Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată
Există un motiv pentru care orezul este printre cele mai consumate cereale din întreaga lume. Este super versatil și poate fi adaptat pentru a completa o gamă largă de mâncăruri. Mai mult, studiile raportează că orezul cuprinde o cincime din totalul caloriilor consumate la nivel mondial, ceea ce este uimitor. Dar, este sau nu sănătos orezul alb?
Orezul alb, cunoscut și sub numele de orez îmbogățit, este unul dintre cele mai populare tipuri. Orezul alb este orez rafinat, ceea ce înseamnă că a fost măcinat pentru a îndepărta coaja exterioară, straturile de tărâțe și germenii. În ciuda prevalenței sale, orezul alb tinde să aibă o reputație proastă din cauza modului în care este procesat, mai ales în comparație cu vărul său integral mai nutritiv, orezul brun. Este posibil să fi auzit că orezul alb este descris ca fiind un "carbohidrat rău" sau o sursă de calorii goale. Cu toate acestea, el poate avea și câteva beneficii, pe lângă efectele negative, notează EatThis.
1.Reprezintă o sursă de fibre sănătoase și alți nutrienți
Unul dintre motivele pentru care orezul alb are o reputație atât de proastă este faptul că este adesea comparat cu fratele său mai puțin procesat, orezul brun. Și în timp ce orezul alb are jumătate din fibrele orezului brun, acesta poate oferi în continuare fibre și alți nutrienți ca parte a unei mese sănătoase.
În 100 de grame de orez alb, veți obține aproape un gram de fibre. Acest lucru poate părea puțin, mai ales pentru că orezul brun poate avea aproape dublu, dar totuși conține destul de mult.
De asemenea, orezul alb conține adesea vitamine și minerale precum zinc, seleniu, niacină, acid folic, fosfor și vitamina B6.
2. Îți poate oferi energie
"Orezul alb este o sursă de carbohidrați, care este principala sursă de combustibil pentru corpul tău. În plus, multe varietăți de orez alb, cel puțin în SUA, sunt îmbogățite cu vitaminele B care pot ajuta la susținerea nivelului de energie, de asemenea.", spun specialiștii.
Potrivit unei cercetări publicate în revista Nutrients, toate vitaminele B, cu excepția folatului, sunt implicate în cel puțin o etapă (dacă nu mai multe) a sistemului de producere a energiei în interiorul celulei. Acestea fiind spuse, este esențial să obțineți o doză din fiecare vitamină B pentru a obține energie. Și, o cantitate prea mică va limita producția de energie a organismului tău, ceea ce poate avea un potențial impact negativ asupra metabolismului și sănătății generale.
3. Poate întări oasele
Se pare că consumul de orez alb ar putea oferi un flex major atunci când vine vorba de sănătatea oaselor.
"Știm cu toții că calciul și vitamina D sunt nutrienți importanți pentru sănătatea oaselor. Dar un nutrient erou necunoscut pentru sănătatea oaselor, manganul, se găsește în orezul alb.", continuă specialiștii.
4. Poate crește riscul la diabet de tip 2
Un studiu de mari dimensiuni, efectuat pe peste 39.000 de bărbați și peste 157.000 de femei, publicat în Archives of Internal Medicine, a constatat că consumul a mai mult de cinci porții de orez alb pe săptămână a dus la un risc crescut de diabet de tip 2. Același studiu a constatat, de asemenea, că un consum mai mare de orez brun a fost asociat cu un risc potențial redus de diabet de tip 2.
5.Este posibil să fii mai predispus la dezvoltarea sindromului metabolic
"Deși este nevoie de mai multe date, unele studii sugerează o legătură între consumul de orez alb și riscul de sindrom metabolic", spun specialiștii.
Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni care apar împreună, crescând riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. Printre aceste afecțiuni se numără excesul de grăsime corporală în jurul taliei, creșterea tensiunii arteriale și niveluri anormale de colesterol sau trigliceride.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: beneficii contrindicatii efecte orez alb sănătate
Anca Hâncu, doctor în...