Cori Grămescu: Cum ne putem răsfăța cu preparate tradiționale de Crăciun fără a ne pune în pericol silueta
Data publicării:
Masa bogată de Crăciun, deși un prilej de bucurie şi desfătare culinară, ne poate pune în pericol silueta şi, din păcate, uneori chiar sănătatea. Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție, oferă câteva sfaturi utile despre cum să alegem meniul în această perioadă fără a ne abține de la toate preparatele de pe masă.

Întrucât este o zi festivă, de Crăciun ne putem permite să ne bucurăm de preparate tradiționale, dar trebuie să avem grijă cum le combinăm precum și să fim atenți la mărimea porțiilor.


„Pentru a gestiona cum trebuie mesele de sărbătoare trebuie să conștientizăm că cel mai mare pericol nu îl reprezintă preparate în sine ci cantitatea pe care o consumăm. De exemplu porția de dulce este de o felie de cozonac pe care trebuie să o mâncăm în prima jumătate a zilei. Dacă vorbim de aperitiv atunci nu trebuie să consumăm mai mult câteva bucăţi de şorici, două felii de lebăr, o felie subţire de tobă, o felie de caltaboş şi o lingură de salată boeuf ”, explică Cori Grămescu.


În ceea ce privește modul în care preparam alimentele tradiționale pentru a le face mai prietenoase cu silueta, nutriționistul Cori Grămescu spune că cel mai util truc este să înlocuim carnea de porc cu vită sau curcan.


„Pentru a reduce conținutul de grăsimi recomand să adaptăm rețelele tradiționale și să gătim preponderent cu carne mai slabă, fără să adăugăm slănină suplimentar. De exemplu, sarmalele se pot face din amestec de pulpă de porc și vită, fără grăsime animală adăugată sau afumătură. De asemenea, friptura de curcan la cuptor este o alternativă foarte bună la friptura de porc, pe care este indicat să o asociem cu o varietate de salate de legume în locul cartofilor prăjiți sau la cuptor. În plus, e indicat să preparăm piftia din carne de curcan și nu de porc.”, completează Cori Grămescu.


Recomandarea generală a specialistului este să împărțim preparatele tradiționale în toate zilele de Crăciun și să le asociem cu o varietate de legume și salate. Cea mai bună abordare, una care nici nu ne destabilizează dieta și nici nu ne asigura frustrări este să avem in fiecare zi un meniu care include și preparate clasice, dar și opțiuni mai dietetice. 


Exemplu de meniu de sărbătoare de la Cori Grămescu:


Micul dejun: un ou fiert, o lingură de salată boeuf, ardei gras, 1-2 crackers de secară și un castravete murat. 
Gustarea de dimineață: o felie de cozonac sau un alt desert, în limita a 60 - 100 de grame de dulce, în funcție de cantitatea de cremă pe care o are desertul respectiv. 


Prânz: un aperitiv (puțină toba, lebar sau cârnat) asociat cu salată și la felul principal o fie mușchiuleț de porc cu garnitură de legume sau o porție de ciorbă la care e indicat să nu adăugăm smântână si 2-4 sarmale cu puțină varză și mămăligă, fără smântână adăugată. 


Cina: o friptură de pasăre sau mușchiuleț de porc împreună cu o garnitură de legume verzi și salată.
În plus, pentru a ajuta digestia, Cori Grămescu atrage atenția să nu uităm de mișcare în această perioadă, iar pentru zilele de sărbătoare recomandă cel puțin o oră de plimbare în aer curat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Georgiana Ioniţă
Categorie: Diete
Tagurile articolului: cori gramescu  craciun  dietă  mancare  masa  silueta 



Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va traversa o perioadă plină de evenimente importante

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Care vor fi cele mai norocoase zodii în anul 2025. Interviu în exclusivitate cu Daniela Simulescu

Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de un an excelent

Sursă foto: Facebook/Mihaela Botezatu

Mihaela Botezatu, soția lui Silviu Prigoană, prima reacție publică la două zile de la moartea omului de afaceri. Când ar fi avut loc, de fapt, înmormântarea

Adriana Bahmuțeanu, foto Instagram

Adriana Bahmuțeanu, în lacrimi la mormântul lui Silviu Prigoană. A avut parte de o mare surpriză - Foto în articol

Captură video: TikTok/bogdan.1111

Andreea Bănică, luată la rost de Bursucu în podcastul său: „Ce a fost cu bustiera aia de la concertul tău?”. Ce i-a răspuns artista

Cristina Demetrescu. Captură video: Pro TV

Cristina Demetrescu, horoscop pentru săptămâna 18 - 24 noiembrie. Zodia care va trece prin schimbări radicale în această perioadă

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va trece prin schimbări semnificative

Sursă foto: Facebook/Mihaela Botezatu

Un mare secret al lui Silviu Prigoană s-a aflat abia acum, după moartea lui

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care poate începe o relație autentică și sănătoasă

Captură video: TikTok/Vlad Iorga. Captură video: Facebook/Igor Cuciuc

Durere fără margini la priveghiul Andreei, fiica lui Igor Cuciuc. Cunoscutul interpret nu s-a desprins de lângă sicriul cu trupul neînsuflețit al fiicei sale

Sursă foto: Captură foto Podcast „un PODCAST mișto By Bursucu`”

Frații lui Silviu Prigoană sunt revoltați pentru că nu au știut de înmormântarea omului de afaceri: „Ce a făcut Silviu cu tata, a făcut Honorius cu tatăl lui”




Încă un mit alimentar, spulberat de Mihaela Bilic

Celebra nutriționistă Mihaela Bilic a analizat un mit...

pixel