Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată
Ce este tulburarea de coșmar?
Cu toții avem coșmaruri, dar un coșmar este ceva mai intens. Nu ești doar stresat de faptul că trebuie să ajungi la examenul final pentru care nu ai învățat, ci te lupți pentru viața ta într-un scenariu care pare viu și real. Este posibil să vă treziți transpirat și cu inima accelerată, să vă amintiți clar detalii tulburătoare și să aveți probleme în a adormi din nou.
Coșmarurile merită să consultați un specialist în sănătate mintală dacă acestea interferează cu capacitatea dumneavoastră de a funcționa în timpul zilei sau dacă interferează cu capacitatea dumneavoastră de a dormi suficient. La persoanele cu tulburări de coșmar, coșmarurile pot avea loc frecvent și pot provoca anxietate sau teamă extremă.
Tulburarea de coșmar apare adesea ca parte a unei alte probleme de sănătate mintală, ceea ce face și mai important să căutați ajutor, deoarece problema poate fi mai mare decât coșmarurile. Tulburarea de stres posttraumatic (PTSD) implică adesea coșmaruri recurente, dar și alte afecțiuni pot apărea cu coșmaruri, cum ar fi anxietatea și depresia.
În timp ce terapia și medicația pot fi de ajutor, unul dintre cele mai bine susținute tratamente pentru coșmarurile recurente este cunoscut sub numele de terapie de repetiție a imaginilor, sau IRT (image rehearsal therapy).
În IRT, practic, îți rescrii coșmarul pentru a avea controlul asupra finalului. Dacă aveți traume în jurul subiectului coșmarului, cel mai bine este să faceți acest lucru cu ajutorul unui profesionist care să vă ghideze.
Cei patru pași ai terapiei, conform acestui ghid pentru pacienți și clinicieni, sunt următorii:
Imediat ce vă treziți din coșmar, faceți câteva însemnări pentru dvs. cu privire la ceea ce s-a întâmplat în vis. Pentru a vă permite să vă recăpătați somnul după aceea, ghidul vă sfătuiește să nu le scrieți pe telefon; faceți notițe pe hârtie cu lumina unei cărți sau înregistrați un memo vocal.
Mai târziu, scrieți visul sub forma unei povești, dar schimbați finalul. Depinde de tine cum să faci acest lucru: Poate fi realist, sau poți obține superputeri, orice are sens pentru tine. Ideea este că te pui din nou în control.
Înainte de a merge la culcare, revedeți scenariul. Spuneți-vă că, dacă veți avea din nou acest vis, el va avea finalul pe care îl intenționați.
După ce ai visul - indiferent dacă rescrierea a funcționat sau nu - revizuiește procesul și fie sărbătorește-ți succesul, fie repetă procesul de rescriere a visului.
IRT este considerată un tip de terapie cognitiv-comportamentală. Deși este posibil să o puteți încerca de unul singur pentru cazurile mai ușoare de coșmaruri recurente, poate fi util să o faceți cu ajutorul unui profesionist care să vă ghideze. Este posibil ca IRT în sine să nu fie singurul tratament de care aveți nevoie, așa că fiți deschis la discutarea opțiunilor altor tipuri de terapie și, eventual, a medicamentelor, dacă de asta aveți nevoie, potrivit lifehacker.com
Citește și: Cosmaruri. Boala pe care o pot prevesti visele urâte
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: cosmaruri sfaturi