Ce face Cristina Joia când nu schimbă destine la Visuri la cheie? Detalii surprinzătoare despre viața ei de zi cu zi: „Cred că pur și simplu mă face fericită”
Pe măsură ce temperaturile scad, ciorbele și supele calde revin în topul preferințelor, fiind considerate o soluție hrănitoare și echilibrată pentru sezonul rece.
Mihaela Bilic explică faptul că ciorba, fiind un preparat diluat în multă apă, oferă o senzație de sațietate fără un aport caloric semnificativ. Medicul nutriționist explică faptul că grăsimea din ciorbă se ridică la suprafață, ceea ce o face ușor de îndepărtat, chiar și după ce preparatul s-a răcit.
„Ciorbă sau supă-cremă? Cum se face frig afară, cum ne vine poftă de o ciorbă sau o supă caldă. Supa de pui cu tăiței de casă sau cu găluște este un adevărat medicament. Iar pentru gurmanzi și pofticioși sugerez o ciorbă de fasole cu afumătură sau un borș de perișoare dres cu smântână… greu de rezistat! Ce relație avem între ciorbă și siluetă? Una foarte bună, având în vedere că ciorba ne umple stomacul cu apă. Umflă burta, dar nu îngrașă! Există diferențe între ciorbă și supă? Haideți să analizăm!
Ciorba este un amestec de legume, făinoase și carne, diluat în multă apă. Dacă e acrită se numește ciorbă, dacă e dulce îi spunem supă. Ingredientele sunt vizibile, zeama este clară iar grăsimea nu poate fi ascunsă, se ridică la suprafață. Uleiul nu se amestecă cu apa, deci ciorba poate fi degresată foarte ușor și când e caldă, fie după ce s-a răcit.
Nu e periculos să punem în ciorbă cartofi, paste făinoase sau orez, cantitatea nu depășește 2 linguri/ porție și silueta nu este în pericol. Nici dacă e vorba de ciorbă dreasă cu smântână nu e grav, o lingură de smântână are mai puține calorii decât o lingură de ulei”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.
Te-ar putea interesa și: Expirate, dar sănătoase? Ce spune Dr. Mihaela Bilic despre consumul alimentelor după termenul de valabilitate: „Produsele lactate le mănânc expirate”
În comparație, supa-cremă, deși gustoasă și consistentă, este mai puțin prietenoasă cu silueta. Aceasta conține adesea cartofi, rădăcinoase sau leguminoase, iar pentru un plus de textură și gust pot fi adăugate făină, unt sau smântână, ingrediente care cresc valoarea calorică. Mihaela Bilic menționează că grăsimea din supa-cremă devine mai greu de eliminat, motiv pentru care recomandă ca aceasta să fie preparată acasă sau de către un bucătar. În concluzie, un castron de ciorbă sau supă are în jur de 150 de calorii, echivalentul a jumătate de porție de fel principal, afirmă Mihaela Bilic.
„Supa-cremă este în principiu o ciorbă de legume băgată la blender. Poate să conțină și carne, însă consistența ei cremoasă este dată de cartofi, rădăcinoase sau leguminoase. Ca să fie mai groasă și pentru un plus de gust, unele rețete conțin făină, unt sau smântână… iar asta poate să fie o capcană pentru siluetă!
Din păcate făina încorporează și leagă grăsimea, nu o mai putem vedea. Supă cremă nu poate fi degresată, pentru mai multă siguranță ar fi bine să o gătiți chiar voi, sau să fie făcută de un bucătar de încredere, ca să știți câtă grăsime ascunde. Una peste alta, variantele se compensează: ciorba conține grăsime din carne, în schimb supa cremă are mai mult cartof sau smântână. Ca și valoare energetică, socotiți 150 calorii pentru un castron de ciorbă/supă, echivalent cu o jumătate de porție de felul doi. Și culmea e că ține stomacul plin de două ori mai mult timp! Ciorba este prietena siluetei și poate fi consumată de cei care țin diete ca fel unic, la masa de prânz sau la cină… e dietetică, echilibrată și foarte românească!”, a mai precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Anca Hâncu, doctor în...