Ce se întâmplă în organism atunci când renunți la zahărul adăugat. Dr. Vasi Rădulescu: „Sunt doar calorii în plus, fără rol nutrițional”
Data publicării:
Dr. Vasi Rădulescu, celebrul medic și scriitor, a explicat prin ce transformare trece organismul atunci când zahărul este eliminat din alimentație. 

„Zahărul este în mod natural în multe alimente, cum ar fi fructe, legume, lapte, brânză și chiar cereale. Dar producătorii adaugă, de asemenea, diferite forme de zahăr și sirop la alimentele procesate și preambalate, cum ar fi înghețata, fursecurile, bomboanele, dar știai că și produsele mai puțin evidente, cum ar fi ketchupul, sos de spaghetti, iaurtul, pâinea și dressingul pentru salată conțin cantități considerabile de zahăr?

 Diferența dintre zahăr natural și zahăr adăugat

Zaharurile „Naturale” se găsesc în alimente de bază, naturale. Un măr, de exemplu, poate avea în jur de 20 de grame. Dar are și vitamine, minerale și alți nutrienți benefici. Fibrele unui măr îți pot satisface foamea și chiar ajută la absorbția mai lentă a zahărului în sânge.

Zaharurile „Adăugate” sunt doar calorii în plus, fără rol nutrițional. Sunt „calorii goale”, care pot duce la creșterea în greutate și la alte probleme de sănătate. 

Ce se întâmplă dacă renunți la zahărul adăugat

-O dietă bogată în zahăr te va face să mănânci și mai mult în timpul zilei, pentru că astea sunt niște calorii care nu îți oferă senzația de sațietate. Dacă vei înlocui lucrurile cu zahăr adăugat cu alimente neprocesate, o să te saturi mai rapid și o să mănânci mai puțin.

-Dacă greutatea ta este mai mare decât ar trebui, probabil te confrunți și cu nivelurile de colesterol și trigliceride mărite (tipuri de grăsimi din sânge). Ei bine, dacă renunți la zahăr artificial, reduci calorii, deci o să scazi în greutate și, prin urmare, reduci depozitele de grăsime din organism. S a dovedit că persoanele care consumau cu 20% mai puțin zahăr adăugat au avut niveluri de trigliceride mai mici decât ceilalți, la aceeași greutate corporală.

-Evident, îți scade riscul de boli cardiace. Dacă scazi în greutate și reduci nivelurile de grăsimi din sânge, cum am discutat mai sus, scade și riscul de boli cardiovasculare.

-O să ai o nutriție mai bună, deci o alimentație mai sănătoasă, fiindcă înlocuiești alimentele procesate cu cele naturale, precum fructe, legume, nuci, pește și cereale integrale. Aceste alimente au mai multe substanțe nutritive de care organismul are nevoie pentru a se repara și a se proteja. Și pentru că au fibre, care îți ajută corpul să absoarbă zaharurile mai încet, nivelul glicemiei va fi mai stabil.

-O să ai dinți mai sănătoși, fiindcă zahărul în exces reprezintă hrana principală a bacteriilor din gură, prin urmare predispune la carii. 

-Persoanele care au mai mult zahăr adăugat în dietele lor au mai multe șanse de a avea diabet, boli de inimă, hipertensiune arterială, boli de ficat și alte boli grave. Scazi riscul lor dacă reduci nivelul lui din alimentație. Însă nu e complet clar dacă problema e dată de  zahăr în sine sau doar de caloriile în plus. Oamenii de știință încă încearcă să răspundă la această întrebare.

Zaharurile adăugate ar trebui să constituie mai puțin de 10% dintr-o dietă zilnică sănătoasă. Adică aproximativ 11 lingurițe dacă mănânci 1.800 de calorii pe zi. Unii experți recomandă chiar mai puțin de atât: 9 lingurițe (38 grame) pe zi pentru bărbați și 6 lingurițe (25 grame) pentru femei. O singură doză de suc acidulat conține 39 de grame (aproximativ 9 lingurițe) de zahăr, aproape de valoarea unei zile.

Găsești zahăr adăugat în peste 3 sferturi din alimentele ambalate, și există în mai mult de 50 de denumiri pe etichete: siropul de porumb, siropul de porumb bogat în fructoză, zahărul brut, zahărul din trestie, sucul de trestie evaporat, dextroză, agave, siropul de orez brun, zahărul din palmierul de cocos, siropul de malț de orz și multe altele. Citește pe etichete și informează-te din surse sigure în legătură cu ceea ce conțin lucrurile pe care le cumperi.

Bea apă în loc de băuturi acidulate, au mai mult zahăr decât multe alimente solide, și elemente nutriționale 0”, a scris medicul pe blogul său. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Diete
Tagurile articolului: alimente  dietă  slabit  vasi radulescu  zahar 


DC Media Group Audience

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Victoria Ghiță. Captură video: YouTube/Românii au talent

„Ai mari șanse să câștigi Românii au Talent”. Cei patru jurați au fost impresionați de stilul de dans al Victoriei

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

 Astrologul Remus Ionescu. Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Cele mai favorizate zodii în luna mai 2024. Astrologul Remus Ionescu: „Ei au noroc din senin”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Chef Ștefan Popescu, Instagram/ pexels.com

Câte minute se fierb, de fapt, ouăle de Paște și ce trebuie să faci ca să nu se crape coaja. Secretele lui chef Ștefan Popescu de la Chefi la Cuțite

FOTO FACEBOOK Chuando Tan

Secretul bărbatului care are 60 de ani, dar arată de 20! Ce mănâncă omul care nu suportă procedurile cu botox

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”


Cele mai PERICULOASE alimente care cresc riscul de SUFOCARE

Sufocarea la bebeluși și copii este foarte periculoasă....



pixel