Cele mai mari pericole pentru animalele de companie, în sezonul sărbătorilor de iarnă. Cum să le eviți
Data actualizării:
Data publicării:
Poate că este cea mai frumoasă perioadă a anului, dar poate fi și periculoasă pentru animalul dumneavoastră de companie. Iată cum să îi ajutați să evite cele mai mari pericole de sărbători.

Sunt atât de multe lucruri care ne plac în perioada sărbătorilor: vizitarea prietenilor și a familiei, decorarea și, bineînțeles, bunătățiile delicioase. Dar, există un membru al familiei pentru care sezonul nu este atât de vesel și luminos: animalul de companie.

Sărbătorile prezintă, de fapt, multe pericole suplimentare pentru câini, pisici și alți membri blănoși ai familiei.

Prietenii și rudele care vin în vizită pot face ca animalul dvs. să devină anxios și stresat, decorațiunile pot răni labele și boturile, iar multe dintre bunătățile de sărbători pot fi toxice pentru câini și pisici sau, cel puțin, le pot deranja stomacul atunci când sunt mâncate.

Healthline a vorbit cu Dr. Leni Kaplan, medic veterinar pentru animale de companie la Spitalul pentru animale al Universității Cornell, pentru a le reaminti proprietarilor de animale de companie despre șapte mari pericole pe care sărbătorile le pot prezenta pentru animale și cum să le evite.

1.) Decorațiuni 

Ghirlandele, ornamentele și luminile pot fi foarte periculoase pentru animalele de companie. Ornamentele metalice și de sticlă pot provoca tăieturi și sângerări. Dacă sunt ingerate, aceste obiecte pot provoca leziuni interne și mai grave, cum ar fi obstrucția gastrointestinală, care va necesita probabil o intervenție chirurgicală.

Luminile și lumânările pot duce la arsuri și electrocutare pentru animalul dumneavoastră de companie, precum și pot deveni un pericol grav de incendiu pentru casa și familia dumneavoastră.

"Împiedicați animalul dumneavoastră de companie să mestece sau să ingereze ornamente, lumini de sărbători, fire electrice și panglici pentru a preveni obstrucțiile gastrointestinale și electrocutarea. Luați în considerare limitarea accesului animalului dumneavoastră de companie în încăperile cu decorațiuni de sărbători, mai ales atunci când nu este supravegheat. O opțiune ușoară este utilizarea porților pentru copii", a declarat Kaplan.

2.) Alimente

Deși nu sunt neapărat dăunătoare în sine, o abundență de alimente bogate și de resturi poate duce la creșterea în greutate și la probleme de sănătate pentru animalele de companie. Curcanul și șunca pot fi înșelătoare.Adăugarea de condimente și alți agenți de condimentare, cum ar fi ceapa și usturoiul (care pot fi toxice pentru câini), fac ca aceste produse să fie riscante pentru animalele de companie.

Pielea de curcan, în special, poate fi problematică pentru câini și nu ar trebui să fie hrănită cu ea.

"Nu împărțiți mâncarea pentru a evita creșterea inutilă în greutate a animalului dumneavoastră de companie. Aveți la îndemână gustări sănătoase pe care să le împărțiți, inclusiv fasole verde, morcovi, dovlecei sau țelină. Alimentele grase și unsuroase pot duce la vărsături, diaree, deshidratare și, în unele circumstanțe, pancreatită - o boală gravă care poate necesita spitalizare", a declarat Kaplan.

3.) Medicamente

Mai mulți vizitatori înseamnă o probabilitate mai mare ca lucruri precum medicamentele să fie lăsate undeva unde un animal de companie poate ajunge la ele. Medicamentele sunt dăunătoare și potențial fatale pentru animale dacă sunt consumate. Asigurați-vă că oaspeții își păstrează medicamentele în siguranță în camerele lor, departe de accesul animalelor de companie și al copiilor.

4.) Dulciuri și bunătăți

Multe dintre dulciurile care sunt consumate frecvent în timpul sărbătorilor sunt potențial toxice pentru animalele de companie. Prăjiturile cu fructe, nucile și (pentru cei care sunt preocupați de sănătate) bomboanele fără zahăr, toate prezintă riscul de tulburări gastrointestinale pentru animale.

Și da, ciocolata este cu siguranță toxică pentru câini și pisici.

"Restricționați accesul la gustări și bunătăți de sărbători precum ciocolata, cafeaua, cofeina, nucile, strugurii, stafidele și orice bomboane sau produse alimentare care conțin xilitol, care sunt toxice pentru animalele de companie și potențial letale în orice moment al anului", a declarat Kaplan.

5.) Bradul de Crăciun sau florile

Pomii de Crăciun sunt, în general, siguri pentru animalele de companie, deși acele de pin pot provoca traumatisme oculare. De asemenea, pisicile, în mod special, ar trebui descurajate să se urce în brad din cauza riscului de vătămare din cauza iluminatului și a ornamentelor. Multe plante și flori de sărbători sunt, de asemenea, toxice pentru animalele de companie.

Hrișca (ca în cazul plantei pe care o folosim pentru a "împodobi sălile") este toxică pentru câini și pisici, la fel ca și vâscul. Ambele pot duce la vărsături, diaree și simptome potențial mai grave.

"Examinați toate buchetele, deoarece unele flori pot fi toxice pentru animalele de companie. Țineți cont de faptul că unii vizitatori pot aduce buchete care conțin flori precum crinii, care sunt toxice pentru pisici", a declarat Kaplan. 

6.) Alcool

Alcoolul nu este bun pentru animalele de companie. Alcoolul poate duce la multe dintre aceleași efecte pe care le experimentează oamenii, inclusiv vărsături, diaree, scăderea coordonării și depresia sistemului nervos central. De asemenea, poate fi fatal în cantități mari, potrivit healthline.com


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului:   animale  pericol  sarbatori 


DC Media Group Audience

Sabbagh

Christian Sabbagh a izbucnit: Ce rost mai are să lucrez? Mai bine devin șomer! Am vândut tot ce aveam de vândut, la preț de chilipir, numai să-mi fac copilul bine

Emil Rengle și Randi. Sursă foto: Instagram

„Câinii dau din coadă când mă văd”. Randi, replică la adresa lui Emil Rengle, după ce a declarat că a fost îndrăgostit de el

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău s-a gândit deja la numele bebelușului: „Este un nume din Biblie. Doamne ajută să vină sănătos pe lume”

Sursa foto: Vlăduța Lupău, Instagram. Sursa foto: Bursucu, Instagram

Motivul pentru care Vlăduța Lupău e supărată pe Bursucu. Cei doi nu își mai vorbesc de câțiva ani: „Am sărit calul, recunosc”

Alina Bădic

Horoscop Fecioară 23 - 30 martie 2024. Alina Bădic: Vor avea beneficii foarte semnificative

Alina Bădic, horoscop 24 - 30 martie 2024. Zodia care va da lovitura - previziuni pentru toate semnele

Horoscopul primăverii 2024. Gemenele Oana și Adina Timofte: Vești grozave pentru o zodie

Sursa foto: Vlăduța Lupău, instagram

Vlăduța Lupău, însărcinată din nou / prima fotografie

Alina Bădic horoscop martie 2024

Horoscop 24 - 30 martie 2024. Alina Bădic, previziuni pentru două zodii

Captură video: Facebook/Cristina Șișcanu

Rețeta cu care Cristina Șișcanu l-a impresionat pe Mădălin Ionescu: „Mamă, cât de bun e, nu pot să cred așa ceva”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna aprilie, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodia care va avea noroc cu carul

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @KamranAydinov

Nu mai puneți asta în ciorbe! E toxic! Dr. Radu Țincu: Organismul e afectat. Vine la pachet cu stresul oxidativ și cu o disfuncție mitocondrială / video



pixel