Cel mai popular medicament al românilor ar putea reduce riscul de cancer de colon. Concluziile celui mai recent studiu
Data actualizării:
Data publicării:
Acest analgezic comun pare să stimuleze celulele imunitare din tractul digestiv, ajutându-le să lupte împotriva multiplicării și răspândirii celulelor tumorale.

Alte studii au asociat deja administrarea aspirinei cu o scădere a riscului de cancer de colon cu până la 40%. Totuși, cercetătorii nu recomandă utilizarea aspirinei ca tratament preventiv din cauza efectelor adverse pe care le poate avea, precum ulcer stomacal, hemoragie internă sau chiar accidente vasculare cerebrale, potrivit DailyMail.

Dr. Mona Rezapour, gastroenterolog la UCLA, a declarat că: „Știm că aspirina reduce riscul de cancer de colon. Însă nu o recomandăm încă populației generale deoarece beneficiile nu depășesc riscurile pentru toată lumea”.

Efectele adverse includ afectarea rinichilor, hemoragia internă și iritarea mucoasei stomacale, care poate duce la ulcer.

Pentru studiul actual, cercetătorii au analizat probe de țesut de la 238 de pacienți cu cancer de colon. Aceștia au fost diagnosticați între 2015 și 2019.

Din acest grup, 12% s-au dovedit a fi consumatori de aspirină pe termen lung.

Comparând cele două grupuri, cercetătorii au descoperit niveluri mai ridicate de CD80 (o proteină asociată cu o activitate mai crescută a celulelor imunitare) la persoanele care luau aspirină zilnic.

De asemenea, la aceste persoane s-au observat mai puține celule canceroase în jurul ganglionilor limfatici (structuri mici, în formă de fasole, care fac parte din sistemul imunitar) și mai multe celule imunitare circulând în interiorul tumorilor.

Cercetătorii au menționat în lucrare: „Aceste observații sugerează un efect [n.r., de stimulare a imunității] al aspirinei în colon. Acest efect se produce prin activarea comunicării intercelulare a celulelor imunitare.”

Studiul nu este singular în a sugera proprietățile anticancerigene ale aspirinei. Alte cercetări indică o reducere a riscului de cancer de colon cu până la 40%, prin diminuarea inflamației.

Aproximativ 40 de milioane de americani iau zilnic aspirină, în principal pentru a se proteja împotriva accidentelor vasculare cerebrale sau a bolilor de inimă.

Acest context apare în umbra unei creșteri inexplicabile a cazurilor de cancer de colon la adulții cu vârsta sub 50 de ani, afectând chiar și vedete precum Chadwick Boseman (actorul care l-a interpretat pe regele T'Challa în Black Panther).

Conform unei analize publicate anul trecut în BMJ Oncology, numărul cazurilor de cancer precoce de orice tip este, de asemenea, în creștere la nivel global. Oamenii de știință sunt nedumeriți de cauza acestei creșteri, dând vina pe factori precum obezitatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Deaconescu
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Romeo Popescu, captură video Youtube

Previziuni pentru luna mai 2024, în funcție de cifra de destin. Romeo Popescu: „Aceste persoane au șanse financiare”

Lola Crudu, captură video Youtube, Spectacola

Lola Crudu, decizie radicală: „Nu mai plec, gata!” Soțul i-a spus că vrea să se înscrie la Survivor. Cum a reacționat / video

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscopul lunii mai, cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU. Andra Măruță, Românii au talent/ProTV

Dana Budeanu, reacție controversată, după ce a văzut-o pe Andra pe scenă. Artista i-a răspuns când a observat ce a spus despre ea

Părintele Vasile Ioana/captură video Youtube, Altceva cu Adrian Artene

Ai voie să speli în Vinerea Mare? Părintele Vasile Ioana, răspunsul pe care-l așteaptă toți românii

Andrei Ciobanu, Tj Miles, captură video Youtube/ Survivor România

Andrei Ciobanu, avertisment către TJ Miles: „Pe Zanni nu-l interesează absolut de nimeni. Ăsta este obiectivul lui”

Valeriu Panoiu/ captură video Youtube

Horoscop pentru luna MAI. Zodiile care pot face mulți bani: ”Sunt vești foarte bune”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Top 5 zodii de femei seducătoare, care cuceresc orice bărbat. Mihai Voropchievici: „Nimeni nu poate rezista în fața lor”

Sursa foto: Sursa foto: CRBL, Instagram

CRBL, primul Paște singur, după divorțul de soția sa, Elena. Artistul a dezvăluit în compania cui își va petrece sărbătorile anul acesta

Sursa foto: Christian și Iulia Sabbagh, arhivă personală

Anais Sabbagh a devenit virală pe internet, după ce s-a lansat în muzică. Fiica lui Christian Sabbagh a câștigat inimile a milioane de oameni: „A fost o surpriză”

Andrei Ciobanu, Zanni/ captură video Voyo

Scandal între Andrei Ciobanu și Zanni la Survivor! „Nu a primit educație, nu a avut de unde” / „Acum înțeleg de ce Ana Pal ți-a dat un cap în nas”




pixel