De ce nu a mers Gabriela Cristea la înmormântarea mamei sale: „Nu trebuie neapărat să mergi și să faci parte din corul bocitoarelor”
Cu toamna în plină desfășurare și iarna chiar după colț, cazurile de răceală și gripă revin. Aceste virusuri respiratorii sunt cele care afectează cel mai mult la sfârșitul anului, astfel că mulți încearcă să prevină decât să trateze. Pentru acest lucru, caută remedii naturale, care, de obicei, sunt plante sau ierburi ce pot fi infuzate în apă fierbinte pentru a alina orice senzație de frig. Totuși, unele dintre acestea își dezvăluie cel mai mare potențial atunci când simptomele apar în organism, așa cum se întâmplă cu infuzia de floare de soc și capacitatea acesteia de a scădea febra.
Floarea de soc este o plantă originară din Europa, provenind de la arborele denumit științific Sambucus nigra. Această floare a fost utilizată de sute de ani ca plantă medicinală, așa că este obișnuit să o găsim în diverse produse naturale comestibile, dar și farmaceutice.
Floarea de soc este cunoscută datorită impactului pe care îl are asupra organismului atunci când acesta este afectat de gripă sau răceală. Două dintre simptomele principale cu care se confruntă acești pacienți sunt febra și mucusul. Infuzia de floare de soc are proprietăți ideale pentru a combate aceste simptome.
De fapt, așa cum s-a menționat mai devreme, ceea ce iese cel mai mult în evidență la această băutură este capacitatea sa de a reduce febra. Acest lucru se datorează în principal efectelor diaforetice, care favorizează transpirația și astfel eliberează căldura corporală. În plus, compușii săi de flavonoide și antioxidanți stimulează sistemul imunitar, ajutând astfel corpul să își mențină apărarea și să combată posibile infecții.
De asemenea, floarea de soc este recunoscută pentru efectul său antiinflamator, care poate reduce inflamațiile ce apar în gât sau în căile respiratorii, în cazul gripei sau răcelii. Mai mult, consumul acestei infuzii are un efect expectorant, ajutând la eliminarea mucusului și a congestiei nazale.
Deși floarea de soc este recunoscută ca remediu natural, aceasta are și contraindicații. De aceea, ar trebui consumată doar sub formă de infuzie. Este important ca planta să fie procesată, deoarece în forma sa crudă conține compuși care pot fi toxici.
Astfel, experții recomandă evitarea consumului sau cel puțin consultarea unui specialist în domeniul sănătății înainte de a o consuma pentru: femeile însărcinate, femeile care alăptează și pentru persoanele care au condiții medicale preexistente importante.
Prepararea unei infuzii de floare de soc este simplă. Tot ce trebuie să faci este să ai un pumn de plantă uscată. Fierbi apă, iar după ce o îndepărtezi de pe foc, adaugi ierburile și o lași să se infuzeze timp de 10 minute. Astfel te asiguri că compușii activi se eliberează corect. După aceea, strecoară ierburile. Poți adăuga și un strop de miere pentru a îndulci. Se recomandă consumarea a două-trei cești pe zi până când simptomele se ameliorează, relatează 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Carmen Brumă spune care sunt...
De ani de zile, floarea de soc...
Medicul nutriționist Mihaela...
Această băutură, care poate fi pregătită acasă,...