Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci pâine cu mucegai. Riscurile sunt mai mari decât te-ai fi așteptat
Data actualizării:
Data publicării:
Mucegaiul pe pâine este o problemă frecventă care poate avea consecințe asupra sănătății, dar nu este întotdeauna un motiv de alarmă. Acestea sunt însă cazurile în care ar trebui să vă faceți griji.

Pâinea este unul dintre principalele alimente și găsirea mucegaiului pe aceasta, în special în pachetele de pâine feliată, este ceva relativ frecvent, adesea chiar înainte de data de expirare. Asta deoarece pâinea, mai ales cea fabricată acasă și care nu conține conservanți, este unul dintre alimentele cele mai susceptibile de a fi colonizate de aceste ciuperci neplăcute. Dar, este cu adevărat periculos să mănânci din greșeală o bucată de pâine cu mucegai? Ar trebui să mergi imediat la urgențe?

Vestea bună este că, în majoritatea cazurilor, ingerarea unei mici cantități de pâine cu mucegai accidental nu reprezintă un pericol grav pentru sănătate. Cel mai probabil o vom digera fără consecințe suplimentare. Cu toate acestea, persoanele alergice la ciuperci sau cu un sistem imunitar slăbit ar putea experimenta unele simptome neplăcute, cum ar fi disconfortul gastric, secreția nazală, durerile de cap sau problemele respiratorii. Doar în cazuri foarte rare ar putea apărea o reacție alergică severă, cum ar fi un șoc anafilactic. În mod fericit, tipurile de ciuperci care cresc în mod obișnuit pe pâine, cum ar fi Penicillium sau Neurospora crassa, nu sunt de obicei periculoase. Altele, cum ar fi Aspergillus sau Fusarium, pot produce toxine nocive, dar de obicei în urma unei expuneri continue, nu după o singură înghițitură. De fapt, este probabil ca de multe ori să mâncăm un pic de mucegai fără să știm. Ciupercile colonizează pâinea cu câteva zile înainte să fie vizibile.

Ce trebuie să faci dacă mănânci accidental pâine cu mucegai?

Dacă mănânci o bucată de pâine cu mucegai fără să îți dai seama, nu te alarma. În majoritatea cazurilor nu se va întâmpla nimic. Doar fii atent în orele și zilele următoare pentru orice simptom de disconfort. Dacă ai alergii sau sistemul tău imunitar este compromis, consultă un medic.

Riscurile de a mânca frecvent pâine cu mucegai

Deși o înghițitură accidentală de pâine cu mucegai nu este îngrijorătoare, expunerea frecventă la anumite tipuri de ciuperci poate reprezenta un pericol serios pentru sănătate pe termen lung. Unele dintre micotoxinele produse de ciuperci, care nu sunt distruse prin gătire, pot avea efecte adverse cum ar fi inducerea cancerului, mutații genetice, probleme hormonale, gastrointestinale sau renale, avertizează Agenția Spaniolă pentru Siguranța Alimentară și Nutriție (AESAN).

Prin urmare, cu cât ne expunem mai puțin la mucegai, fie prin ingestie, fie prin inhalare, cu atât este mai bine pentru sănătatea noastră, în special pe termen lung. Cheia este să evităm consumul regulat de alimente mucegăite.

Ce trebuie să faci dacă găsești mucegai pe pâine

Dacă vezi mucegai în orice parte a unei baghete de pâine sau a unui pachet de pâine feliată, cel mai sigur este să arunci tot produsul. Chiar dacă ochii noștri detectează doar o zonă mucegăită, cel mai probabil ciupercile au colonizat o parte mult mai mare prin „rădăcinile” lor microscopice, numite hife.

Această regulă se aplică pentru pâine și alte alimente cu consistență moale în care ciupercile se pot răspândi rapid, cum ar fi tocane, legume, mezeluri moi sau fructe. Doar în cazul alimentelor mai dure, cum ar fi brânzeturile maturate, morcovii sau salamul, am putea îndepărta porțiunea 2 cm din partea mucegăită și să folosim restul, dar va fi întotdeauna mai sigur să le aruncăm complet, relatează 20minutos.es.

Cum să previi mucegaiul pe pâine

Cheia pentru a evita sau întârzia apariția mucegaiului pe pâine este o conservare adecvată. Câteva sfaturi sunt:

- Păstrează pâinea într-o pungă de pânză sigilată. Dacă este făcută acasă, consum-o în maximum 4 zile (puțin mai mult dacă este din aluat fermentat). Pentru pâinea industrială, respectă data de expirare.

- Menține pâinea departe de medii umede. Ideal este un loc răcoros (sub 24°C), uscat și întunecat.

- Ține cont că pâinea fără gluten este mai predispusă la mucegai, așa că este bine să o consumi mai repede.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate

Cea mai bună dietă pentru reducerea colesterolului ridicat

Controlul colesterolului prin intermediul unei...


DC Media Group Audience

Romeo Popescu, captură video Youtube

Previziuni pentru luna mai 2024, în funcție de cifra de destin. Romeo Popescu: „Aceste persoane au șanse financiare”

Lola Crudu, captură video Youtube, Spectacola

Lola Crudu, decizie radicală: „Nu mai plec, gata!” Soțul i-a spus că vrea să se înscrie la Survivor. Cum a reacționat / video

Mihai Voropchievici, captură foto Antena 3

Horoscop 6-12 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Nativii care vor fi pasionali și posesivi

Părintele Vasile Ioana/captură video Youtube, Altceva cu Adrian Artene

Ai voie să speli în Vinerea Mare? Părintele Vasile Ioana, răspunsul pe care-l așteaptă toți românii

Andrei Ciobanu, Tj Miles, captură video Youtube/ Survivor România

Andrei Ciobanu, avertisment către TJ Miles: „Pe Zanni nu-l interesează absolut de nimeni. Ăsta este obiectivul lui”

Sursa foto: Christian și Iulia Sabbagh, arhivă personală

Anais Sabbagh a devenit virală pe internet, după ce s-a lansat în muzică. Fiica lui Christian Sabbagh a câștigat inimile a milioane de oameni: „A fost o surpriză”

Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Top 3 zodii care își găsesc adevărata iubire după Paşte. Mihai Voropchievici: „Ar putea întâlni pe cineva care să le fure inima”

Valeriu Panoiu/ captură video Youtube

Horoscop pentru luna MAI. Zodiile care pot face mulți bani: ”Sunt vești foarte bune”

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 4 mai - 11 mai 2024. Zodia care va primi cele mai multe răspunsuri la întrebările profunde

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 6 - 12 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care dau lovitura din punct de vedere financiar

Andrei Ciobanu, Zanni/ captură video Voyo

Scandal între Andrei Ciobanu și Zanni la Survivor! „Nu a primit educație, nu a avut de unde” / „Acum înțeleg de ce Ana Pal ți-a dat un cap în nas”

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscop 6 - 12 mai 2024, cu Mariana Cojocaru. Previziuni pentru toate zodiile




pixel