Cele mai periculoase 6 alimente pe care să NU pui NICIODATĂ în cuptorul cu microunde. Avertismentul specialiștilor
Data actualizării:
Data publicării:
Cuptorul cu microunde este uimitor pentru a găti și reîncălzi toate tipurile de alimente rapid și ușor, fie că faceți popcorn sau încălziți resturile de aseară. Dar, oricât de incredibil de bun de lucru ar fi acest aparat, nu este ceva ce putem folosi pentru toate alimentele din bucătăria noastră. De fapt, în unele cazuri, poate fi de-a dreptul periculos să folosim această metodă de gătit.

1. Ouăle în coajă

Știm cu toții că poșarea ouălor poate fi o pacoste, așa că, în ultimii ani, au existat nenumărate videoclipuri TikTok care împărtășesc cum se face acest lucru în cuptorul cu microunde.
Dar Melissa Wasserman Baker, dietetician, nutriționist și fondator al Food Queries, spune că acesta este un mare risc de siguranță. "Încălzirea la microunde a ouălor în coajă le poate face să explodeze, ceea ce poate duce la arsuri și răni grave".

Într-un videoclip de pe YouTube care demontează trucurile false de pe rețelele de socializare, Ann Reardon, fondatoarea How to Cook That, împărtășește mai multe relatări ale unor persoane care s-au ars grav după ce au încălzit ouă la microunde. Este deosebit de periculos pentru ouăle poșate "pentru că se poate împușca acea apă fierbinte peste tot", notează ea.

2. Ardei iute crud

Lisa Richards, nutriționistă și creatoare a The Candida Diet, explică faptul că ardeii iuți își obțin aroma picantă de la compusul capsaicină - care se eliberează dacă sunt preparați cruzi la microunde. Capsaicina poate irita ochii, nasul și gâtul, ducând la tuse și dificultăți de respirație. În plus, aburul generat de încălzirea ardeilor în cuptorul cu microunde poate provoca, de asemenea, arsuri la nivelul pielii și al ochilor.

3. Carne procesată

Carnea procesată, cum ar fi șunca, cârnații și hot-dogii, nu trebuie să fie încălzită la microunde.

"Acestea conțin niveluri ridicate de conservanți și nitrați, care pot reacționa cu radiațiile cuptorului cu microunde și pot produce compuși dăunători", spune Wasserman Baker.

Potrivit unei lucrări de cercetare din 2015 publicată în Lipids in Health and Disease, atunci când cărnurile procesate au fost încălzite în cuptorul cu microunde, producția de produse de oxidare a colesterolului (COP) a crescut. "Colesterolul este un compus biologic important; cu toate acestea, s-a dovedit că produsele sale de oxidare sunt dăunătoare pentru sănătatea umană", explică lucrarea.

4. Carne congelată

Dacă ați uitat să decongelați pachetul de pui pentru cină, aruncându-l în cuptorul cu microunde pe setarea "decongelare" poate părea ceva simplu. Dar introducerea cărnii congelate în cuptorul cu microunde poate fi o idee proastă din mai multe motive.

"Cuptoarele cu microunde nu gătesc alimentele în mod uniform, iar carnea congelată poate rămâne parțial înghețată în unele zone, în timp ce alte zone devin suficient de fierbinți pentru a favoriza dezvoltarea bacteriilor", explică Trista Best, dietetician înregistrat la Balance One Supplements. Bacteriile pot provoca apoi boli de origine alimentară.

Iar din punct de vedere al gustului, "încălzirea la microunde a cărnii congelate poate duce, de asemenea, la o textură neplăcută, unele părți devenind cauciucate sau dure", adaugă Best.

5. Struguri

Nu știm sigur de ce ai încălzi strugurii la microunde, dar dacă apare această dorință, nu o face.

"Punerea strugurilor în cuptorul cu microunde poate fi periculoasă, deoarece strugurii pot crea un foc asemănător plasmei în interiorul cuptorului cu microunde, care poate deteriora aparatul și poate crea un potențial pericol de incendiu", spune Richards, potrivit bestlife.com

După cum explică Live Science, oamenii de știință au studiat de fapt acest fenomen și au descoperit că se produce deoarece "microundele creează "puncte fierbinți" de electromagnetism".

6. Apă

Nu este neobișnuit să puneți o cană cu apă în cuptorul cu microunde dacă faceți ceai sau ciocolată caldă și nu aveți chef să folosiți ceainicul. Dar, în videoclipul ei, Reardon explică faptul că, în funcție de ce puneți apa la microunde, ați putea să vă pregătiți pentru o situație periculoasă.

După cum explică ea, în mod normal, atunci când încălziți apa, aceasta atinge punctul de fierbere și începe să facă bule, adică apa se transformă în abur. Dar dacă apa dvs. nu are impurități, să spunem că folosiți apă filtrată sau distilată, aceasta ar putea exploda în cuptorul cu microunde dacă o puneți într-un "recipient care este foarte sticlos, nu are zgârieturi în el, cum ar fi un pahar sau o ceașcă nouă".

Atunci este posibil să încălziți apa peste punctul de fierbere fără ca aceasta să bolborosească vizibil. Dacă mutați apoi recipientul sau adăugați ceva în el (gândiți-vă la cafea instant sau la un pliculeț de ceai), "apa începe instantaneu să bolborosească și să țâșnească apă clocotită peste tot", spune Reardon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului:   alimente  cuptor  microune  sănătate 


DC Media Group Audience

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Captură video: tvonline123.com

Zanni și Alexandra Duli, la un pas să formeze un cuplu. Faimosul a dezvăluit la Survivor All Stars motivul pentru care cei doi nu au avut o relație

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Zodia care trebuie să înțeleagă anumite mesaje

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

Captură video: YouTube/WOWnews

Minerva, horoscop pentru perioada 16 aprilie - 15 mai. Previziuni pentru toate zodiile

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: YouTube/Paula Chirila

Ce ne așteaptă în 2024 în funcție de data completă de naștere. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cine va avea succes în acest an

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie până pe 1 mai

Sursă foto: Captură video podcastul lui Mihail Neamțu.

Teorie incredibilă despre cancer. Prof. Dulcan: Ce spun acum mă cutremură. Am vrut să o zic la TV, dar mi-a fost teamă

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Previziunile săptămânii pentru Berbec




pixel