Raluca Bădulescu a dat de pământ cu Iulia Albu, fosta sa colegă de la Bravo, ai stil!, în direct la TV: „Are numai defecte, e dezordonată în mod sinistru și pusă pe scandal”
Studiile arată că alimentele pe care le includem în dieta noastră joacă un rol esențial în susținerea funcției cerebrale, a retenției memoriei și a bunăstării cognitive generale. În general, dovezile arată că dietele cu conținut scăzut de grăsimi par să protejeze împotriva declinului cognitiv, la fel ca și urmarea unor modele alimentare care includ dietele mediteraneene, notează EatThis.
Ouăle
Ouăle sunt o sursă naturală de substanțe nutritive care susțin sănătatea creierului, inclusiv colina (150 miligrame per ou mare) și luteina și zeaxantina (252 micrograme per ou mare).
Colina din ouă ajută la susținerea sănătății creierului pe tot parcursul vieții, la orice vârstă și în orice etapă, inclusiv memoria, gândirea, starea de spirit și multe altele. Similar modului în care luteina se acumulează în ochi, aceasta este prezentă și în creier și a fost asociată pozitiv cu o funcție cognitivă mai bună la adulții în vârstă și cu performanțele academice la copii.
Consumul obișnuit de ouă a fost asociat cu îmbunătățirea performanțelor cognitive la adulți, posibil, în parte, datorită nutrienților care susțin sănătatea creierului pe care îi oferă acest aliment. Este important să nu uitați să consumați gălbenușul, deoarece în acesta se găsesc atât colina, cât și luteina.
Ciupercile
Ciupercile sunt mult mai mult decât un înlocuitor de carne într-un burger vegan. Acestea sunt principalele surse de ergotioneină, care este un aminoacid care funcționează ca un antioxidant. Proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale ergotioneinei fac din ea un compus bioactiv important care poate contribui la îmbătrânirea sănătoasă, la beneficii cognitive și la reducerea stresului.
Deși toate ciupercile au ergotioneină, trebuie să știi că anumite soiuri conțin mai mult din acest compus decât altele.
Nucile
Nucile sunt singurele fructe cu coajă lemnoasă care sunt o sursă bună de acizi grași omega-3 ALA, motiv pentru care sunt unul dintre cele mai bune alimente pentru sănătatea creierului. Iar consumul acestor nuci, care sunt pline de această grăsime sănătoasă, poate combate stresul oxidativ și inflamația, doi factori de declin cognitiv.
Afinele sălbatice
Știați că există diferite varietăți de afine? Printre alegerile existente, afinele sălbatice pot oferi beneficii unice pentru sănătatea dumneavoastră cognitivă.
În timp ce afinele convenționale sunt un adaos pozitiv la o dietă de susținere a sănătății creierului, s-a demonstrat în mod specific că afinele sălbatice îi ajută pe adulții în vârstă care se confruntă cu viteze de procesare cognitivă mai lente să gândească mai repede, conform rezultatelor unui studiu publicat în Nutritional Neuroscience. În acest studiu, cei care au consumat zilnic pulbere de afine sălbatice timp de 6 luni au avut o viteză de procesare îmbunătățită, cei cu vârste cuprinse între 75 și 80 de ani înregistrând cea mai proeminentă îmbunătățire.
Somonul
Acidul gras polinesaturat omega-3, acidul docosahexaenoic (DHA), este important pentru o dezvoltare adecvată a creierului și pentru cogniție. Această grăsime unică este concentrată în creier și joacă un rol important în funcționarea creierului. Peștii grași de apă rece, precum somonul, sunt cunoscuți pentru că sunt o sursă de acizi grași omega-3 DHA, ceea ce îi face să fie alimente puternice pentru creier. Dar peștele este mult mai mult decât o sursă de grăsimi sănătoase.
Fiind o sursă naturală de proteine, seleniu, colină și iod (și, bineînțeles, de acizi grași DHA omega-3), peștele precum somonul este un adevărat cadou pentru cei care se concentrează pe sănătatea creierului lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: alimente sanatoase beneficii creier sănătate
Busu a spus la ce temperaturi...
Neti Sandu vine cu...