Chef Joseph Hadad, cozonac atipic pentru Crăciun, cu ciocolată. Modul de preparare inedit al bucătarului
Data publicării:
Chef Joseph Hadad le-a propus fanilor o rețetă ideală pentru perioada din an în care ne aflăm.

Sărbătorile ne bat la ușă, iar bucătarii chefi vin de la o zi, la alta cu cele mai potrivite alternative de preparate, care să surprindă complet atât invitații, cât și pe toți cei dragi. În timp ce preparatele pe bază de carne sunt „vedetele” sezonului, desertul are și el rezervat un loc bine definit la masa de sărbătoare, iar cozonacul este, fără doar și poate, nelipsit de pe mesele românilor, în această perioadă din an. Cu toate acestea, chef Joseph Hadad propune o rețetă atipică de cozonac, cu ciocolată și nucă, care arată pur și simplu delicios. 

Ingrediente aluat pentru 2 bucăți:
- 770g făină albă
- 150g zahăr alb
- 25g drojdie uscată
- 3 ouă mari (temperatura camerei)
- 180ml apă puțin caldă
- Coaja rasă de la 2 lămâi
- 175g unt la temperatura camerei (cuburi 1 cm)
- 1/2 linguriță sare

Umplutură:
- 250ml lapte
- 250gr ciocolată neagră
- 70gr cacao
- 125gr zahăr pudră
- 65g-200gr miez de nucă (după preferință)
- Coaja rasă de la 1 portocală

Pentru uns:
- 1 ou mare

Sirop:
- 100 gr zahăr
- 100 ml apă
- 1 linguriță esență de rom

VEZI și: Sorin Bontea, rețetă de covrigi cu scorțișoară, pentru masa de Crăciun: „O combinație între cozonac și rulouri cu scorțișoară”

Cum se prepară

Cozonacul propus de chef Joseph Hadad se prepară aproximativ variantei clasice românești pe care o știm cu toții, însă un lucru este cert: compoziția este diferită, iar designul este și el unul atipic, față de desertul românesc. Astfel, pentru prepararea aluatului, celebrul bucătar a optat pentru un robot special de bucătărie. Acest proces poate fi făcut însă și manual, dar îți va lua probabil mai mult timp. Mai mult, în timp ce aluatul dospește, pas ce durează aproximativ o oră, este momentul potrivit pentru prepararea umpluturii, care te va ajuta să obții cel mai bun cozonac de Crăciun. 

„1. Aluatul: cerneți făina în bolul robotului de bucătărie. Adăugați drojdia, zahărul și amestecați folosind cârlig de frământat. Lăsați robotul pornit și turnați pe rând apa, apoi ouăle, unul câte unul cuburile de unt  coaja de lămâie și frământați 3 minute. Adăugați sarea și mai frământați 10 minute.

2. Pe blatul de lucru presărați niște făină și frământați aluatul cu mâna 2-3 minute. Puneți apoi aluatul la dospit 1 oră într-un bol presărat cu făină și acoperit cu un prosop.

3. Umplutura: turnați laptele într-o oală și topiți ciocolata amestecând constant. 
Încorporați cacao și zahărul pudră, apoi adăugați coaja de portocală, continuați să gătiți amestecând constat pentru 3-4 minute. Lăsați apoi amestecul la răcit (trebuie să fie la temperatura camerei când se unge aluatul)

4. Întindeți jumătate de cocă până ajunge la 1/2 cm grosime și ungeți cu un strat subțire de umplutură. Finalizați cu miezul de nucă zdrobit mai mare.

5. Rulați aluatul și tăiați-l pe jumătate. Împletiți cele două jumătăți și mai lăsați la crescut 35 de minute acoperit cu un prosop. Repetați cu cealaltă jumătate de aluat. Ungeți apoi uniform cu gălbenuș de ou și coaceți 35 de minute la cuptorul preîncălzit 175C.

6. Însiropat: topiți în apă zahărul împreună cu esența de rom, iar cu siropul cald, dar nu fierbinte, însiropați împletita folosind pensula de uns. Poftă bună!”, a scris Joseph Hadad pe rețelele de socializare. 

Citește și: Chef Joseph Hadad, rețetă inedită de murături. Pot fi servite după doar 24 de ore și sunt extrem de crocante

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Retete



Horoscop 13 -19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici, captruă video Youtube, Adevaruri ascunse

Horoscop săptămânal 21-27 octombrie cu Mihai Voropchievici. Zodia care va străluci pe toate planurile

Sursă foto: Captură foto Instagram Mihai Bendeac/Theo Rose

Cum a reacționat Mihai Bandeac, după ce a aflat câți bani a dat Theo Rose pe rochia de mireasă. Actorul i-a transmis un mesaj

Sursa foto: Cristina Spătar, Instagram

Cristina Spătar, dezvăluiri despre relația cu Vicențiu Mocanu și neîmplinirea pe care o are: „De asta nu renunț”

Elena Udrea și Alexandrov Adrian, sursa foto Instagram

Adrian Alexandrov, mărturisiri emoționante despre Elena Udrea. Ce îi spune fetiței despre absența mamei

Sursă foto: Captură foto Instagram Lora/Ilinca Vandici

Lora, mesaj tranșant pentru Ilinca Vandici, după ce prezentatoarea TV a comentat despre nunta cântăreței: „Mi se pare penibil”

Sursă foto: Captură foto Podcast „În Oglindă”

Marian Mexicanu, declarații tranșante despre Paula Lincan. Ce spune artistul despre fosta soție: „ A fost o femeie rea. M-a gonit ca pe un câine”

Sursă foto: Instagram/ Oana Roman, Marius Elisei

Fiica Oanei Roman își câștigă singură banii, la doar 10 ani: „Câștigă de vreo patru ori mai mult decât primește pensia alimentară”

Andreea Bălan, Andreea Antonescu, captură video Youtube, Instagram

Săndel Bălan, adevărul despre absența Andreei Antonescu de la concertul Andreei Bălan. Ce dezvăluiri a făcut tatăl artistei: „Între ele s-a tăiat filmul”

Oana Roman, captură video Youtube, a7tv

Oana Roman a răbufnit, după ce a fost criticată dur că și-a cumpărat haine vintage: „Sunteți atât de ipocrite și de penibile”

Diana Matei și Marian Cleante/sursă foto: instagram Diana Matei

Diana Matei, secretele unei căsnicii de peste 20 de ani cu Marian Cleante. Cum au trecut peste opoziția familiei

Sursă foto: Captură foto Facebook Iustina Luchian

Iustina Loghin, de la Insula Iubirii, probleme neașteptate cu doar câteva zile înainte ca ea și Cornel să devină părinți: „Mi-am dat jos de la mână inelul de logodnă și verigheta”

Sursă foto: Captură foto Instagram Adrian Alexandrov

Cum s-au cunoscut Elena Udrea și Adrian Alexandrov: „A spus o chestie cu care mi-a atras atenția”




pixel