Cum decongelezi corect carnea. Cele mai mari greșeli pe care trebuie să le eviți
Data publicării:
Dezgheţatul cărnii poate reprezenta o problemă atunci când sunteţi în criză de timp şi vreţi să gătiţi ceva rapid.Cu toate astea, există numeroase soluții.

Ai ajuns acasă și ai uitat să dezgheți ceva pentru cină. Luați un pachet de carne sau de pui și folosiți apă fierbinte pentru a-l decongela rapid. Dar este acest lucru sigur? Ce se întâmplă dacă v-ați amintit să scoateți mâncarea din congelator, dar ați uitat și ați lăsat pachetul pe tejghea toată ziua cât ați fost la serviciu?

Niciuna dintre aceste situații nu este considerată sigură, iar aceste metode de decongelare pot duce la îmbolnăviri de origine alimentară. Carnea crudă sau gătită, carnea de pasăre sau produsele din ouă, ca orice alimente perisabile, trebuie păstrate la o temperatură sigură în timpul dezghețării. Acestea sunt sigure pe termen nelimitat în timp ce sunt congelate. Cu toate acestea, de îndată ce încep să se dezghețe, bacteriile care ar fi putut fi prezente înainte de congelare pot începe să se înmulțească.

Alimentele perisabile nu trebuie decongelate niciodată pe tejghea, sau în apă fierbinte și nu trebuie lăsate la temperatura camerei mai mult de două ore.

Chiar dacă centrul ambalajului poate fi încă înghețat în timp ce se dezgheață pe tejghea, stratul exterior al alimentelor ar putea fi în "Zona de pericol", între 40 și 140 °F - temperaturi la care bacteriile se înmulțesc rapid.

Atunci când decongelați alimente congelate, cel mai bine este să planificați din timp și să le decongelați în frigider, unde vor rămâne la o temperatură sigură și constantă - la 40 °F sau mai puțin.

Există trei moduri sigure de a decongela alimentele: în frigider, în apă rece și în cuptorul cu microunde. 

Planificarea din timp este cheia acestei metode din cauza timpului îndelungat pe care îl implică. Un produs congelat de mari dimensiuni, cum ar fi un curcan, necesită cel puțin o zi (24 de ore) pentru fiecare 5 kilograme de greutate. Chiar și cantitățile mici de alimente congelate - cum ar fi o jumătate de kilogram de carne tocată sau piept de pui dezosat - necesită o zi întreagă pentru a fi decongelate. Atunci când decongelați alimente în frigider, există variabile de care trebuie să țineți cont.

Unele zone ale aparatului pot păstra alimentele mai reci decât alte zone.
Alimentele vor avea nevoie de mai mult timp pentru a se decongela într-un frigider setat la 35 °F decât într-unul setat la 40 °F.
După decongelarea în frigider, articole precum carnea tocată, carnea de tocană, carnea de pasăre, fructele de mare, ar trebui să rămână sigure și de bună calitate pentru încă o zi sau două înainte de a fi gătite; bucățile de carne roșie (precum fripturile, cotletele și fripturile de vită, porc sau miel) 3 până la 5 zile. Alimentele decongelate în frigider pot fi recongelate fără a fi gătite, deși poate exista o anumită pierdere de calitate.

Dezghețarea cu apă rece


Această metodă este mai rapidă decât decongelarea la frigider, dar necesită mai multă atenție. Alimentele trebuie să se afle într-un ambalaj sau într-o pungă de plastic etanșă. Dacă punga prezintă scurgeri, bacteriile din aer sau din mediul înconjurător ar putea fi introduse în alimente. De asemenea, țesutul de carne poate absorbi apă, rezultând un produs apos.

Punga trebuie să fie scufundată în apă rece de la robinet, schimbând apa la fiecare 30 de minute, astfel încât să continue să se dezghețe. Ambalajele mici de carne, păsări de curte sau fructe de mare - aproximativ un kilogram - se pot decongela într-o oră sau mai puțin. Pentru curcani întregi, estimați aproximativ 30 de minute pe kilogram. Dacă sunt decongelate complet, alimentele trebuie gătite imediat.

 

Decongelare cu microunde

Atunci când decongelați alimente în cuptorul cu microunde, planificați să le gătiți imediat după decongelare, deoarece unele zone ale alimentelor se pot încălzi și pot începe să se gătească în timpul procesului de decongelare (aducând alimentele la temperaturi de "zonă periculoasă"). Nu se recomandă păstrarea alimentelor parțial gătite, deoarece orice bacterii prezente nu ar fi fost distruse și, într-adevăr, alimentele ar fi putut ajunge la temperaturi optime pentru ca bacteriile să se dezvolte.

După decongelarea în cuptorul cu microunde, gătiți întotdeauna imediat după aceea, fie că este vorba de gătitul la microunde, cu cuptorul convențional sau la grătar.

Alimentele decongelate în cuptorul cu microunde trebuie gătite înainte de a fi recongelate, potrivit fsis.usda.gov

 


 


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: alimente  carne  congelare 


DC Media Group Audience

Sabbagh

Christian Sabbagh a izbucnit: Ce rost mai are să lucrez? Mai bine devin șomer! Am vândut tot ce aveam de vândut, la preț de chilipir, numai să-mi fac copilul bine

Emil Rengle și Randi. Sursă foto: Instagram

„Câinii dau din coadă când mă văd”. Randi, replică la adresa lui Emil Rengle, după ce a declarat că a fost îndrăgostit de el

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău s-a gândit deja la numele bebelușului: „Este un nume din Biblie. Doamne ajută să vină sănătos pe lume”

Sursa foto: Vlăduța Lupău, Instagram. Sursa foto: Bursucu, Instagram

Motivul pentru care Vlăduța Lupău e supărată pe Bursucu. Cei doi nu își mai vorbesc de câțiva ani: „Am sărit calul, recunosc”

Alina Bădic

Horoscop Fecioară 23 - 30 martie 2024. Alina Bădic: Vor avea beneficii foarte semnificative

Alina Bădic, horoscop 24 - 30 martie 2024. Zodia care va da lovitura - previziuni pentru toate semnele

Horoscopul primăverii 2024. Gemenele Oana și Adina Timofte: Vești grozave pentru o zodie

Sursa foto: Vlăduța Lupău, instagram

Vlăduța Lupău, însărcinată din nou / prima fotografie

Alina Bădic horoscop martie 2024

Horoscop 24 - 30 martie 2024. Alina Bădic, previziuni pentru două zodii

Captură video: Facebook/Cristina Șișcanu

Rețeta cu care Cristina Șișcanu l-a impresionat pe Mădălin Ionescu: „Mamă, cât de bun e, nu pot să cred așa ceva”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna aprilie, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodia care va avea noroc cu carul

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @KamranAydinov

Nu mai puneți asta în ciorbe! E toxic! Dr. Radu Țincu: Organismul e afectat. Vine la pachet cu stresul oxidativ și cu o disfuncție mitocondrială / video



pixel