Patru zodii primesc un mesaj special de la Univers pe 15 decembrie. Vezi dacă te afli printre ele
Medicul Mihail Pautov a atras atenția asupra consecințelor consumului exagerat de alimente prăjite, subliniind riscurile majore la care se expun persoanele care consumă frecvent astfel de preparate. Potrivit acestuia, printre primele efecte negative se numără bolile cardiovasculare, diabetul și obezitatea, cauzate nu doar de substanțele nocive din alimentele prăjite, ci și de tendința de a consuma cantități mari de calorii atunci când mâncăm prăjit. Acumularea de greutate contribuie, la rândul ei, la apariția acestor probleme de sănătate.
Medicul atrage atenția și asupra grăsimilor trans, care se formează la temperaturi ridicate și sunt extrem de periculoase pentru sănătatea cardiovasculară. Mai mult, Mihail Pautov a avertizat asupra riscului crescut de mortalitate în cazul persoanelor care consumă prăjeală de mai mult de patru ori pe săptămână, conform studiilor recente.
„Hai să vedem care sunt consecințele consumului exagerat de prăjeală. În primul rând apar bolile cardiovasculare. Poate să apară diabetul și obezitatea. Atenție, nu doar din cauza acestor substanțe nocive, ci pentru că atunci când mâncăm prăjit, practic, exagerăm. Mâncăm foarte multe calorii. Luăm în greutate și toți acești factori duc la efectele acestea nedorite ale prăjirii.
Pe lângă asta, avem și grăsimi trans. Grăsimile care la temperaturi mari se transformă din grăsimi saturate, nesaturate în grăsimi trans sunt foarte nesănătoase pentru sănătatea noastră cardiovasculară.
De asemenea, apare și riscul de mortalitate. Atenție, în studii, la persoanele care mănâncă prăjeală de mai mult de 4 ori pe săptămână”, a spus medicul Mihail Pautov, în mediul online.
@doctor.mihail Mănânci des prăjeli? Iată care sunt riscurile ☝????????????⚕️
♬ original sound - doctor.mihail
Te-ar putea interesa și: Ce alimente provoacă inflamație și cum le putem înlocui: Sfaturi de la medicul nutriționist
Medicul Mihail Pautov a oferit recent sfaturi utile pentru cei care consumă alimente prăjite frecvent. El recomandă reducerea consumului la mai puțin de patru ori pe săptămână și sugerează câteva trucuri pentru a diminua efectele negative. Un prim pas este marinarea cărnii în suc de lămâie sau oțet, ceea ce previne formarea substanțelor nocive, cum ar fi HPA și AGE, care apar în timpul prăjirii. De asemenea, utilizarea condimentelor este benefică, deoarece acestea acționează ca antioxidanți, ajutând la reducerea efectelor dăunătoare ale prăjirii.
Pentru gătirea la grătar, medicul recomandă păstrarea unei distanțe între carne și flacără, întorcerea frecventă a cărnii și reducerea timpului de gătire. O metodă eficientă este gătirea cărnii într-un cuptor înainte de a o prăji, pentru a-i oferi o rumenire finală. Totdată, medicul sugerează utilizarea uleiurilor cu punct ridicat de ardere, precum cel de avocado sau măsline, dar și a tigăilor non-aderente pentru a reduce necesarul de ulei.
„Mâncați prăjit mai mult de patru ori pe săptămână? Dacă da, este bine să reduceți. Dacă nu, recurgeți la următoarele sfaturi. În primul rând, este bine să marinezi carnea. Când marinezi carnea pe care o prăjești și o ții în suc de lămâie sau oțet, ea devine mai acidă și asta previne formarea acelor HPA și AGE, acele substanțe nocive care apar în timpul prăjirii. În al doilea rând, este bine să folosești condimente. Cu cât folosești mai multe condimente, cu atât mai bine. Condimentele sunt niște antioxidanți care vor reduce efectele nocive pe care prăjeala ni le dă. Și este bine să gătim mâncarea indirect, adică să evităm contactul direct al cărnii cu flacăra.
Dacă facem un grătar, de exemplu, să îl gătim la o distanță suficient de mare încât flacăra să nu atingă acea carne. Este bine să întoarcem carnea frecvent, nu ținem carnea mai mult de un minut pe o parte pentru a preveni formarea acelei cruste care este nocivă. Timpul de gătire e bine să fie mai scurt și de aceea e bine să gătești carnea înainte. Spre exemplu, poți să gătești carnea într-un cuptor și o pui la prăjit doar la final, doar cât să o rumenești. Este bine să reducem expunerea la fum prin îndepărtarea grăsimii care picură și produce fum.
Este bine să folosim uleiuri cu un punct ridicat de ardere, cum este uleiul de avocado, de măsline sau chiar și de floarea soarelui. E bine să folosim tigăi non-aderente pentru a reduce necesarul de ulei și este bine să evităm supraîncărcarea tigăii pentru a permite distribuția uniformă a căldurii și astfel reducerea timpului de gătire”, a explicat Doctor Mihail, într-un videoclip postat pe pagina sa de TikTok.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
O veste tristă a zguduit pe...
CS Mioveni este aproape să fie...
În ultimii ani, quinoa a...