Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de schimbări radicale pe plan amoros
Suntem încă în Postul Crăciunului, astfel că sfaturile medicului nutriționist Mihaela Bilic sunt de mare folos pentru cei care postesc, dar și pentru vegetarieni.
Proteinele au un rol important în funcționarea optimă a organismului, dar și al creierului. Perioada de post, dar și dieta vegetariană, restricționează consumul de proteină animală, astfel că apare riscul unui deficit, și chiar diverse simptome supărătoare, de la amețeli, oboseală, și până la complicații serioase, dacă nu compensezi cu o altă sursă de proteină.
„Legumele-boabe merg bine cu pâine. E și gustos și sănătos!
Țineți post sau sunteți vegetarieni? Vă recomand următoarea combinație: leguminoase cu cereale. Adică mazăre, fasole boabe, linte sau năut asociate cu pâine, orez, paste făinoase sau mămăligă. De ce? Ca să acoperim tot spectrul de aminoacizi esențiali.
Proteinele de origine animală din carne, pește, brânză și ou sunt complete. În schimb proteinele vegetale sunt de calitate a 2-a, le lipsesc unul sau mai mulți aminoacizi esențiali… mazărea nu are metionină, grâul nu are lizină.
Soluția? Leguminoase și cereale la aceeași masă! Nu întâmplător mâncarea de mazăre sau iahnia de fasole se mănâncă cu pâine. Iar fasolea bătută și humusul, tot pe pâine se pun. Și dacă pâinea e cu rețetă curată, atunci sănătatea e garantată!”, a explicat Mihaela Bilic, pe rețelele de socializare.
Medicul nutriționist a explicat și care sunt cele mai întâlnite greșeli din post, dar și cum ar trebui abordată alimentația în această perioadă, pentru a nu se periclita sănătatea.
„Fiți atenți la cantitate! Principiul de bază este să mănânci puțin, cât să supraviețuiești. Obiectivul postului este să experimentezi senzația de foame, nu să te îndopi cu produse vegetale.
Evitați consumul de produse semipreparate, ambalate și ultraprocesate! Ca să aveți beneficii pentru sănătate, preparați mâncăruri simple, pe bază de cereale, legume și leguminoase. Evitați prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este bogat în soia și grăsimi vegetale. Gătiți ciorbe, tocănițe, ghiveci de legume și multe salate.
Atenție la excesul de dulciuri! Postul religios nu interzice zahărul, deși acesta obosește ficatul și crește colesterolul din sînge. Dulciurile de post sunt un amestec de făină, grăsime vegetală și zahăr care duce rapid la îngrășat.
Nici excesul de sare și ulei din alimentele procesate nu este benefic, solicită digestia și metabolismul. În post trebuie limitat consumul de grăsime, zilele cu dezlegare la ulei și vin sunt la fel de rare ca și zilele cu dezlegare la pește”, a explicat Bilic, pe rețelele de socializare.
S-ar putea să-ți placă și: Leguma „fruct” cu multiple beneficii în sezonul rece. Bilic: Poate fi folosit în mâncăruri, garnituri sau deserturi
„Creșteți consumul de legume proaspete sau congelate, cu cat mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine. Pigmenții vegetali sunt fitonutrienți benefici pentru sănătate. Asigurați hidratarea optimă și beți apă sub diferite forme: apă cu lămâie, ceai verde, infuzii de plante, supe și ciorbe, cafea etc.
Faceți pauze alimentare de 5-6 ore între mese, ca să-i dați organismului timp să digere și să proceseze masa anterioară. Postul înseamnă multă disciplină, este și un exercițiu psihologic, nu doar alimentar. Învățați moderația și limitați cantitatea de mâncare consumată. Dacă ții post cu adevărat, nu trebuie să te scoli sătul de la masă!
„Legumele-boabe merg bine cu pâine. E și gustos și sănătos!
Țineți post sau sunteți vegetarieni? Vă recomand următoarea combinație: leguminoase cu cereale. Adică mazăre, fasole boabe, linte sau năut asociate cu pâine, orez, paste făinoase sau mămăligă. De ce? Ca să acoperim tot spectrul de aminoacizi esențiali.
Proteinele de origine animală din carne, pește, brânză și ou sunt complete. În schimb proteinele vegetale sunt de calitate a 2-a, le lipsesc unul sau mai mulți aminoacizi esențiali… mazărea nu are metionină, grâul nu are lizină.
Soluția? Leguminoase și cereale la aceeași masă! Nu întâmplător mâncarea de mazăre sau iahnia de fasole se mănâncă cu pâine. Iar fasolea bătută și humusul, tot pe pâine se pun. Și dacă pâinea e cu rețetă curată, atunci sănătatea e garantată!”, a mai explicat Mihaela Bilic, pe rețelele de socializare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Diete
Tagurile articolului: carne mazare mihaela bilic pâine post proteina
Celebra nutriționistă Mihaela Bilic a analizat un mit...
Ruxandra Pleșea, medic...
O nutriționistă a arătat care...
Doctor Mihail a explicat,...