Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci cartofi reci. Cele mai recente dezvăluiri ale experților
Data actualizării:
Data publicării:
Cele mai recente dezvăluiri ale experților arată cum un aliment simplu și comun în alimentație poate avea efecte surprinzătoare asupra sănătății tale.

Inflamația este un proces care poate avea loc în organism și care adesea trece neobservat până când devine prea complicat și corpul semnalează prin simptome, dar poate fi prevenit printr-o alimentație corespunzătoare.

Se estimează că în societatea occidentală prevalența bolilor inflamatorii imunomediatede (IMID), cum ar fi spondilita anchilozantă, psoriasis sau artrita reumatoidă, este de aproximativ 7%. Pe lângă factorii genetici, obiceiurile alimentare pot contribui la inflamație, ceea ce subliniază importanța cunoașterii alimentelor care ne ajută să o prevenim și a celor care ne pot conduce direct spre aceasta.

IMID-urile sunt un grup heterogen de boli cronice care împărtășesc secvențe inflamatorii comune și dereglarea sistemului imunitar. Intestinul este organul de unde provine o parte importantă a tulburărilor: între 2,5 și 3 milioane de locuitori ai Europei sunt afectați de boala inflamatorie intestinală. Acest aspect evidențiază faptul că există o problemă alimentară care trebuie remediată.

Amidonul rezistent ca nou aliat

Pe lângă regulile de bază pentru eliminarea sau limitarea maximă a alimentelor dăunătoare, experții în dietele antiinflamatorii precum Sandra Moñino oferă formule mai puțin explorate, precum recomandarea de a consuma cartofi reci. 

Motivul este amidonul rezistent: când se răcește, ajunge în colon transformat în „alimente pentru bacterii”, care vor produce acid butiric, un antiinflamator natural. Moñino a recomandat în La Voz de Galicia o rețetă foarte simplă: se fierbe cartoful, se lasă să se răcească timp de 12 ore și se taie în felii, condimentate cu curcuma, ghimbir și ulei de măsline extravirgin.

Te-ar putea interesa și: Ce să mănânci și să bei pe timp de caniculă. Carmen Brumă a dezvăluit 4 sfaturi alimentare: „Optează pentru această variantă!”

Aliatul inflamației...

Dacă dieta noastră este bogată în carbohidrați rafinați, zaharuri, produse din carne procesată, grăsimi saturate și alcool, ar trebui să fim conștienți că avem multe șanse să suferim de un proces inflamator. În obiceiurile alimentare care ne pot ajuta să prevenim această situație nu contează doar ce alimente consumăm, ci și modul în care le preparăm.

... Și dușmanii

La fel ca și cartoful rece, există o mare diversitate de alimente accesibile și de cost redus care ne pot ajuta să prevenim inflamația cronică. Conform OCU, alimentele integrale, fructele și legumele trebuie să fie nelipsite în dietă:

- Alimente integrale: au un indice glicemic scăzut și un conținut ridicat de fibre.

- Acizi grași omega-3: se găsesc în principal în peștele gras, nuci și semințe de in.

- Alimente bogate în carotenoide, flavonoide, compuși organosulfurici, acizi fenolici: fructe și legume de sezon, cacao pură și ulei de măsline.

Te-ar putea interesa și: Adio cartofi prăjiți! Ce efecte au asupra sănătății aditivii pe care UE îi va interzice

O dietă importantă la vârstnici

Durerea articulară și osoasă poate deveni un companion neplăcut începând cu vârsta a treia. Articulațiile umflate generează o durere considerabilă și pot duce la o imobilitate severă. În aceste cazuri, dieta antiinflamatoare devine deosebit de importantă, și așa cum a demonstrat un studiu recent: cu o alimentație care prioritizează alimentele potrivite, durerea moderată a scăzut cu 37% și durerea acută cu până la 45% în rândul participanților, relatează 20minutos.es.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Starul filmelor pentru adulți, care a filmat 300 de scene în doar 6 luni, dezvăluie impactul brutal pe care l-a avut asupra corpului ei / video

Captură video: Pro TV. Sursă foto: Instagram/Shift. Sursă foto: Instagram/Ruby

JO a vrut să știe toată lumea asta despre Ruby și Shift. Artista a dezvăluit totul, în direct la TV 

Sursă foto: Captură foto Antena 1

De ce ar fi refuzat Diandra să plece împreună cu Andrei de pe insulă. Ispita Eric a dezvăluit adevăratul motiv

Dana Budeanu/ captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU

Mircea Badea o face praf pe Dana Budeanu: Meltenism!

Sursă foto: Instagram/Karmen

Divorț șoc în lumea mondenă! Karmen Simionescu și Bogdan Căplescu s-au despărțit, după 5 ani de căsnicie. Motivul pentru care au decis să-și spună „adio”

Captură video: Instagram/observatorantena1

Oana Ormenișan a fost cerută în căsătorie! Care a fost reacția prezentatoarei de la Observator când a văzut inelul de logodnă / Foto

Captură video: Pro TV. Sursă foto: Instagram Karmen

Ioana Ginghină a vorbit public despre divorțul dintre Karmen Simionescu și Bogdan Căplescu: „Mai vedem noi dacă rămân lucrurile așa, pe prietenie”

Captură video: Pro TV

Zanni s-a despărțit de iubita lui! Câștigătorul Survivor All Stars s-a dat de gol: „Presimt că o să am o nevastă care merită totul”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 9-15 septembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care își va întâlni marea dragoste

Sursă foto: Instagram Karmen

Karmen Simionescu a presimțit divorțul de soțul ei! Ce declara în urmă cu câteva luni

Captură video: Pro TV. Captură video: YouTube/Gând la gând cu Teo

JO s-a dat de gol și a spus asta despre Andrei Bănuță, în direct la TV. Artista nu s-a abținut: „Sunt foarte asumată”

Captură video: Facebook/Cristina Șișcanu

Cristina Șișcanu, rețetă de maioneză cu de 5 ori mai puține calorii decât varianta clasică: „Se face doar din 3 ingrediente. E foarte gustoasă”




pixel