Cele mai sănătoase alimente pentru inimă, potrivit unui studiu Harvard
Data publicării:
Dietele menite să îmbunătățească sănătatea cardiovasculară pun accent pe consumul de fructe și legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase, evitând alimentele bogate în sodiu și zahăr adăugat.

Menținerea unei diete sănătoase reprezintă una dintre cele mai eficiente modalități de prevenire a bolilor cardiovasculare.

Schimbarea obiceiurilor poate fi dificilă. Cu toate că există alimente cu proprietăți benefice pentru sănătatea cardiovasculară, potrivit experților, cheia constă în atingerea unui echilibru nutrițional adecvat.

Potrivit unui articol publicat în revista de sănătate a Universității Harvard (Statele Unite), un regim alimentar sănătos pentru inimă poate influența tensiunea arterială, nivelurile inflamatorii, colesterolul și trigliceridele. Aceste diete pun accent pe consumul de legume minim procesate, fructe și cereale integrale. Recomandările Asociației Americane a Inimii, publicate în revista științifică Circulation în 2021, subliniază:

- Mențineți o greutate corporală sănătoasă prin realizarea unui echilibru între aportul de calorii și ardere prin exerciții fizice.
- Consumă fructe și legume variate.
- Alege cerealele integrale în locul celor rafinate.
- Utilizați uleiuri vegetale lichide, cum ar fi uleiul de măsline.
- Optează pentru surse sănătoase de proteine, precum cele din plante, fructe de mare sau carne slabă.
- Reduceți sarea și zahărul adăugat.
- Limitați consumul de alcool.
- Alege alimente minim procesate.

Importanța fructelor și legumelor

Sursă foto: Freepik

Chiar dacă echilibrul general al alimentației este mai important decât includerea anumitor alimente, vom elabora o listă de alimente benefice pentru sănătatea cardiovasculară. Aceasta includ în mod general fructe și legume, cereale integrale, proteine sănătoase, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și grăsimi nesaturate. Literatura științifică susține că dietele bogate în fructe și legume sunt asociate cu scăderi ale riscului de boli cardiovasculare, deoarece aceste alimente furnizează antioxidanți ce pot contribui la prevenirea leziunilor arteriale.

Harvard recomandă în mod specific diversificarea culorilor în consumul de legume, asigurarea includerii frunzelor verzi, alegerea opțiunilor cu conținut redus de sodiu în conserve și fără adăugarea de unt sau sosuri în alimentele congelate. De asemenea, se recomandă alegerea fructelor proaspete, cu accent pe fructele roșii precum zmeura sau afinele, iar în cazul consumului de fructe conservate, este recomandată evitarea celor cu adaos de zahăr.

Cereale integrale și grăsimi sănătoase

Sursă foto: Freepik

Cerealele integrale reprezintă o sursă importantă de fibre, ce contribuie la menținerea unor niveluri sănătoase de colesterol și la reducerea riscului de boală cardiovasculară. Există dovezi că înlocuirea cerealelor rafinate cu cele integrale poate contribui la reducerea riscului de boală coronariană. Proteinele ar trebui obținute din surse sănătoase precum leguminoasele (care sunt și bogate în fibre și antioxidanți), nucile sau peștele (în special somonul, macroul sau sardinele), toate asociate cu un risc redus de afecțiuni cardiovasculare. În cazul consumului de carne, se recomandă alegerea variantelor slabe și evitarea celor procesate, informează 20minutos.es.

De asemenea, experții de la Harvard subliniază importanța reducerii consumului de grăsimi saturate și creșterea aportului de grăsimi nesaturate prin alegerea produselor lactate cu conținut scăzut de grăsimi și căutarea alimentelor bogate în grăsimi polinesaturate și mononesaturate, cum ar fi uleiurile de floarea-soarelui sau măsline și avocado.

Alimente de evitat

În final, există unele produse pe care ar trebui să încercăm să le evităm pe cât posibil. În special, sunt dăunătoare pentru sănătatea cardiovasculară alimentele cu conținut ridicat de sodiu, grăsimi saturate, zahăr adăugat sau alcool. Astfel, putem proteja sănătatea sistemului circulator prin reducerea consumului de lactate cu conținut ridicat de grăsimi, carne grasă, carne procesată, uleiuri tropicale și grăsimi parțial hidrogenate, alimente procesate, alimente și băuturi cu adaos de zahăr, alimente cu conținut ridicat de sodiu sau alcool.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Romeo Popescu, captură video Youtube

Previziuni pentru luna mai 2024, în funcție de cifra de destin. Romeo Popescu: „Aceste persoane au șanse financiare”

Lola Crudu, captură video Youtube, Spectacola

Lola Crudu, decizie radicală: „Nu mai plec, gata!” Soțul i-a spus că vrea să se înscrie la Survivor. Cum a reacționat / video

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 6 - 12 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care dau lovitura din punct de vedere financiar

Mihai Voropchievici, captură foto Antena 3

Horoscop 6-12 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Nativii care vor fi pasionali și posesivi

Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Top 3 zodii care își găsesc adevărata iubire după Paşte. Mihai Voropchievici: „Ar putea întâlni pe cineva care să le fure inima”

Părintele Vasile Ioana/captură video Youtube, Altceva cu Adrian Artene

Ai voie să speli în Vinerea Mare? Părintele Vasile Ioana, răspunsul pe care-l așteaptă toți românii

Daniela Simulescu

Daniela Simulescu, previziuni în a doua jumătate a anului 2024 pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

Sursa foto: Christian și Iulia Sabbagh, arhivă personală

Anais Sabbagh a devenit virală pe internet, după ce s-a lansat în muzică. Fiica lui Christian Sabbagh a câștigat inimile a milioane de oameni: „A fost o surpriză”

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 4 mai - 11 mai 2024. Zodia care va primi cele mai multe răspunsuri la întrebările profunde

Andrei Ciobanu, Tj Miles, captură video Youtube/ Survivor România

Andrei Ciobanu, avertisment către TJ Miles: „Pe Zanni nu-l interesează absolut de nimeni. Ăsta este obiectivul lui”

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Horoscop 6 - 12 mai 2024. Cea mai norocoasă zodie: „Voi sunteți cei mai bine aspectați”

Valeriu Panoiu/ captură video Youtube

Horoscop pentru luna MAI. Zodiile care pot face mulți bani: ”Sunt vești foarte bune”




pixel