Orezul alb, cinci efecte asupra organismului. Riscuri și beneficii. Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când îl consumăm
Data publicării:
Orezul alb poate avea atât beneficii, cât și efecte negative asupra organismului nostru.

Există un motiv pentru care orezul este printre cele mai consumate cereale din întreaga lume. Este super versatil și poate fi adaptat pentru a completa o gamă largă de  mâncăruri. Mai mult, studiile raportează că orezul cuprinde o cincime din totalul caloriilor consumate la nivel mondial, ceea ce este uimitor. Dar, este sau nu sănătos orezul alb?

Orezul alb, cunoscut și sub numele de orez îmbogățit, este unul dintre cele mai populare tipuri. Orezul alb este orez rafinat, ceea ce înseamnă că a fost măcinat pentru a îndepărta coaja exterioară, straturile de tărâțe și germenii. În ciuda prevalenței sale, orezul alb tinde să aibă o reputație proastă din cauza modului în care este procesat, mai ales în comparație cu vărul său integral mai nutritiv, orezul brun. Este posibil să fi auzit că orezul alb este descris ca fiind un "carbohidrat rău" sau o sursă de calorii goale. Cu toate acestea, el poate avea și câteva beneficii, pe lângă efectele negative, notează EatThis.

 

1.Reprezintă o sursă de fibre sănătoase și alți nutrienți

Unul dintre motivele pentru care orezul alb are o reputație atât de proastă este faptul că este adesea comparat cu fratele său mai puțin procesat, orezul brun. Și în timp ce orezul alb are jumătate din fibrele orezului brun, acesta poate oferi în continuare fibre și alți nutrienți ca parte a unei mese sănătoase.

În 100 de grame de orez alb, veți obține aproape un gram de fibre. Acest lucru poate părea puțin, mai ales pentru că orezul brun poate avea aproape dublu, dar totuși conține destul de mult.

De asemenea, orezul alb conține adesea vitamine și minerale precum zinc, seleniu, niacină, acid folic, fosfor și vitamina B6.

 

2. Îți poate oferi energie

"Orezul alb este o sursă de carbohidrați, care este principala sursă de combustibil pentru corpul tău. În plus, multe varietăți de orez alb, cel puțin în SUA, sunt îmbogățite cu vitaminele B care pot ajuta la susținerea nivelului de energie, de asemenea.", spun specialiștii.

Potrivit unei cercetări publicate în revista Nutrients, toate vitaminele B, cu excepția folatului, sunt implicate în cel puțin o etapă (dacă nu mai multe) a sistemului de producere a energiei în interiorul celulei. Acestea fiind spuse, este esențial să obțineți o doză din fiecare vitamină B pentru a obține energie. Și, o cantitate prea mică va limita producția de energie a organismului tău, ceea ce poate avea un potențial impact negativ asupra metabolismului și sănătății generale.

 

3. Poate întări oasele

Se pare că consumul de orez alb ar putea oferi un flex major atunci când vine vorba de sănătatea oaselor.

"Știm cu toții că calciul și vitamina D sunt nutrienți importanți pentru sănătatea oaselor. Dar un nutrient erou necunoscut pentru sănătatea oaselor, manganul, se găsește în orezul alb.", continuă specialiștii.

 

4. Poate crește riscul la diabet de tip 2

Un studiu de mari dimensiuni, efectuat pe peste 39.000 de bărbați și peste 157.000 de femei, publicat în Archives of Internal Medicine, a constatat că consumul a mai mult de cinci porții de orez alb pe săptămână a dus la un risc crescut de diabet de tip 2. Același studiu a constatat, de asemenea, că un consum mai mare de orez brun a fost asociat cu un risc potențial redus de diabet de tip 2.

 

 5.Este posibil să fii mai predispus la dezvoltarea sindromului metabolic


"Deși este nevoie de mai multe date, unele studii sugerează o legătură între consumul de orez alb și riscul de sindrom metabolic", spun specialiștii.

Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni care apar împreună, crescând riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. Printre aceste afecțiuni se numără excesul de grăsime corporală în jurul taliei, creșterea tensiunii arteriale și niveluri anormale de colesterol sau trigliceride.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: beneficii  contrindicatii  efecte  orez alb  sănătate 


DC Media Group Audience

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Captură video: tvonline123.com

Zanni și Alexandra Duli, la un pas să formeze un cuplu. Faimosul a dezvăluit la Survivor All Stars motivul pentru care cei doi nu au avut o relație

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Zodia care trebuie să înțeleagă anumite mesaje

Captură video: YouTube/WOWnews

Minerva, horoscop pentru perioada 16 aprilie - 15 mai. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: YouTube/Paula Chirila

Ce ne așteaptă în 2024 în funcție de data completă de naștere. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cine va avea succes în acest an

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie până pe 1 mai

Sursă foto: Captură video podcastul lui Mihail Neamțu.

Teorie incredibilă despre cancer. Prof. Dulcan: Ce spun acum mă cutremură. Am vrut să o zic la TV, dar mi-a fost teamă

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Previziunile săptămânii pentru Berbec




pixel