Cele mai periculoase 6 alimente pe care să NU pui NICIODATĂ în cuptorul cu microunde. Avertismentul specialiștilor
Cuptorul cu microunde este uimitor pentru a găti și reîncălzi toate tipurile de alimente rapid și ușor, fie că faceți popcorn sau încălziți resturile de aseară. Dar, oricât de incredibil de bun de lucru ar fi acest aparat, nu este ceva ce putem folosi pentru toate alimentele din bucătăria noastră. De fapt, în unele cazuri, poate fi de-a dreptul periculos să folosim această metodă de gătit.

1. Ouăle în coajă

Știm cu toții că poșarea ouălor poate fi o pacoste, așa că, în ultimii ani, au existat nenumărate videoclipuri TikTok care împărtășesc cum se face acest lucru în cuptorul cu microunde.
Dar Melissa Wasserman Baker, dietetician, nutriționist și fondator al Food Queries, spune că acesta este un mare risc de siguranță. "Încălzirea la microunde a ouălor în coajă le poate face să explodeze, ceea ce poate duce la arsuri și răni grave".

Într-un videoclip de pe YouTube care demontează trucurile false de pe rețelele de socializare, Ann Reardon, fondatoarea How to Cook That, împărtășește mai multe relatări ale unor persoane care s-au ars grav după ce au încălzit ouă la microunde. Este deosebit de periculos pentru ouăle poșate "pentru că se poate împușca acea apă fierbinte peste tot", notează ea.

2. Ardei iute crud

Lisa Richards, nutriționistă și creatoare a The Candida Diet, explică faptul că ardeii iuți își obțin aroma picantă de la compusul capsaicină - care se eliberează dacă sunt preparați cruzi la microunde. Capsaicina poate irita ochii, nasul și gâtul, ducând la tuse și dificultăți de respirație. În plus, aburul generat de încălzirea ardeilor în cuptorul cu microunde poate provoca, de asemenea, arsuri la nivelul pielii și al ochilor.

3. Carne procesată

Carnea procesată, cum ar fi șunca, cârnații și hot-dogii, nu trebuie să fie încălzită la microunde.

"Acestea conțin niveluri ridicate de conservanți și nitrați, care pot reacționa cu radiațiile cuptorului cu microunde și pot produce compuși dăunători", spune Wasserman Baker.

Potrivit unei lucrări de cercetare din 2015 publicată în Lipids in Health and Disease, atunci când cărnurile procesate au fost încălzite în cuptorul cu microunde, producția de produse de oxidare a colesterolului (COP) a crescut. "Colesterolul este un compus biologic important; cu toate acestea, s-a dovedit că produsele sale de oxidare sunt dăunătoare pentru sănătatea umană", explică lucrarea.

4. Carne congelată

Dacă ați uitat să decongelați pachetul de pui pentru cină, aruncându-l în cuptorul cu microunde pe setarea "decongelare" poate părea ceva simplu. Dar introducerea cărnii congelate în cuptorul cu microunde poate fi o idee proastă din mai multe motive.

"Cuptoarele cu microunde nu gătesc alimentele în mod uniform, iar carnea congelată poate rămâne parțial înghețată în unele zone, în timp ce alte zone devin suficient de fierbinți pentru a favoriza dezvoltarea bacteriilor", explică Trista Best, dietetician înregistrat la Balance One Supplements. Bacteriile pot provoca apoi boli de origine alimentară.

Iar din punct de vedere al gustului, "încălzirea la microunde a cărnii congelate poate duce, de asemenea, la o textură neplăcută, unele părți devenind cauciucate sau dure", adaugă Best.

5. Struguri

Nu știm sigur de ce ai încălzi strugurii la microunde, dar dacă apare această dorință, nu o face.

"Punerea strugurilor în cuptorul cu microunde poate fi periculoasă, deoarece strugurii pot crea un foc asemănător plasmei în interiorul cuptorului cu microunde, care poate deteriora aparatul și poate crea un potențial pericol de incendiu", spune Richards, potrivit bestlife.com

După cum explică Live Science, oamenii de știință au studiat de fapt acest fenomen și au descoperit că se produce deoarece "microundele creează "puncte fierbinți" de electromagnetism".

6. Apă

Nu este neobișnuit să puneți o cană cu apă în cuptorul cu microunde dacă faceți ceai sau ciocolată caldă și nu aveți chef să folosiți ceainicul. Dar, în videoclipul ei, Reardon explică faptul că, în funcție de ce puneți apa la microunde, ați putea să vă pregătiți pentru o situație periculoasă.

După cum explică ea, în mod normal, atunci când încălziți apa, aceasta atinge punctul de fierbere și începe să facă bule, adică apa se transformă în abur. Dar dacă apa dvs. nu are impurități, să spunem că folosiți apă filtrată sau distilată, aceasta ar putea exploda în cuptorul cu microunde dacă o puneți într-un "recipient care este foarte sticlos, nu are zgârieturi în el, cum ar fi un pahar sau o ceașcă nouă".

Atunci este posibil să încălziți apa peste punctul de fierbere fără ca aceasta să bolborosească vizibil. Dacă mutați apoi recipientul sau adăugați ceva în el (gândiți-vă la cafea instant sau la un pliculeț de ceai), "apa începe instantaneu să bolborosească și să țâșnească apă clocotită peste tot", spune Reardon.

Data: 02 mai 2023, 19:08
Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului:   alimente  cuptor  microune  sănătate 


DC Media Group Audience

Cristian Mărgărit, la Pastila de Frumusețe

Alimentele care cresc imunitatea. Trebuie să le consumi în sezonul rece. Cristian Mărgărit: „Un miracol pentru imunitate” / VIDEO

Sursa foto: Daniel Buzdugan, Instagram

Daniel Buzdugan, decizie radicală. Și-a mutat copiii de la școala privată, la cea de stat: „Nu e normal să dăm atâția bani. Am vrut să vadă că se poate face carte și așa”

Ioana Tufaru, captură TV/ Kanal D

Ioana Tufaru, motivul pentru care nu a putut să-și înscrie copilul la școală: "Patru școli m-au refuzat. Mi-a fost foarte greu, am plecat plângând"

Daniel Buzdugan, foto Instagram

Motivul pentru care Daniel Buzdugan și-a retras copiii de la școala privată: „Să ajungi să plătești cât plătește poate un copil care face Arhitectura la Barcelona… ”

Sursă foto: Unsplash.com

4 zodii își pot găsi sufletul pereche pe 20 septembrie. Te numeri și tu printre ele?

Sursă foto: Youtube/ TVR

Horia Moculescu și Marina Voica, poveste de dragoste neîmplinită. Ce a mărturisit artistul, după 60 de ani: „Ne trezeam, ne culcam împreună”

Monica Tatoiu, captură video Youtube/ theXclusive

Alcool pe stomacul gol. Băutura pe care Monica Tatoiu o bea în fiecare dimineață: „Este medicament”

Sursă foto: Instagram/ Jorge, Andreea Bălan

Jorge, reacții dure după ce a dat de pământ cu talentul muzical al Andreei Bălan: „E tipul ăla care vinde pijamale?”

Sursa foto: Mihaela Constantinescu, captură TV/ kanal D

Fosta soție a lui Mihai Constantinescu, devastată de dorul regretatului artist. Cum are grijă de sufletul lui: „Îmi este cumplit de dor de el!”

Violeta Bănică, Andreei Marin, Ștefan Bănică Jr., Lavinia Pârva. foto Instagram

Andreea Marin, adevărul despre relația fiicei sale cu fratele vitreg cel mic, fiul Laviniei Pârva: „Nu știm ce soartă vom avea”

Sursă foto: Instagram/ Cristina Spătar, Talisman Tate

Cristina Spătar, apariție șoc lângă Tristan Tate, la numai trei luni de la căsătorie

Horoscop Chinezesc, captură video Youtube Spectacola

Horoscop chinezesc pentru săptămâna 25 septembrie - 1 octombrie, 2023. Previziuni pentru fiecare semn zodiacalMintea și Inima: Căutând Filosofia Dragostei

O explorare a modului în care filosofia abordează...