Ce ne rezervă astrele până la finalul anului. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cum îți va merge în următoarea perioadă
Dacă există ceva care caracterizează alimentele ultraprocesate este, fără îndoială, cantitatea de zahăr prezentă printre ingredientele lor, care se regăsesc într-o mare varietate de băuturi dulci sau grăsimi trans impregnate în produsele de patiserie industrială, care de obicei sunt bogate în calorii, dar sărace în nutrienți. Și aceasta este o problemă la nivel global.
Potrivit unui studiu publicat în revista științifică American Journal of Preventive Medicine, consumul crescut al acestor produse alimentare a fost asociat cu mai mult de 10% din decesele premature.
În acest sens, Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă ca bărbații să nu consume mai mult de 37,5 grame, echivalentul a aproximativ nouă lingurițe de zahăr pe zi, și ca femeile să nu consume mai mult de 25 de grame, adică șase pe zi. În orice caz, trebuie să ne amintim că un consum excesiv de zahăr poate provoca riscuri semnificative și grave și efecte negative asupra sănătății, cum ar fi diabetul sau supraponderalitatea.
Zahărul este o substanță greu de eliminat pentru totdeauna din dietă, mai ales că se găsește prezent în majoritatea alimentelor, dar nu este imposibil. Aceasta este experiența olandezului Sacha Harland, care a fost relatată de postul de televiziune britanic BBC în documentarul 'Guy gives up added sugar and alcohol for 1 month', difuzat în 2015.
În primele zile, tânărul de 22 de ani a avut oboseală, proastă dispoziție și chiar o formă de sindrom de abstinență. În prima săptămână, el s-a hrănit cu suc natural, fructe, legume și alte alimente neprocesate, deși Harland recunoștea că simțea constant foame și se simțea lipsit de energie. Cu trecerea timpului, lucrurile însă s-au îmbunătățit. Puțin mai târziu, băiatul s-a obișnuit cu noua sa restricție dietetică atât de mult încât, la 25 de zile de la începutul acestei diete, a început să simtă efectele pozitive ale acesteia.
În ultima săptămână a experimentului, olandezul a afirmat că se trezea cu mai multă ușurință și mai multă energie. Această senzație a fost ulterior confirmată de un medic, care i-a explicat modul în care organismul său s-a schimbat într-adevăr. În doar o lună, Harland pierduse patru kilograme, colesterolul său scăzuse cu 8%, iar tensiunea sa arterială scăzuse cu 10 puncte. Cu toate acestea, trebuie să avem în vedere că schimbările concrete depind în mare măsură de cantitatea de zahăr consumată înainte de a renunța la ea. Și asta pentru că totalul de zahăr dintr-o dietă sănătoasă optimă ar trebui să fie în jur de 5%, lăsând puțin spațiu pentru zahărul adăugat (cel pe care îl poți evita), notează 20minutos.es.
Un consum excesiv de zahăr poate provoca riscuri semnificative și grave și efecte negative asupra sănătății. Acestea sunt câteva dintre ele:
- Creșterea în greutate: Consumul excesiv de zahăr este asociat cu un risc crescut de creștere în greutate și obezitate. Alimentele și băuturile bogate în zahăr sunt de obicei bogate în calorii, dar sărace în nutrienți.
- Boli cardiovasculare: Un consum excesiv de zahăr poate duce la o probabilitate mai mare de a suferi de boli de inimă, hipertensiune și niveluri ridicate de trigliceride în sânge.
- Diabet de tip 2: Consumul crescut de zahăr poate duce la rezistență la insulină, ceea ce complică controlul zahărului din sânge și poate duce la diabet.
- Carii dentare: Zahărul este una dintre principalele cauze ale cariilor dentare. Bacteriile prezente în gură se hrănesc cu zahăr și produc acizi care dăunează smalțului dentar.
- Boli cronice: Excesul de zahăr poate duce și la dezvoltarea unor anumite tipuri de cancer, boli hepatice și boli metabolice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Anca Hâncu, doctor în...