Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care trebuie să aibă foarte mare grijă la zona financiară
Studiul, publicat luni în revista Nature Food, s-a bazat pe un model utilizat pentru a estima modul în care schimbările stilului de viață ar putea influența speranța de viață a unei persoane. Au fost folosite date despre 467.354 de participanți din UK Biobank, o bază de date biomedicală la scară largă și o resursă de cercetare care conține informații genetice și de sănătate despre 500.000 de participanți din Marea Britanie.
Rezultatele studiului arată că persoanele în vârstă de 40 de ani care își schimbă dieta nesănătoasă cu una asociată longevității ar putea trăi cu până la zece ani mai mult. Mai exact, femeile pot trăi cu până la 10 ani și 8 luni mai mult, iar bărbații cu 10 ani și 4 luni mai mult.
Persoanele care deja au un regim alimentar mai potrivit și trec la dieta asociată longevității, speranța de viață crește cu aproximativ 3 ani. Pentru femeile de 40 de ani, speranța de viață crește cu 3 ani și o lună, iar pentru bărbați cu 3 ani și 4 luni. Aceleași modificări alimentare făcute la vârsta de 70 de ani pot crește speranța de viață cu până la cinci ani, mai arată studiul.
„Cu cât se fac mai repede aceste schimbări în alimentație, cu atât mai mult crește și speranța de viață. Dacă modificările sunt făcute la 70 de ani, speranța de viață crește cu aproximativ jumătate din cea obținută de adulții de 40 de ani”, au scris autorii cercetării, potrivit Insider.
Sursă foto: Freepik
Cercetătorii de la Universitatea din Bergen, Norvegia, și de la Universitatea din Glasgow, Scoția, au descoperit că cerealele integrale, nucile și fructele par să facă cea mai mare diferență pozitivă în ceea ce privește speranța de viață. Cele care au avut cea mai strânsă legătură cu mortalitatea au fost băuturile îndulcite cu zahăr și carnea procesată, potrivit studiului.
O dietă asociată longevității constă într-un aport ridicat de lapte și produse lactate, legume, nuci și leguminoase și un aport moderat de cereale integrale, fructe, pește și carne albă, spun cercetătorii.
De asemenea, a inclus un aport relativ scăzut de ouă, carne roșie și băuturi îndulcite cu zahăr, precum și un aport scăzut de cereale rafinate și carne procesată.
Această dietă seamănă cu cea mediteraneană, care este considerată una dintre cele mai sănătoase moduri de a mânca și care pune accent pe cereale integrale, proteine slabe, fructe, legume și grăsimi sănătoase, limitând în același timp alimentele procesate, zaharoase și prăjite.
Autorii spun însă că studiul lor a arătat o legătură, nu o cauzalitate, între o dietă sănătoasă și o speranță de viață mai mare. Cu toate acestea, ei și-au ajustat modelul de cercetare pentru a încerca să prevină ca factori precum fumatul și statutul socio-economic să influențeze rezultatele. De asemenea, ei nu au luat în considerare posibilitatea ca dietele să fluctueze în timp, au spus ei.
Profesorul Gunter Kunhle, un cercetător în domeniul nutriției de la Universitatea din Reading, din Marea Britanie, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat pentru Business Insider:
„Descoperirile sunt în concordanță cu dovezile cunoscute despre tipurile de diete care duc la o viață mai lungă și mai sănătoasă la indivizi. Deși este posibil din punct de vedere tehnic ca o persoană de 40 de ani să treacă de la decenii de alimentație nesănătoasă la decenii de alimentație sănătoasă și echilibrată, acest lucru poate fi greu de realizat. Această lucrare oferă dovezi suplimentare privind importanța unei alimentații sănătoase și echilibrate în fiecare etapă a vieții.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Mi-Th Influencer, emisiunea...
Anca Hâncu, doctor în...