Visezi profund și realist? Iată cum poți prelua controlul asupra coșmarurilor tale. Patru trucuri utile
Data publicării:
Atunci când dormi, corpul tău își dezactivează cortexul prefrontal, zona creierului responsabilă pentru învățare, gândire și luarea deciziilor. De aceea, în cele mai multe dintre visele tale, te poți simți ca un spectator - nu poți controla ceea ce se întâmplă de fapt, ci doar să privești cum se desfășoară visul. Află mai jos cum poți să preiei controlul asupra viselor și coșmarurilor tale.

Cu toate acestea, visurile mai lucide permit acestei părți a creierului să intre într-un fel de stare hibridă de somn-veghe, în care devine aproape la fel de activă ca atunci când ești treaz. Acest lucru face posibilă recunoașterea faptului că visezi - și chiar schimbarea peisajului de vis din jurul tău.  Aproximativ 55% dintre oameni declară că au avut cel puțin un vis lucid în timpul vieții lor - deși, dacă suferiți de narcolepsie, este posibil să aveți vise lucide chiar mai des.   Poate fi nevoie de ceva practică pentru a intra într-o stare de luciditate în timpul viselor tale, dar aceste cinci sfaturi te pot ajuta să faci primul pas în lumea viselor lucide.

1. Testează-ți realitatea 

Testarea realității pe tot parcursul zilei este primul pas către visarea lucidă pe timp de noapte.  Testarea realității înseamnă să cauți indicii care să confirme dacă ești treaz sau adormit, spune Dr. Alex Dimitriu, psihiatru certificat și expert în somn și fondator al Menlo Park Psychiatry & Sleep Medicine și BrainfoodMD. Puteți testa realitatea verificându-vă corpul și împrejurimile. De exemplu, ați putea: 

Atingeți-vă cu degetul pe obraz
Voința mâinii tale de a trece printr-un obiect solid
Asigurați-vă că puteți citi textul de pe un semn sau o carte din apropierea dumneavoastră
Clipiți rapid din ochi pentru a verifica dacă mediul înconjurător se schimbă
Verificarea regulată a acestor lucruri în timp ce sunteți treaz s-ar putea să nu ducă la rezultate surprinzătoare - dar vă poate ajuta să testați în mod obișnuit aceleași lucruri în visele dumneavoastră. Dacă mâna ta trece brusc printr-o ceașcă sau dacă poți merge fără să simți podeaua sub picioare, de exemplu, vei ști că visezi. 

Combinarea testării realității cu tehnicile enumerate mai jos vă poate crește șansele de a visa lucid.

2. Dezvoltarea unui ciclu sănătos de somn-veghe

Cea mai mare parte a viselor dumneavoastră are loc în timpul somnului cu mișcări oculare rapide (REM), unul dintre cele patru stadii de somn. Obținerea mai mult somn REM vă poate îmbunătăți șansele de a visa lucid și, adesea, puteți stimula somnul REM prin îmbunătățirea obiceiurilor de somn în ansamblu.  

Câteva sfaturi pentru a vă îmbunătăți somnul includ:

Să vă culcați și să vă treziți la aceeași oră în fiecare zi
Setarea camerei dvs. la o temperatură confortabilă
Utilizarea perdelelor de întuneric sau a măștilor de dormit pentru a nu lăsa lumina să intre
Purtarea de dopuri pentru urechi dacă aveți nevoie de un mediu liniștit
Încercarea unui aparat de sunet dacă zgomotul alb sau maro vă ajută să adormiți mai repede

3. Începeți un jurnal de vise

Între 60% și 75% dintre adulții din SUA experimentează în mod repetat aceleași vise - iar 77% dintre toate visele recurente sunt negative.  Consemnarea viselor într-un jurnal vă poate oferi o conștientizare mai accentuată a acestora, spune Dimitriu, ceea ce vă poate ajuta să observați orice vis recurent.  Faptul că vă dați seama că vă aflați într-un vis pe care l-ați mai avut poate declanșa apoi o stare de luciditate sau chiar vă poate trezi dintr-un coșmar. Înregistrarea viselor tale are și un alt beneficiu: Faptul că vă dați seama că continuați să visați oameni care vă urmăresc sau că vă cad dinții ar putea să vă ajute să descoperiți posibilele cauze ale acestor coșmaruri - și să învățați cum să le alungați pentru totdeauna. 

4. Setați o alarmă pentru 5 ore

Tehnica visului lucid inițiat de simțuri (SSILD) poate ajuta, de asemenea, la promovarea visului lucid.  Potrivit teoriei din spatele SSILD, dedicarea unei atenții mentale mai mari la senzațiile din jurul tău în timp ce ești treaz poate facilita alunecarea într-un vis lucid. Începeți prin a seta o alarmă care să vă trezească după cinci ore de somn. Ciclul mediu de somn este de aproximativ 90 de minute, așa că alarma ar trebui să se declanșeze în timpul etapei a treia a celui de-al patrulea ciclu - chiar înainte de a intra în somnul REM. Când te trezești, ia-ți ceva timp pentru a-ți exersa simțurile văzului, sunetului și atingerii înainte de a te culca din nou. Fiți atenți la țesătura cearșafurilor sau la temperatura camerei, de exemplu.  Odată ce ați adormit din nou, creierul dvs. poate recunoaște că aceste senzații s-au schimbat, ceea ce vă îndeamnă să vă treziți doar cât să deveniți lucid. Practicarea tehnicii SSILD vă poate ajuta să găsiți starea perfectă "intermediară", în care nu sunteți complet treaz sau adormit, spune Dimitriu, potrivit insider.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului:   cosmaruri  vise 


DC Media Group Audience

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Captură video: tvonline123.com

Zanni și Alexandra Duli, la un pas să formeze un cuplu. Faimosul a dezvăluit la Survivor All Stars motivul pentru care cei doi nu au avut o relație

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Victoria Ghiță. Captură video: YouTube/Românii au talent

„Ai mari șanse să câștigi Românii au Talent”. Cei patru jurați au fost impresionați de stilul de dans al Victoriei

Dorian Popa, Laurențiu Reghecampf, captură video Youtube

În plin scandal cu Reghecampf, Anamaria Prodan îi cere sfatul lui Dorian Popa: „Mă doare sufletul că în direcția asta se îndreaptă și băiatul meu cu tatăl lui”

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

 Astrologul Remus Ionescu. Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Cele mai favorizate zodii în luna mai 2024. Astrologul Remus Ionescu: „Ei au noroc din senin”

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie până pe 1 mai

Sursă foto: Captură video podcastul lui Mihail Neamțu.

Teorie incredibilă despre cancer. Prof. Dulcan: Ce spun acum mă cutremură. Am vrut să o zic la TV, dar mi-a fost teamă

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO




pixel