Cinci semne care îți indică faptul că mănânci prea mult zahăr. Trebuie să renunți imediat la el, dacă te regăsești în aceasă listă
Data actualizării:
Data publicării:
Soecialiștii au identificat principalele simptome care pot indica un consum excesiv de zahăr.

Toată lumea iubește zahărul, iar uneori acest aliment ne ajută să fim mai fericiți. În timp ce consumul cu moderație este în regulă, consumul excesiv de zahăr îți poate provoca diferite dezechilibre și probleme de sănătate.

„Este important să fiți atenți la consumul de zahăr și să încercați să-l limitați”, spune Amy Goodson, specialist. „Asociația Americană a Inimii recomandă ca femeile să își limiteze consumul zilnic de zahăr adăugat la aproximativ 25 de grame, iar bărbații la aproximativ 37,5 grame. Asigurați-vă că citiți etichetele alimentelor și faceți alegeri în cunoștință de cauză pentru a menține o dietă echilibrată și sănătoasă.”

Există însă niște semne care îți pot arăta dacă consumi mai mult zahăr pe zi decât cantitatea recomandată de către specialiști, iar despre acest lucru îți vom vorbi mai jos, potrivit EatThis.

Ai o poftă constantă de zahăr

Specialiștii spun, astfel, că dacă ai o poftă constantă de zahăr, atunci acesta este primul semn care indică faptul că consumi prea mult din acest aliment. Atunci când consumi frecvent alimente bogate în zahăr, dar lipsite în alți nutrienți, cum ar fi fibrele sau proteinele, zahărul din sânge va crește și va scădea constant, lucru care te face să-ți dorești frecvent ceva dulce.

„Dacă vă treziți că aveți în mod constant poftă de alimente sau băuturi zaharoase, poate fi un semn că consumați prea mult zahăr”, spune specialistul.

Citește și: Sorin Bontea, rețetă gustoasă și rapidă de gogoși. Trucul prin care îți dai seama că uleiul este perfect încins

Nivelul tău de energie este fluctuant

Un alt simptom pe care îl poți resimți, în cazul în care ai mâncat prea mult zahăr, sunt fluctuațiile nivelului de energie.

„O dietă bogată în zahăr poate duce la fluctuații mari de energie, iar dacă vă confruntați cu aceste simptome, simțindu-vă hiperactivi și apoi brusc obosiți, s-ar putea să se datoreze consumului excesiv de zahăr", spune Goodson.

Poți avea probleme dentare

Dacă vă confruntați cu probleme de sănătate orală, tot zahărul poate fi vinovat.

„Zahărul este un factor principal care contribuie la apariția cariilor dentare, așa că, dacă vă confruntați cu probleme dentare frecvente, ar putea fi un semn de consum excesiv de zahăr.”, spune Goodson.

Organizația Mondială a Sănătății spune că zahărul este de vină, când vine vorba de cariile dentare și că acestea se dezvoltă atunci când bacteriile din gură iau zahărul și îl metabolizează, ceea ce creează un acid care slăbește smalțul dinților.

VEZI și: Carmen Brumă, rețetă de pastă de năut de post: „O masă completă pentru această perioadă, sănătoasă și sățioasă”

Te poți îngrășa

Un alt efect major pe care îl poți resimți, atunci când consumi prea mult zahăr, este acumularea rapidă a kilogramelor în plus.

„Observați un număr mai mare pe cântar? Ar putea fi din cauză că mănânci prea mult zahăr. Acest lucru poate perturba metabolismul și poate afecta ecosistemul microbiomului nostru intestinal. Un intestin sănătos ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge și de insulină, așa că, atunci când mănânci prea mult zahăr, forțezi acel ecosistem să lucreze prea mult și să aștepte mai mult zahăr, pentru a menține aceste echilibre sub control. Astfel, cu cât mănânci mai mult zahăr, cu atât mai mult corpul tău crede că are o mai mare nevoie.”, continuă specialistul.

Mai mult, zahărul nu-ți oferă sațietate, fiind considerate a fi doar o sursă de calorii goale, fără niciun nutrient benefic organismului.

Te poți confrunta cu dureri cronice

Din nefericire, consumul constant de prea multe alimente și băuturi zaharoase poate duce la dureri cronice. Un raport publicat în Journal of Clinical Medicine arată că prea multă grăsime și zahăr la pacienții cu osteoartrită poate intensifica această problemă, în timp ce un alt raport publicat în Frontiers in Nutrition spune că zahărul adăugat este "un complice al inflamației".

"Durerea și rigiditatea cronică pot fi rezultatul consumului de prea mult zahăr adăugat", adaugă Best. "Acest lucru se datorează inflamației pe care zahărul adăugat o provoacă în organism, deoarece este un ingredient foarte inflamator."

Citește și: Fructul care te poate ajuta să slăbești. Este îndrăgit de toată lumea, însă puțini îi știu beneficiile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: consecinte  efecte negative  sănătate  zahar 


DC Media Group Audience

Captură video: Facebook/StirileProTV

Motivul pentru care Lavinia Petrea a plecat de la pupitru în timpul jurnalului de știri de la Pro TV: „Am ieșit afară. Mihai mi-a ținut locul”

Captură video: Pro TV

Ștefania Ștefan a izbucnit în lacrimi, după ce a fost votată să intre la duelul de eliminare la Survivor All Stars: „Votul meu poate că a fost cerut de Zanni”

Captură video: YouTube/Românii au talent

Violeta Botezatu, aplaudată în picioare de toți jurații de la Românii au Talent: „M-a durut carnea pe mine la cât de mult mi-a plăcut” / VIDEO

Sursă foto: Instagram/Dan Cruceru

Dan Cruceru nu vrea să mai audă de Survivor România! De ce refuză să mai prezinte celebrul reality show: „Este traumatizant. Nu merită”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 20 - 26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de o mare reușită 

Captură video: YouTube/Canal33

Lună Plină din 23 mai 2024. Camelia Pătrășcanu, previziuni pentru toate zodiile

Captură video: Pro TV

Mesajul neașteptat pe care i l-a trimis Zanni lui Cătălin Măruță: „Mi-a scris pe Instagram”. Ce i-a răspuns prezentatorul TV

Captură video: Pro TV

Cristi Mitrea dă de pământ cu Zanni: „Pentru mine nu mai există în concurs. Ai fost eliminat, băiatul meu”

Sursă foto: Youtube/ Radu Tibulca

Menajera lui Cătălin Botezatu, incident neplăcut în locuința designerului: „Nu am auzit-o țipând”. Femeia și-a dat demisia imediat 

Simona Gherghe, captură video Youtube

Momente grele pentru Simona Gherghe. Prin ce trece prezentatoarea: „Ne-am certat, iar pe mine mă chinuie sentimentul de vinovăție”

Captură video: Pro TV

Marilena Cuciurean, iubita lui Andrei Ciobanu, a răbufnit la adresa lui Zanni: „Aș vrea să fie eliminat. În acel exil a luat o altă traiectorie”

Captură video: YouTube/Românii au talent

La doar 11 ani, Maria Clara Postelnicu a cucerit inimile juraților de la Românii au Talent. Andra: „Prevăd un viitor extraordinar pentru tine” / VIDEO




pixel