Visezi profund și realist? Iată cum poți prelua controlul asupra coșmarurilor tale. Patru trucuri utile
Atunci când dormi, corpul tău își dezactivează cortexul prefrontal, zona creierului responsabilă pentru învățare, gândire și luarea deciziilor. De aceea, în cele mai multe dintre visele tale, te poți simți ca un spectator - nu poți controla ceea ce se întâmplă de fapt, ci doar să privești cum se desfășoară visul. Află mai jos cum poți să preiei controlul asupra viselor și coșmarurilor tale.

Cu toate acestea, visurile mai lucide permit acestei părți a creierului să intre într-un fel de stare hibridă de somn-veghe, în care devine aproape la fel de activă ca atunci când ești treaz. Acest lucru face posibilă recunoașterea faptului că visezi - și chiar schimbarea peisajului de vis din jurul tău.  Aproximativ 55% dintre oameni declară că au avut cel puțin un vis lucid în timpul vieții lor - deși, dacă suferiți de narcolepsie, este posibil să aveți vise lucide chiar mai des.   Poate fi nevoie de ceva practică pentru a intra într-o stare de luciditate în timpul viselor tale, dar aceste cinci sfaturi te pot ajuta să faci primul pas în lumea viselor lucide.

1. Testează-ți realitatea 

Testarea realității pe tot parcursul zilei este primul pas către visarea lucidă pe timp de noapte.  Testarea realității înseamnă să cauți indicii care să confirme dacă ești treaz sau adormit, spune Dr. Alex Dimitriu, psihiatru certificat și expert în somn și fondator al Menlo Park Psychiatry & Sleep Medicine și BrainfoodMD. Puteți testa realitatea verificându-vă corpul și împrejurimile. De exemplu, ați putea: 

Atingeți-vă cu degetul pe obraz
Voința mâinii tale de a trece printr-un obiect solid
Asigurați-vă că puteți citi textul de pe un semn sau o carte din apropierea dumneavoastră
Clipiți rapid din ochi pentru a verifica dacă mediul înconjurător se schimbă
Verificarea regulată a acestor lucruri în timp ce sunteți treaz s-ar putea să nu ducă la rezultate surprinzătoare - dar vă poate ajuta să testați în mod obișnuit aceleași lucruri în visele dumneavoastră. Dacă mâna ta trece brusc printr-o ceașcă sau dacă poți merge fără să simți podeaua sub picioare, de exemplu, vei ști că visezi. 

Combinarea testării realității cu tehnicile enumerate mai jos vă poate crește șansele de a visa lucid.

2. Dezvoltarea unui ciclu sănătos de somn-veghe

Cea mai mare parte a viselor dumneavoastră are loc în timpul somnului cu mișcări oculare rapide (REM), unul dintre cele patru stadii de somn. Obținerea mai mult somn REM vă poate îmbunătăți șansele de a visa lucid și, adesea, puteți stimula somnul REM prin îmbunătățirea obiceiurilor de somn în ansamblu.  

Câteva sfaturi pentru a vă îmbunătăți somnul includ:

Să vă culcați și să vă treziți la aceeași oră în fiecare zi
Setarea camerei dvs. la o temperatură confortabilă
Utilizarea perdelelor de întuneric sau a măștilor de dormit pentru a nu lăsa lumina să intre
Purtarea de dopuri pentru urechi dacă aveți nevoie de un mediu liniștit
Încercarea unui aparat de sunet dacă zgomotul alb sau maro vă ajută să adormiți mai repede

3. Începeți un jurnal de vise

Între 60% și 75% dintre adulții din SUA experimentează în mod repetat aceleași vise - iar 77% dintre toate visele recurente sunt negative.  Consemnarea viselor într-un jurnal vă poate oferi o conștientizare mai accentuată a acestora, spune Dimitriu, ceea ce vă poate ajuta să observați orice vis recurent.  Faptul că vă dați seama că vă aflați într-un vis pe care l-ați mai avut poate declanșa apoi o stare de luciditate sau chiar vă poate trezi dintr-un coșmar. Înregistrarea viselor tale are și un alt beneficiu: Faptul că vă dați seama că continuați să visați oameni care vă urmăresc sau că vă cad dinții ar putea să vă ajute să descoperiți posibilele cauze ale acestor coșmaruri - și să învățați cum să le alungați pentru totdeauna. 

4. Setați o alarmă pentru 5 ore

Tehnica visului lucid inițiat de simțuri (SSILD) poate ajuta, de asemenea, la promovarea visului lucid.  Potrivit teoriei din spatele SSILD, dedicarea unei atenții mentale mai mari la senzațiile din jurul tău în timp ce ești treaz poate facilita alunecarea într-un vis lucid. Începeți prin a seta o alarmă care să vă trezească după cinci ore de somn. Ciclul mediu de somn este de aproximativ 90 de minute, așa că alarma ar trebui să se declanșeze în timpul etapei a treia a celui de-al patrulea ciclu - chiar înainte de a intra în somnul REM. Când te trezești, ia-ți ceva timp pentru a-ți exersa simțurile văzului, sunetului și atingerii înainte de a te culca din nou. Fiți atenți la țesătura cearșafurilor sau la temperatura camerei, de exemplu.  Odată ce ați adormit din nou, creierul dvs. poate recunoaște că aceste senzații s-au schimbat, ceea ce vă îndeamnă să vă treziți doar cât să deveniți lucid. Practicarea tehnicii SSILD vă poate ajuta să găsiți starea perfectă "intermediară", în care nu sunteți complet treaz sau adormit, spune Dimitriu, potrivit insider.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: Romina Băluță | Dată: 28 ian 2023, 09:18

Camelia Pătrășcanu

Horoscop karmic, cu Camelia Pătrășcanu. Zodia care are parte de relații tensionate: „Pot apărea reproșuri”

Sursa foto: Radu Andrei Tudor, instagram

Scandal de proporții în TVR, după plecarea prezentatorului Radu Andrei Turdor: „Angajații sunt umiliți. E regim de teroare!”

Sursa foto: unsplash, autor Dayne Topkin

Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare semn zodiacal, în perioada 20 - 26 martie 2023

Sursa foto: Nicoleta Luciu, Facebook

Nicoleta Luciu, desființată de fani, după ultima ei apariție: „Arată jalnic. Refuz să cred că este ea”

Camelia Pătrășcanu, captură video YouTube

Camelia Pătrășcanu, Horoscop - Lună Nouă în zodia Berbec: Zodia care se îndrăgostește

Sursa foto: Mihai Voropchevici, captură foto

Ce personalitate ai, în funcţie de ziua de naştere. Mihai Voropchievici: "Cel născut pe 3 e unicul care îi atrage pe toți spre el"

Sursa foto: Mihai Voropchevici, captură TV/ Antena 3

Horoscop rune 20-26 martie 2023. Mihai Voropchievici, veste colosală pentru o zodie

Sursa foto: unsplash, autor Jan Huber

Când se văruiesc pomii? Secretul pe care îl ştiu doar experţii în grădinărit

Războinicii, captură foto Survivor

Eliminare neașteptată la Survivor România. Cine a părăsit competiția: „Mi-am dat seama că nu sunt atât de tare”

Neti Sandu, captură video Pro TV

Horoscop săptămânal 20 – 26 martie 2023, cu Neti Sandu. Previziuni pentru toate zodiile

Neti Sandu, captură video Pro TV

Horoscop, luni, 20 martie 2023, cu Neti Sandu. Previziuni pentru toate zodiile

Mihaela Bilic, foto Facebook

Ce dietă ține Mihaela Bilic: „Parizerul, merdenelele și cartofii prăjiți sunt slăbiciunile mele”. Secretul inedit prin care se menține în formă