Horoscop, vineri, 22 noiembrie 2024. Daniela Simulescu, previziuni pentru toate zodiile
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Fierul este unul dintre nutrienții cei mai importanți pentru organism, de care avem nevoie în fiecare zi și pe care trebuie să-l identificăm în anumite produse cheie, cu un conținut mai ridicat în fier, față de altele. În acest sens, nutriționistul Mario Popescu a vorbit pe larg despre acest subiect de interes atât pentru femei, cât și pentru bărbați și a dezvăluit care sunt principalele alimente pe care trebuie constant să le introducem în meniul nostru.
„Fierul are un rol foarte important, în primul rând pentru oxigenarea tuturor țesuturilor, organelor, mușchilor, rol pentru a susține funcția imunitară. Este foarte important un aport optim de fier pentru a preveni anemia. Vreau să subliniem că fierul e de două feluri: cel care provine din origine animală și are o disponibilitate foarte crescută și este cel din vegetale, care nu are o biodisponibilitate foarte ridicată. Biodisponibilitatea este modul prin care organismul absoarbe într-un timp și procesează cât mai mult mineralele și vitaminele respective, din plante nu absorbim atât de bine ca din cele animale.”, a declarat Mario Popescu, în cadrul emisiunii Vorbește lumea, de pe Pro TV.
Așadar, trebuie să introduci pe lista meniul tău zilnic creveții, dar și ficatul de pui, datorită conținutul important de fier pe care-l oferă. Cu toate acestea, dacă cel din urmă nu este potrivit gusturilor tale, atunci Mario Popescu dezvăluie o alternativă perfectă prin care îi poți „masca” gustul.
„Creveții au undeva la 3mg/100 de grame. Doza zilnică de fier este undeva la 8 mg pentru bărbați și 18 pentru femei, ele au nevoie de mai mult fier, de aceea anemia se instalează preponderent mai mult la femei. Mai avem ficatul, care este cel mai bogat în fier, aproape 6,7 mg/100 de g. Puteți face ficatul drept pate. Îl fierbem, îl punem în blender, putem adăuga puțin unt, mai puteți adăuga și niște anason și iese incredibil de bun. Acesta e un mod prin care le dăm și copiilor un pate sănătos.”, a continuat nutriționistul.
Și carnea de vită ocupă un rol important aici, spune Mario Popescu, care încurajează consumul său de două ori pe săptămână.
„Carnea de vită este și ea o sursă extrem de bună de fier, are pe 100 de g undeva la 4 mg de fier, deci într-o porție bărbații își acoperă necesarul zilnic de fier. De asemenea, fierul se absoarbe mai ușor atunci când sunt consumate și alimente pline de vitamina C, precum ar fi salata, ardeiul gras.”, a mai spus el.
Există alternative și pentru persoanele care preferă, în schimb, meniul vegetal. Așadar, este vorba despre niște alimente extrem de comune, unele dintre ele venind atât cu un aport mare de fier, cât și de proteine, precum ar fi năutul.
„Broccoli are undeva la 2mg/ 100 g, putem face o supă cremă din el. Mai avem spanacul, o sursă care are undeva la 3, 4 mg/100 de g. Lintea și fasolea au undeva la 3, 4 mg / 100 de g, năutul are 5 mg/ 100 de grame, deci humusul e foarte bun, mai ales dacă adăugăm niște semințe de susan, care conțin cea mai mare cantitate de fier, 15 mg/ 100 de grame.”, a încheiat Mario Popescu.
Citește și: Pericolul din spatele consumului de pește. Când devine periculos pentru organism: „Asta e o problemă”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Sanatate
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Anca Hâncu, doctor în...