Cele mai mari pericole pentru animalele de companie, în sezonul sărbătorilor de iarnă. Cum să le eviți
Poate că este cea mai frumoasă perioadă a anului, dar poate fi și periculoasă pentru animalul dumneavoastră de companie. Iată cum să îi ajutați să evite cele mai mari pericole de sărbători.

Sunt atât de multe lucruri care ne plac în perioada sărbătorilor: vizitarea prietenilor și a familiei, decorarea și, bineînțeles, bunătățiile delicioase. Dar, există un membru al familiei pentru care sezonul nu este atât de vesel și luminos: animalul de companie.

Sărbătorile prezintă, de fapt, multe pericole suplimentare pentru câini, pisici și alți membri blănoși ai familiei.

Prietenii și rudele care vin în vizită pot face ca animalul dvs. să devină anxios și stresat, decorațiunile pot răni labele și boturile, iar multe dintre bunătățile de sărbători pot fi toxice pentru câini și pisici sau, cel puțin, le pot deranja stomacul atunci când sunt mâncate.

Healthline a vorbit cu Dr. Leni Kaplan, medic veterinar pentru animale de companie la Spitalul pentru animale al Universității Cornell, pentru a le reaminti proprietarilor de animale de companie despre șapte mari pericole pe care sărbătorile le pot prezenta pentru animale și cum să le evite.

1.) Decorațiuni 

Ghirlandele, ornamentele și luminile pot fi foarte periculoase pentru animalele de companie. Ornamentele metalice și de sticlă pot provoca tăieturi și sângerări. Dacă sunt ingerate, aceste obiecte pot provoca leziuni interne și mai grave, cum ar fi obstrucția gastrointestinală, care va necesita probabil o intervenție chirurgicală.

Luminile și lumânările pot duce la arsuri și electrocutare pentru animalul dumneavoastră de companie, precum și pot deveni un pericol grav de incendiu pentru casa și familia dumneavoastră.

"Împiedicați animalul dumneavoastră de companie să mestece sau să ingereze ornamente, lumini de sărbători, fire electrice și panglici pentru a preveni obstrucțiile gastrointestinale și electrocutarea. Luați în considerare limitarea accesului animalului dumneavoastră de companie în încăperile cu decorațiuni de sărbători, mai ales atunci când nu este supravegheat. O opțiune ușoară este utilizarea porților pentru copii", a declarat Kaplan.

2.) Alimente

Deși nu sunt neapărat dăunătoare în sine, o abundență de alimente bogate și de resturi poate duce la creșterea în greutate și la probleme de sănătate pentru animalele de companie. Curcanul și șunca pot fi înșelătoare.Adăugarea de condimente și alți agenți de condimentare, cum ar fi ceapa și usturoiul (care pot fi toxice pentru câini), fac ca aceste produse să fie riscante pentru animalele de companie.

Pielea de curcan, în special, poate fi problematică pentru câini și nu ar trebui să fie hrănită cu ea.

"Nu împărțiți mâncarea pentru a evita creșterea inutilă în greutate a animalului dumneavoastră de companie. Aveți la îndemână gustări sănătoase pe care să le împărțiți, inclusiv fasole verde, morcovi, dovlecei sau țelină. Alimentele grase și unsuroase pot duce la vărsături, diaree, deshidratare și, în unele circumstanțe, pancreatită - o boală gravă care poate necesita spitalizare", a declarat Kaplan.

3.) Medicamente

Mai mulți vizitatori înseamnă o probabilitate mai mare ca lucruri precum medicamentele să fie lăsate undeva unde un animal de companie poate ajunge la ele. Medicamentele sunt dăunătoare și potențial fatale pentru animale dacă sunt consumate. Asigurați-vă că oaspeții își păstrează medicamentele în siguranță în camerele lor, departe de accesul animalelor de companie și al copiilor.

4.) Dulciuri și bunătăți

Multe dintre dulciurile care sunt consumate frecvent în timpul sărbătorilor sunt potențial toxice pentru animalele de companie. Prăjiturile cu fructe, nucile și (pentru cei care sunt preocupați de sănătate) bomboanele fără zahăr, toate prezintă riscul de tulburări gastrointestinale pentru animale.

Și da, ciocolata este cu siguranță toxică pentru câini și pisici.

"Restricționați accesul la gustări și bunătăți de sărbători precum ciocolata, cafeaua, cofeina, nucile, strugurii, stafidele și orice bomboane sau produse alimentare care conțin xilitol, care sunt toxice pentru animalele de companie și potențial letale în orice moment al anului", a declarat Kaplan.

5.) Bradul de Crăciun sau florile

Pomii de Crăciun sunt, în general, siguri pentru animalele de companie, deși acele de pin pot provoca traumatisme oculare. De asemenea, pisicile, în mod special, ar trebui descurajate să se urce în brad din cauza riscului de vătămare din cauza iluminatului și a ornamentelor. Multe plante și flori de sărbători sunt, de asemenea, toxice pentru animalele de companie.

Hrișca (ca în cazul plantei pe care o folosim pentru a "împodobi sălile") este toxică pentru câini și pisici, la fel ca și vâscul. Ambele pot duce la vărsături, diaree și simptome potențial mai grave.

"Examinați toate buchetele, deoarece unele flori pot fi toxice pentru animalele de companie. Țineți cont de faptul că unii vizitatori pot aduce buchete care conțin flori precum crinii, care sunt toxice pentru pisici", a declarat Kaplan. 

6.) Alcool

Alcoolul nu este bun pentru animalele de companie. Alcoolul poate duce la multe dintre aceleași efecte pe care le experimentează oamenii, inclusiv vărsături, diaree, scăderea coordonării și depresia sistemului nervos central. De asemenea, poate fi fatal în cantități mari, potrivit healthline.com

Data: 26 dec 2022, 18:00
Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului:   animale  pericol  sarbatori 


DC Media Group Audience

Daniel Buzdugan, foto Instagram

Motivul pentru care Daniel Buzdugan și-a retras copiii de la școala privată: „Să ajungi să plătești cât plătește poate un copil care face Arhitectura la Barcelona… ”

Cristian Mărgărit, la Pastila de Frumusețe

Alimentele care cresc imunitatea. Trebuie să le consumi în sezonul rece. Cristian Mărgărit: „Un miracol pentru imunitate” / VIDEO

Monica Tatoiu, captură video Youtube/ theXclusive

Alcool pe stomacul gol. Băutura pe care Monica Tatoiu o bea în fiecare dimineață: „Este medicament”

Nicoelta Ghiriș, captură video Youtube/ ASTROSENS

Horoscop chinezesc până în februarie 2024. Nicoleta Ghiriș, previziuni pentru toate zodiile

Horoscop Chinezesc, captură video Youtube Spectacola

Horoscop chinezesc pentru săptămâna 25 septembrie - 1 octombrie, 2023. Previziuni pentru fiecare semn zodiacal

Sursa foto: Gabriela Cristea, Facebook

Gabriela Cristea, rețetă inedită de sarmele: „Acesta este secretul.” Trucul prin care previne arsurile digestive

Sursă foto: Instagram/ Elvira Deatcu

Adina Cristescu a încetat din viață la doar 56 de ani: „Deja îmi lipsești!”. Care a fost cauza morții

„Regele moare” cu Victor Rebengiuc, un spectacol excepţional, în premieră la TVR

Victor Rebengiuc, despre spectacolul „Regele moare”: „Mă pregătesc exact pentru ce se pregăteşte şi eroul pe care îl joc eu: despărţirea de lumea asta”

Sursă foto: Instagram/ Cristina Spătar, Talisman Tate

Cristina Spătar, apariție șoc lângă Tristan Tate, la numai trei luni de la căsătorie

Violeta Bănică, Andreei Marin, Ștefan Bănică Jr., Lavinia Pârva. foto Instagram

Andreea Marin, adevărul despre relația fiicei sale cu fratele vitreg cel mic, fiul Laviniei Pârva: „Nu știm ce soartă vom avea”

Sursa foto: unsplash, autor Viva Luna Studios

Horoscop TAROT pentru săptămâna 2 - 8 octombrie 2023. Previziuni pentru fiecare semn zodiacal

Mihai Bobonete, Gabriel Cotabiță, captură video YouTube

Cum l-a țepuit Mihai Bobonete pe Gabriel Cotabiță. Cântărețul, avertisment în privința comediantului: „E periculos. Ăsta o să-ţi ia lucruri din casă”Mintea și Inima: Căutând Filosofia Dragostei

O explorare a modului în care filosofia abordează...

HOROSCOP LUNAR OCTOMBRIE 2023 pentru TOATE ZODIILE

De la introspecție profundă, provocări profesionale, până...