Cele trei tipuri de boli pe care ouăle te ajută să le combați. Sigur nu știai asta
Data publicării:
Oul este unul dintre alimentele cele mai accesibile și, poate din acest motiv, multe persoane îi subestimează marea valoare nutrițională, care nu numai că aduce beneficii organismului nostru, dar reduce și riscul de a suferi de anumite boli.

Oul este un aliment care este asociat uneori în mod eronat cu o dietă nesănătoasă din cauza prezenței sale în preparate prăjite cu un conținut ridicat de proteine. Studiile științifice confirmă că nu trebuie să renunțăm la consumul său fără o cauză justificată, deoarece ar însemna să pierdem un aport nutrițional important. Numeroșii săi compuși bioactivi îl susțin pentru a face parte din dieta noastră săptămânală.

Aceste proteine au o valoare biologică ridicată, deoarece conțin aminoacizi esențiali pentru corpul uman. De fapt, oul are un aport caloric redus: un ou mediu furnizează doar aproximativ 70 de kilocalorii.

Prin urmare, consumul său nu este legat, din punct de vedere științific, de o creștere semnificativă a colesterolului: un ou de dimensiuni medii conține aproximativ 200 de miligrame de colesterol, dar are mai multe grăsimi nesaturate, benefice pentru sănătate, decât saturate. De fapt, conține acizi grași mononesaturați și polinesaturați și Omega 3, ale căror beneficii pentru sănătate sunt bine cunoscute. La acestea se adaugă aportul său de vitamine (A, E, B12) și minerale (fier, seleniu, fosfor).

Previne degenerescența maculară

După cum indică Fundația pentru Hipercolesterolemie Familială (FHF), gălbenușul de ou conține luteină și zeaxantină, doi pigmenți care acționează ca antioxidanți și se depozitează în ochi. S-a constatat acțiunea lor de protecție împotriva cataractei și degenerescenței maculare, cauze frecvente de orbire la vârste înaintate.

Oul este singurul aliment de origine animală care conține luteină și zeaxantină, ceea ce îi conferă gălbenușului culoarea galben-portocalie. De asemenea, FHF subliniază că știința a demonstrat că luteina prezentă în grăsimea gălbenușului de ou are un mecanism mai rapid și mai eficient decât alte alimente care conțin acești pigmenți, cum ar fi legumele.

Te-ar putea interesa și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci cartofi reci. Cele mai recente dezvăluiri ale experților

Combate hipertensiunea arterială

Până în prezent, peste 80 de peptide bioactive au fost identificate ca fiind compuși cu activitate hipotensoare, proveniți în principal din ovoalbumină (principala proteină din albușul de ou, aproximativ 55% din totalul proteinelor), ovotransferină (glicoproteină din albumina albușului), lizozimă și fosvitină (fosfoproteine din gălbenuș).

În cadrul studiilor clinice (nu pe oameni) s-au constatat efectele terapeutice ale acestor peptide bioactive din albușul de ou asupra indivizilor normotensivi și hipertensivi spontan, observându-se un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale sistolice și diastolice.

Te-ar putea interesa și: Atenție la dulciurile „zero zahăr”! Avertismentul medicul nutriționist Mihaela Bilic: „Nu picați în această capcană”

Combate supraponderalitatea și obezitatea

Pe lângă cantitatea mare de nutrienți pe care o conține un ou, nu trebuie uitată valoarea sa proteică ridicată. Deși are doar aproximativ 70 de kilocalorii, senzația de sațietate resimțită după consumul său este puternică, astfel că poate fi considerat un element care ajută la reglarea supraponderalității. De asemenea, obezitatea, considerată de Organizația Mondială a Sănătății o boală cronică complexă, poate fi influențată de consumul său, relatează 20minutos.es.

Te-ar putea interesa și: Ce să mănânci și să bei pe timp de caniculă. Carmen Brumă a dezvăluit 4 sfaturi alimentare: „Optează pentru această variantă!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate



Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va traversa o perioadă plină de evenimente importante

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Care vor fi cele mai norocoase zodii în anul 2025. Interviu în exclusivitate cu Daniela Simulescu

Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de un an excelent

Sursă foto: Facebook/Mihaela Botezatu

Mihaela Botezatu, soția lui Silviu Prigoană, prima reacție publică la două zile de la moartea omului de afaceri. Când ar fi avut loc, de fapt, înmormântarea

Adriana Bahmuțeanu, foto Instagram

Adriana Bahmuțeanu, în lacrimi la mormântul lui Silviu Prigoană. A avut parte de o mare surpriză - Foto în articol

Captură video: TikTok/bogdan.1111

Andreea Bănică, luată la rost de Bursucu în podcastul său: „Ce a fost cu bustiera aia de la concertul tău?”. Ce i-a răspuns artista

Cristina Demetrescu. Captură video: Pro TV

Cristina Demetrescu, horoscop pentru săptămâna 18 - 24 noiembrie. Zodia care va trece prin schimbări radicale în această perioadă

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va trece prin schimbări semnificative

Sursă foto: Facebook/Mihaela Botezatu

Un mare secret al lui Silviu Prigoană s-a aflat abia acum, după moartea lui

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care poate începe o relație autentică și sănătoasă

Captură video: TikTok/Vlad Iorga. Captură video: Facebook/Igor Cuciuc

Durere fără margini la priveghiul Andreei, fiica lui Igor Cuciuc. Cunoscutul interpret nu s-a desprins de lângă sicriul cu trupul neînsuflețit al fiicei sale

Sursă foto: Captură foto Podcast „un PODCAST mișto By Bursucu`”

Frații lui Silviu Prigoană sunt revoltați pentru că nu au știut de înmormântarea omului de afaceri: „Ce a făcut Silviu cu tata, a făcut Honorius cu tatăl lui”




pixel