Cum arată farfuria ideală. Recomandările medicului nutriționist Mihaela Bilic: „Avem nevoie o dată sau de două ori pe săptămână”
Data actualizării:
Data publicării:
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a spus ce trebuie să conțină farfuria ideală pentru a ne asigura o alimentație echilibrată și sănătoasă.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a spus ce ar trebui să conțină o „farfurie ideală” pentru a asigura o alimentație echilibrată și sănătoasă. Potrivit specialistului, o abordare corectă a alimentației trebuie să ia în considerare proporțiile și calitatea alimentelor.

„Noi, adulții, luăm din regulile lor ce ne convine. Trei mese principale și două gustări este un program de copil în creștere. Noi ca adulți am luat frica grăsimilor și a mâncării și ne trezim cu niște reguli în familie care sunt nepotrivite pentru copii. Copiii nu trebuie să mănânce dietetic. Copiilor le trebuie făinoase și carbohidrați. Această confuzie gravă trebuie neapărat echilibrată pentru că ei cresc și au nevoie de multă energie.

Există și copii care au ajuns deja să aibă kilograme în plus sau chiar să fie obezi. Pentru ei nu mai putem spune că au nevoie de grăsimi și carbohidrați din belșug, pentru că deja nu mai vorbim de o normalitate, ci de niște copii care, din păcate, au compensat cu mâncare din cauza lipsei de atenție sau incapacității de a se adapta la mediul școlar, la mediu familial. Sunt copii care suferă. În niciun caz nu trebuie puși la cură de slăbire. Atenție mare! Copiii nu se pun la cură de slăbire. Toată alimentația din casă trebuie să se schimbe. Toată familia trebuie să mănânce diferit, ca ei să mănânce la fel ca restul familiei, dar să fie o alimentație echilibrată, cu mai puțin zahăr, grăsimi și făinoase”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de la știrile Pro TV.

Te-ar putea interesa și: Cum poate o banală salată să distrugă orice siluetă. Mihaela Bilic: „Aceste preparate sunt mai degrabă o bombă calorică”

Farfuria ideală

Potrivit medicului nutriționist, pentru copii jumătate din farfurie ar trebui să fie ocupată de alimente făinoase. În cazul adulților se recomandă un consum mai redus de făinoase. Copiii au nevoie de aceste alimente pentru a-și asigura necesarul de energie pentru creștere. Fibrele, deși esențiale pentru adulți, nu sunt la fel de importante pentru copii, deoarece excesul de fibre poate accelera tranzitul intestinal. De asemenea, zahărul poate fi inclus în dietă ocazional, însă trebuie consumat cu măsură. 

„La copii, jumătate din farfurie trebuie să fie făinoase. La noi, la adulți, doar un sfert. Copilul nu trebuie să mănânce degresat. Grăsimile sunt esențiale pentru ei, mai mult de 30% din aportul caloric trebuie să fie grăsime.

Copiii, atenție, nu au nevoie de fibre! Noi, adulții, care suntem sedentari, avem nevoie de fibre. Copii nu au nevoie de pâine integrală, au nevoie de făinoase albe. Copiii iubesc în mod instinctiv pastele, pâinea. Niciun copil n-o să refuze asta. Pentru copii prea multe fibre accelerează tranzitul. S-ar putea să apară carențe de vitamine, de minerale, pentru că există o accelerare a tranzitului. Fibrele în exces pot da intoleranțe alimentare grave, pentru că intestinul lor e fragil, iar fibrele, mai ales cele din cereale, au acțiune agresivă pe intestin.

De  asemenea, avem voie și zahăr din când în când, pentru că orice lucru care e interzis este apoi dorit. Avem nevoie o dată sau de două ori pe săptămână și chiar să o facem la modul asumat”, a mai declarat medicul nutriționist Mihaela Bilic, 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

FOTO FACEBOOK Chuando Tan

Secretul bărbatului care are 60 de ani, dar arată de 20! Ce mănâncă omul care nu suportă procedurile cu botox

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Alina Bădic - horoscop

Alina Bădic - horoscop 21– 27 aprilie 2024. Zodia care are foarte mult succes acum. Sunt într-o perioadă foarte prolifică

Adela Popescu/captură video Youtube, Fain & Simplu cu Mihai Morar

„Îmi venea să-l omor”. Adela Popescu, moment de cumpănă în căsnicia cu Radu Vâlcan: „Eu eram efectiv distrusă și el...”

Alina Bădic - horoscop

Alina Bădic horoscop 21– 27 aprilie 2024. Zodia cu evoluție foarte frumoasă pe parte profesională

Dr. Mihail/ captură video TikTok

Băutura cu cei mai mulți antioxidanți. Scade mortalitatea cu 17%. Dr. Mihail Pautov: „În plus, are zero calorii”




pixel