Oana Zăvoranu și-a deschis o nouă afacere. Cât costă un parfum vândut de vedetă: „Am trecut prin toate etapele vieții și am reușit”
O dietă echilibrată este cheia pentru menținerea sănătății. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat diferențele dintre farfuria ideală și farfuria dedicată slăbirii, subliniind importanța unui consum controlat de carbohidrați, principalii responsabili pentru creșterea glicemiei și stimularea secreției de insulină, hormon asociat procesului de îngrășare.
Te-ar putea interesa și: Mihaela Bilic a ajuns pe mâinile medicilor! Ce schimbare radicală își face medicul nutriționist: „Vreau, nu vreau, acum, la maturitate, trebuie să....”
Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, farfuria ideală ar trebui să fie compusă astfel: 50% legume, 25% proteine (carne, pește, ouă) și 25% făinoase sau amidon. În cazul în care scopul este pierderea în greutate, făinoasele trebuie eliminate complet, iar farfuria să conțină doar proteine și legume.
Mihaela Bilic avertizează că depășirea procentului de 25% amidon pe farfurie transformă această masă într-o „farfurie de îngrășat”. Pentru cei care își doresc să slăbească, recomandarea este reducerea consumului de făinoase cu 30-50%.
Nutriționistul încurajează un consum moderat de carbohidrați, subliniind că aceștia sunt necesari pentru funcționarea optimă a creierului și a corpului, dar numai atunci când sunt consumați în cantități potrivite.
„Ce înseamnă o farfurie ideală și una de slăbit? Când vrem să slăbim, principalii nutrienți care trebuie limitați sunt carbohidrații/amidonul/făinoasele. Deși au doar 4 cal/g (față de grăsime care are 9 cal/g), carbohidrații cresc glicemia în sânge și stimulează secreția de insulină- principalul hormon de îngrășare al organismului.
Deci recomandarea care spune “mănâncă fără pâine și vei slăbi” are sens! Însă nu e sănătos să eliminăm complet făinoasele din viața noastră, ele sunt cea mai eficientă sursă de glucoză-carburantul cu care funcționează toate celulele, inclusiv creierul. Fără glucide nu putem trăi, atât echilibrul fizic cat și cel psihic sunt afectate grav.
Ce ne rămâne de făcut? Să învățăm să consumăm carbohidrații cu măsură! Ce înseamnă o porție de amidon/făinoase?
- o felie de pâine sau de mămăligă-cât palma
- 3-4 linguri de orez sau leguminoase (fasole boabe, mazăre, soia, năut, linte)-cât pumnul
- un cartof mediu
- o ceașcă de fulgi/cereale de mic dejun
- 4 crackers sau 2 dischete de orez expandat
Cum arată farfuria ideală?
Jumătate conține legume (50%), un sfert conține proteine (carne/ pește/ ou) și un sfert (25%) făinoase/amidon.
Cum arată farfuria de slăbit?
Făinoasele dispar cu desăvârșire, mâncăm doar proteine cu legume.
Ce se întâmplă dacă procentul de amidon depășește 25% din farfurie?
Atunci aceea va fi o farfurie de îngrășat.
Vă invit ca de astăzi să identificați și să numărați câte porții de făinoase consumați zilnic. Acesta este “bugetul” vostru prezent și el trebuie ajustat/redus cu 30-50% când vrem să slăbim”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Trei zodii sunt favorizate să...
Analiza comportamentului...
Unul dintre pilonii...
Fructul de sezon, disponibil...
Uneori luăm decizii legate de...