Horoscop vineri, 22 noiembrie 2024. Previziuni pentru toate zodiile
Iată ce-ți rezervă astrele...
Pâinea este unul dintre principalele alimente și găsirea mucegaiului pe aceasta, în special în pachetele de pâine feliată, este ceva relativ frecvent, adesea chiar înainte de data de expirare. Asta deoarece pâinea, mai ales cea fabricată acasă și care nu conține conservanți, este unul dintre alimentele cele mai susceptibile de a fi colonizate de aceste ciuperci neplăcute. Dar, este cu adevărat periculos să mănânci din greșeală o bucată de pâine cu mucegai? Ar trebui să mergi imediat la urgențe?
Vestea bună este că, în majoritatea cazurilor, ingerarea unei mici cantități de pâine cu mucegai accidental nu reprezintă un pericol grav pentru sănătate. Cel mai probabil o vom digera fără consecințe suplimentare. Cu toate acestea, persoanele alergice la ciuperci sau cu un sistem imunitar slăbit ar putea experimenta unele simptome neplăcute, cum ar fi disconfortul gastric, secreția nazală, durerile de cap sau problemele respiratorii. Doar în cazuri foarte rare ar putea apărea o reacție alergică severă, cum ar fi un șoc anafilactic. În mod fericit, tipurile de ciuperci care cresc în mod obișnuit pe pâine, cum ar fi Penicillium sau Neurospora crassa, nu sunt de obicei periculoase. Altele, cum ar fi Aspergillus sau Fusarium, pot produce toxine nocive, dar de obicei în urma unei expuneri continue, nu după o singură înghițitură. De fapt, este probabil ca de multe ori să mâncăm un pic de mucegai fără să știm. Ciupercile colonizează pâinea cu câteva zile înainte să fie vizibile.
Dacă mănânci o bucată de pâine cu mucegai fără să îți dai seama, nu te alarma. În majoritatea cazurilor nu se va întâmpla nimic. Doar fii atent în orele și zilele următoare pentru orice simptom de disconfort. Dacă ai alergii sau sistemul tău imunitar este compromis, consultă un medic.
Deși o înghițitură accidentală de pâine cu mucegai nu este îngrijorătoare, expunerea frecventă la anumite tipuri de ciuperci poate reprezenta un pericol serios pentru sănătate pe termen lung. Unele dintre micotoxinele produse de ciuperci, care nu sunt distruse prin gătire, pot avea efecte adverse cum ar fi inducerea cancerului, mutații genetice, probleme hormonale, gastrointestinale sau renale, avertizează Agenția Spaniolă pentru Siguranța Alimentară și Nutriție (AESAN).
Prin urmare, cu cât ne expunem mai puțin la mucegai, fie prin ingestie, fie prin inhalare, cu atât este mai bine pentru sănătatea noastră, în special pe termen lung. Cheia este să evităm consumul regulat de alimente mucegăite.
Dacă vezi mucegai în orice parte a unei baghete de pâine sau a unui pachet de pâine feliată, cel mai sigur este să arunci tot produsul. Chiar dacă ochii noștri detectează doar o zonă mucegăită, cel mai probabil ciupercile au colonizat o parte mult mai mare prin „rădăcinile” lor microscopice, numite hife.
Această regulă se aplică pentru pâine și alte alimente cu consistență moale în care ciupercile se pot răspândi rapid, cum ar fi tocane, legume, mezeluri moi sau fructe. Doar în cazul alimentelor mai dure, cum ar fi brânzeturile maturate, morcovii sau salamul, am putea îndepărta porțiunea 2 cm din partea mucegăită și să folosim restul, dar va fi întotdeauna mai sigur să le aruncăm complet, relatează 20minutos.es.
Cheia pentru a evita sau întârzia apariția mucegaiului pe pâine este o conservare adecvată. Câteva sfaturi sunt:
- Păstrează pâinea într-o pungă de pânză sigilată. Dacă este făcută acasă, consum-o în maximum 4 zile (puțin mai mult dacă este din aluat fermentat). Pentru pâinea industrială, respectă data de expirare.
- Menține pâinea departe de medii umede. Ideal este un loc răcoros (sub 24°C), uscat și întunecat.
- Ține cont că pâinea fără gluten este mai predispusă la mucegai, așa că este bine să o consumi mai repede.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Iată ce-ți rezervă astrele...
Anca Hâncu, doctor în...