Ce face Cristina Joia când nu schimbă destine la Visuri la cheie? Detalii surprinzătoare despre viața ei de zi cu zi: „Cred că pur și simplu mă face fericită”
Odată cu sosirea toamnei și a zilelor reci, portocalele umplu supermarketurile începând astfel un nou sezon de consum de fructe de iarnă, printre care se află și mandarinele. Până acum, se știa că portocala este un aliment bogat în apă, ceea ce o face un fruct diuretic perfect pentru buna funcționare a rinichilor. Totuși, pe lângă acest lucru, poate provoca și anumite probleme renale.
Aceasta este ceea ce face ca portocala să fie un fruct aparte, deoarece aduce beneficii, dar poate avea și efecte negative. De aceea, este important să cunoaștem adevăratele proprietăți pe care le aduce portocala organismului. În general, nimic din ce poate fi rezolvat cu un consum moderat. Printre numeroasele avantaje pe care le oferă acest fruct de un aspect atrăgător, cu culoare portocalie și gust dulce-acrișor, se află și câteva dezavantaje, în special pentru persoanele care au deja probleme cu sănătatea renală.
Există o dihotomie nutrițională atunci când vorbim despre proprietățile portocalelor, deoarece, pe de o parte, este considerată un diuretic natural, iar pe de altă parte, se recomandă precauție din cauza conținutului său de potasiu. Așa cum se menționează, consumul zilnic de portocale poate avea un impact negativ asupra sănătății renale, dacă este consumat în exces.
Comparativ cu alte fructe, portocala nu are un conținut foarte mare de acest mineral, dar trebuie avută în vedere cantitatea. În problemele precum insuficiența renală, rinichii nu mai pot elimina excesul de potasiu, iar acesta ajunge direct în sânge. Conform Bibliotecii Naționale de Medicină, acest lucru poate duce la ritmuri cardiace anormale sau, în cel mai grav caz, la un atac de cord. Cei care au aceste probleme renale sunt sfătuiți, potrivit National Kidney Foundation, să nu depășească o portocală medie pe zi.
Te-ar putea interesaa și: Un cardiolog dezvăluie alimentul pe care nu l-ar mânca niciodată la cină. Ce să evităm pentru a ne proteja sănătatea inimii
Totuși, pentru persoanele care nu au contraindicații renale, consumul moderat de portocale poate aduce diverse beneficii datorită conținutului de acid citric. Acest acid citric se leagă de calciu din urină, reducând riscul de formare a cristalelor sau pietrelor la rinichi. În plus, conținutul ridicat de apă (90%) ajută la menținerea rinichilor hidratați, permițându-le să filtreze mai eficient deșeurile care nu sunt necesare organismului și, astfel, să favorizeze buna funcționare.
Portocalele sunt o sursă excelentă de vitamina C, fibre și antioxidanți. Acești compuși, în special antioxidanții, pot avea, de asemenea, un impact asupra sănătății renale. Ele ajută la combaterea daunelor oxidative, care sunt unul dintre factorii ce contribuie la îmbătrânirea celulară și la diverse boli cronice, inclusiv cele legate de rinichi.
Datorită conținutului ridicat de vitamina C, portocalele sunt ideale pentru prevenirea răcelilor și altor infecții comune, întărind astfel sistemul imunitar. În plus, antioxidanții ajută la reducerea daunelor cauzate de radicalii liberi, care pot afecta sănătatea pielii. Pe de altă parte, fibrele din portocale favorizează tranzitul intestinal și previn constipația, îmbunătățind astfel digestia, relatează 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Anca Hâncu, doctor în...