agent de neutralizare al produșilor acizi rezultați din metabolism. Zilnic se consumă 1 g de calciu, pierdere care trebuie acoperită prin alimentație. Calciul din lapte reprezintă standardul de referință pentru solubilitate: din lapte se absoarbe 40% din calciu, iar din vegetale doar 4-5%. Raportul dintre calciu și fosfor asigură absorbția eficientă, iar vitamina D prezentă în mod natural în grăsimea laptelui fixează calciul în oase.

Te-ar putea interesa și: Topul celor mai sănătoase alimente pentru organism. Mihaela Bilic a spus-o fără perdea: „Nu avem cum să fim vegetarieni sub nicio formă”

„Natura ne-a vrut omnivori (să mâncăm din toate) și de aceea nu a pus într-un aliment toți nutrienți de care organismul are nevoie”

Mihaela Bilic susține că natura ne-a vrut omnivori, adică să consumăm o varietate de alimente, având în vedere niciun produs nu furnizează toți nutrienții necesari organismului. Astfel, o alimentație sănătoasă trebuie să fie diversificată pentru a acoperi nevoile complexe ale corpului, creierului și sistemului nervos. Totodată, medicul avertizează că dieta vegană este total contraindicată în cazul unor categorii de persoane precum gravidele, femeile care alăptează, copiii și adolescenții sau persoanele cu afecțiuni cronice. 

„Natura ne-a vrut omnivori (să mâncăm din toate) și de aceea nu a pus într-un aliment toți nutrienți de care organismul are nevoie. O alimentație sănătoasă trebuie să fie în primul rând diversificată, doar în felul acesta sunt acoperite nevoile complexe ale corpului și mai ales ale creierului/sistemului nervos.

Dieta vegană este contraindicată cu desăvârșire în cazul gravidelor și femeilor care alăptează, la copii și adolescenți, precum și la persoanele în vârstă sau care suferă de diferite afecțiuni cronice. Produsele de origine animală sunt incontestabil superioare, atât din punct de vedere al aportului de nutrienți, cat și la capitolul bioeficiență. Fără ele nu putem beneficia de o dezvoltare și funcționare optima a sistemului nervos, osos și endocrin, iar carentele care apar sunt definitive. Echilibrul, diversitatea și moderația sunt elementele unui stil de viață sănătos, simpla eliminare a produselor animale din alimentație este departe de a fi soluția miraculoasă pentru sănătatea noastră”, a mai precizat nutriționist Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Gand la Gand Cu Teo

Adda tună și fulgeră, după ce a apărut în podcastul moderat de Teo Trandafir. Ce nemulțumire are artista: „Atât vreau să vă spun” / Video

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău a spus în direct la TV cine sunt nașii fiului ei, Isaia. Sunt printre cele mai cunoscute vedete din România

Captură video: YouTube/Kanal D2. Captură video: YouTube/ un PODCAST misto By Bursucu'

Teo Trandafir, reacție tranșantă după ce Jador a confirmat despărțirea de Oana Ciocan: „Dacă ești cu el și îți faci speranțe...”

Badea

Mircea Badea a încins Internetul! Imagini de infarct

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Serghei Mizil a rupt tăcerea. De ce nu vorbește cu Monica Tatoiu de mai bine de 12 ani: „Am avut multe scandaluri cu ea. Acela a fost începutul”

Captură video: YouTube/Cătălin Mărută

Rux, apariție îndrăzneață la TV. Cătălin Măruță a rămas mut de uimire, după ce influencerița a venit îmbrăcată doar în bluză: „Pe sub cămașă mai ai ceva?”

Captură video: YouTube/Povesti de Film, cu Mara Banica

„Tu pui la inimă?”. Vali Vijelie a dat cărțile pe față. Ce i-a spus soției sale, Carmen Rusu, imediat după ce a înșelat-o cu altă femeie

Irina Margareta Nistor ne-a spus cine este cel mai bun actor român: „Cel mai izbutit, dar și care ne-a adus beneficii de imagine”

Captură video YouTube/JORGE OFFICIAL

Jador a trecut peste despărțirea de Oana Ciocan! Cine este tânăra de care s-a îndrăgostit: „Aș da orice să mă iubească ea” / Video

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 8-14 iulie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va renaște /video

Captură video: Pro TV. Adela Popescu și Radu Vâlcan, sursa foto Instagram

Ami i-a pus gând rău lui Radu Vâlcan? Prezentatorul TV a intrat în atenția artistei: „Nu vreau să fac scandal în familia lor. Este un bărbat extraordinar de frumos”

Top cupluri cu aceeași zodie. Mihai Voropchievici: Ei vor fi uniți pe viață de iubirea lor!
pixel