Oana Roman, revoltată după ce a testat cel mai scump sendviș din România. Prețul a stârnit o reacție acidă din partea vedetei
Roșiile au un conținut ridicat de licopen și alte substanțe antioxidante care pot reduce semnificativ riscul de hipertensiune arterială.
Roșiile sunt consumate într-o mulțime de combinații. Ele nu doar că dau și gust preparatelor noastre, ci ar putea contribui în mod semnificativ la beneficiile dietei mediteraneene datorită conținutului lor ridicat de nutrienți esențiali.
Potrivit unui studiu recent realizat de cercetătorii spanioli, consumul zilnic de roșii ar putea ajuta adulții cu hipertensiune ușoară să gestioneze afecțiunea și chiar să reducă riscul de a dezvolta boala în cazul celor care nu o au.
Conform autorilor studiului publicat în revista European Journal of Preventive Cardiology, aceste concluzii provin din analiza datelor a 7.056 de participanți, dintre care 82,5% sufereau de hipertensiune arterială. Participanților li s-au completat chestionare referitoare la consumul lor zilnic de roșii și au fost împărțiți în patru grupuri în funcție de rezultat: cei care consumau mai puțin de 44 de grame pe zi, cei care consumau între 44 și 82 de grame, cei care consumau între 82 și 110 grame și cei care consumau mai mult de 110 grame. Astfel, cercetătorii au observat că existau scăderi ale presiunii diastolice (în momentul ciclului cardiac când inima se relaxează după o contracție) și sistolice (când mușchiul cardiac este contractat) la participanții cu niveluri superioare și intermediare.
Similar, persoanele care consumau mai mult de 110 grame zilnic de roșii aveau un risc mai mic de tensiune arterială crescută în comparație cu cei care consumau mai puține roșii.
Sursă foto: Pexels
Roșiile sunt, de fapt, un fruct al unei plante (Solanum lycopersicum) din familia solanaceelor, care include și ardeiul iute, ardeiul, cartoful sau vinetele.
Deși nu se cunoaște încă cu precizie de ce consumul de roșii este asociat de mult timp cu efecte benefice asupra sănătății, una dintre cele mai răspândite teorii este că acestea s-ar putea datora conținutului lor de potasiu și licopen , o substanță antioxidantă.
„Licopenul, cel mai prezent carotenoid din roșie, nu doar reduce enzima de conversie a angiotensinei și expresia sa genetică, prevenind sinteza angiotensinei 2, ci și împiedică generarea de oxid nitric în endoteliu (celulele care acoperă interiorul vaselor de sânge), ajutând la reducerea tensiunii arteriale și îmbunătățirea fluxului sanguin”, a explicat coautoarea studiului și directoarea Institutului de Cercetare în Nutriție și Siguranță Alimentară de la Universitatea din Barcelona, Rosa María Lamuela-Raventós, potrivit declarațiilor citate de Medical News Today.
Angiotensina 2 poate îngusta vasele de sânge, determinând inima să lucreze mai greu pentru a propulsa sângele prin ele. De fapt, mecanismul de acțiune al anumitor medicamente pentru hipertensiune, numite inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, se bazează pe acest principiu. Pe de altă parte, potasiul ajută la controlul nivelurilor de sodiu în corp, ceea ce reglează fluidele și contribuie la reducerea tensiunii arteriale.
Cu privire la modul de consum al roșiilor, experta sugerează că, contrar așteptărilor, aceste efecte benefice ar putea crește atunci când roșiile sunt consumate fierte. „Biodisponibilitatea carotenoizilor și a altor antioxidanți, cum ar fi polifenolii crește când roșiile sunt gătite”, a spus Lamuela-Raventós, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Anca Hâncu, doctor în...