Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată
Potrivit cercetării, cei care au consumat unul sau mai multe ouă pe zi (echivalentul a 50 de grame) și-au crescut riscul de diabet cu 60%, iar efectul a fost mai pronunțat la femei decât la bărbați. Realizat în parteneriat cu Universitatea de Medicină din China, și cu Universitatea din Qatar, studiul longitudinal (1991-2009) condus de Universitatea din Australia de Sud este primul care evaluează consumul de ouă la un eșantion mare de adulți chinezi. Epidemiologul și expertul în sănătate publică Ming Li a declarat că creșterea numărului de cazuri de diabet este o preocupare tot mai mare.
Dieta are un rol important în diabet
Dieta este un factor cunoscut, care contribuie la apariția diabetului de tip 2, astfel încât este important să înțelegem gama de factori alimentari care ar putea avea un impact asupra prevalenței în creștere a bolii", a spus Ming. În ultimele câteva decenii, China a trecut printr-o tranziție nutrițională substanțială, care a făcut ca mulți oameni să se îndepărteze de la o dietă tradițională care cuprinde cereale și legume, la o dietă mai procesată, care include cantități mai mari de carne, gustări și alimente cu densitate energetică.
Consumul de ouă și diabetul
"În același timp, consumul de ouă a crescut în mod constant; din 1991 până în 2009, numărul persoanelor care mănâncă ouă în China aproape s-a dublat", a spus el într-un articol publicat în British Journal of Nutrition. În timp ce asocierea dintre consumul de ouă și diabet este deseori dezbătută, acest studiu are ca scop evaluarea consumului de ouă pe termen lung al oamenilor și a riscului acestora de a dezvolta diabet, determinat de glicemie.
Un consum mai mare și regulat poate avea un impact asupra sănătății
"Ceea ce am descoperit a fost că un consum mai mare de ouă pe termen lung (mai mare de 38 de grame pe zi) a crescut riscul de diabet în rândul adulților chinezi cu aproximativ 25%. "Mai mult, adulții care consumau în mod regulat multe ouă (peste 50 de grame, sau echivalentul unui ou, pe zi) aveau un risc crescut de diabet cu 60%", a susținut Ming. Deși aceste rezultate sugerează că un consum mai mare de ouă este asociat pozitiv cu riscul de diabet la adulții chinezi, sunt necesare mai multe cercetări pentru a explora relațiile cauzale, potrivit timesofindia.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: diabet ouă sănătate
Anca Hâncu, doctor în...