Ce trebuie să știi dacă vrei să faci un copil, dar ești consumator. Psih. Radu Leca: Să le oferim oamenilor acces la o poveste interesantă
Data publicării:
În această ediție, realizatorul emisiunii Ultrapsihologie, Ramona A. Dumitru, și psihologul Radu Leca au vorbit despre influența partenerilor toxicomani asupra noastră, dar și despre când ar trebui să se oprească viitori părinți din consumul de droguri dacă vor să aibă un copil sănătos.

„Cam cu cât timp înainte ca o femeie să își dorească o sarcină ar trebui să oprească consumul?”, a fost întrebarea lansată de Ramona A. Dumitru.

„Cu doi ani, ambii parteneri. Timp în care merg la consiliere psihologică, fac dezvoltare personală, psihoterapie, sport, hrană sănătoasă și multă credință.

Îmi dau seama că toate aceste lucruri sunt o iluzie, sunt conștient de asta. Pe vremuri, în urmă cu 15 ani, vedeai cum copiii cu cel puțin un părinte alcoolic sunt diferiți și te gândeai „Oare ce are? De ce este atât de smucit?”.

Câți oameni de 40 de ani vedeți astăzi singuri sau divorțați cel puțin o dată, ai căror părinți, acasă, au fost alcoolici? Vă spun eu: Zeci de mii.

Unul dintre elementele la care majoritatea colegilor mei nu fac referire e următorul: Alcoolicul impregnează o „amprentă genetică” în copil - se numește „nesiguranță”. În baza prezenței nesiguranței la nivel genetic impregnată sub formă de amprentă, acel copil se va dezvolta într-un adult care nu are încredere în el, își va lua un partener dominant, va divorța cu dificultate - dar își va dori acest lucru - va fi multiplu traumatizat emoțional, iar copilul pe care îl va naște va avea probleme.

Putem să trăim în iluzia că nu e adevărat. E dreptul nostru. Eu îmi doresc uneori să nu văd toate aceste lucruri, dar în conformitate cu trendul social de azi, eu știu așa: Dacă Dumnezeu îmi va ține căpățâna în regulă, și eu dacă voi avea grijă de mine, eu până la 90 de ani voi avea cabinetul plin. Așa de mulți oameni bolnavi sunt din cauza dependenței”, a răspuns psihologul Radu Leca.

Youtube video image

 

Cum poate fi influențată relația de cuplu de prezența unui comportament toxic precum gelozia, minciuna sau manipularea asociată cu dependența de droguri?

 

„Să le oferim oamenilor acces la o poveste interesantă.

„Iubirea mea, tu ești totul pentru mine, nu există altă femeie mai bună pentru mine!”; ea era medic, el era un consumator de medicamente puternice.

Ce îi dădea ea? Rețete. Ce îi dădea el? Uneori dragoste.

În baza acestei povești, știm următorul lucru: Gândiți-vă bine la dependențele partenerului vostru și cum vă utilizează el, la poveștile care vi se spun și pe care le auziți.

Cercetați fiecare poveste care are legătură cu sănătatea. Comportamentul partenerului vostru se poate schimba cu o viteză nefirească în prezența unui medicament de natură psihiatrică pe care partenerul ascunde că îl ia.

Voi îl prescrieți (cadrele medicale) pentru un văr sau bunic, dar în mod concret el îl ia și îl consumă. Tot ceea ce înseamnă fluctuație de comportament în cazul unui toxicoman are legătură cu topul mărfii pe care o ia, puritatea ei, cadența și ciclicitatea și, evident, gramajul.

Comportamentul depinde de fiecare element în parte”, a încheiat psihologul Radu Leca.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: George Eduard Caramiciu
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Gand la Gand Cu Teo

Adda tună și fulgeră, după ce a apărut în podcastul moderat de Teo Trandafir. Ce nemulțumire are artista: „Atât vreau să vă spun” / Video

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău a spus în direct la TV cine sunt nașii fiului ei, Isaia. Sunt printre cele mai cunoscute vedete din România

Captură video: YouTube/Kanal D2. Captură video: YouTube/ un PODCAST misto By Bursucu'

Teo Trandafir, reacție tranșantă după ce Jador a confirmat despărțirea de Oana Ciocan: „Dacă ești cu el și îți faci speranțe...”

Badea

Mircea Badea a încins Internetul! Imagini de infarct

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Serghei Mizil a rupt tăcerea. De ce nu vorbește cu Monica Tatoiu de mai bine de 12 ani: „Am avut multe scandaluri cu ea. Acela a fost începutul”

Captură video: YouTube/Cătălin Mărută

Rux, apariție îndrăzneață la TV. Cătălin Măruță a rămas mut de uimire, după ce influencerița a venit îmbrăcată doar în bluză: „Pe sub cămașă mai ai ceva?”

Captură video: YouTube/Povesti de Film, cu Mara Banica

„Tu pui la inimă?”. Vali Vijelie a dat cărțile pe față. Ce i-a spus soției sale, Carmen Rusu, imediat după ce a înșelat-o cu altă femeie

Irina Margareta Nistor ne-a spus cine este cel mai bun actor român: „Cel mai izbutit, dar și care ne-a adus beneficii de imagine”

Captură video YouTube/JORGE OFFICIAL

Jador a trecut peste despărțirea de Oana Ciocan! Cine este tânăra de care s-a îndrăgostit: „Aș da orice să mă iubească ea” / Video

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 8-14 iulie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va renaște /video

Captură video: Pro TV. Adela Popescu și Radu Vâlcan, sursa foto Instagram

Ami i-a pus gând rău lui Radu Vâlcan? Prezentatorul TV a intrat în atenția artistei: „Nu vreau să fac scandal în familia lor. Este un bărbat extraordinar de frumos”

Top cupluri cu aceeași zodie. Mihai Voropchievici: Ei vor fi uniți pe viață de iubirea lor!
pixel