Cum decongelezi corect carnea. Cele mai mari greșeli pe care trebuie să le eviți
Dezgheţatul cărnii poate reprezenta o problemă atunci când sunteţi în criză de timp şi vreţi să gătiţi ceva rapid.Cu toate astea, există numeroase soluții.

Ai ajuns acasă și ai uitat să dezgheți ceva pentru cină. Luați un pachet de carne sau de pui și folosiți apă fierbinte pentru a-l decongela rapid. Dar este acest lucru sigur? Ce se întâmplă dacă v-ați amintit să scoateți mâncarea din congelator, dar ați uitat și ați lăsat pachetul pe tejghea toată ziua cât ați fost la serviciu?

Niciuna dintre aceste situații nu este considerată sigură, iar aceste metode de decongelare pot duce la îmbolnăviri de origine alimentară. Carnea crudă sau gătită, carnea de pasăre sau produsele din ouă, ca orice alimente perisabile, trebuie păstrate la o temperatură sigură în timpul dezghețării. Acestea sunt sigure pe termen nelimitat în timp ce sunt congelate. Cu toate acestea, de îndată ce încep să se dezghețe, bacteriile care ar fi putut fi prezente înainte de congelare pot începe să se înmulțească.

Alimentele perisabile nu trebuie decongelate niciodată pe tejghea, sau în apă fierbinte și nu trebuie lăsate la temperatura camerei mai mult de două ore.

Chiar dacă centrul ambalajului poate fi încă înghețat în timp ce se dezgheață pe tejghea, stratul exterior al alimentelor ar putea fi în "Zona de pericol", între 40 și 140 °F - temperaturi la care bacteriile se înmulțesc rapid.

Atunci când decongelați alimente congelate, cel mai bine este să planificați din timp și să le decongelați în frigider, unde vor rămâne la o temperatură sigură și constantă - la 40 °F sau mai puțin.

Există trei moduri sigure de a decongela alimentele: în frigider, în apă rece și în cuptorul cu microunde. 

Planificarea din timp este cheia acestei metode din cauza timpului îndelungat pe care îl implică. Un produs congelat de mari dimensiuni, cum ar fi un curcan, necesită cel puțin o zi (24 de ore) pentru fiecare 5 kilograme de greutate. Chiar și cantitățile mici de alimente congelate - cum ar fi o jumătate de kilogram de carne tocată sau piept de pui dezosat - necesită o zi întreagă pentru a fi decongelate. Atunci când decongelați alimente în frigider, există variabile de care trebuie să țineți cont.

Unele zone ale aparatului pot păstra alimentele mai reci decât alte zone.
Alimentele vor avea nevoie de mai mult timp pentru a se decongela într-un frigider setat la 35 °F decât într-unul setat la 40 °F.
După decongelarea în frigider, articole precum carnea tocată, carnea de tocană, carnea de pasăre, fructele de mare, ar trebui să rămână sigure și de bună calitate pentru încă o zi sau două înainte de a fi gătite; bucățile de carne roșie (precum fripturile, cotletele și fripturile de vită, porc sau miel) 3 până la 5 zile. Alimentele decongelate în frigider pot fi recongelate fără a fi gătite, deși poate exista o anumită pierdere de calitate.

Dezghețarea cu apă rece


Această metodă este mai rapidă decât decongelarea la frigider, dar necesită mai multă atenție. Alimentele trebuie să se afle într-un ambalaj sau într-o pungă de plastic etanșă. Dacă punga prezintă scurgeri, bacteriile din aer sau din mediul înconjurător ar putea fi introduse în alimente. De asemenea, țesutul de carne poate absorbi apă, rezultând un produs apos.

Punga trebuie să fie scufundată în apă rece de la robinet, schimbând apa la fiecare 30 de minute, astfel încât să continue să se dezghețe. Ambalajele mici de carne, păsări de curte sau fructe de mare - aproximativ un kilogram - se pot decongela într-o oră sau mai puțin. Pentru curcani întregi, estimați aproximativ 30 de minute pe kilogram. Dacă sunt decongelate complet, alimentele trebuie gătite imediat.

 

Decongelare cu microunde

Atunci când decongelați alimente în cuptorul cu microunde, planificați să le gătiți imediat după decongelare, deoarece unele zone ale alimentelor se pot încălzi și pot începe să se gătească în timpul procesului de decongelare (aducând alimentele la temperaturi de "zonă periculoasă"). Nu se recomandă păstrarea alimentelor parțial gătite, deoarece orice bacterii prezente nu ar fi fost distruse și, într-adevăr, alimentele ar fi putut ajunge la temperaturi optime pentru ca bacteriile să se dezvolte.

După decongelarea în cuptorul cu microunde, gătiți întotdeauna imediat după aceea, fie că este vorba de gătitul la microunde, cu cuptorul convențional sau la grătar.

Alimentele decongelate în cuptorul cu microunde trebuie gătite înainte de a fi recongelate, potrivit fsis.usda.gov

 


 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: Romina Băluță | Dată: 25 aug, 21:04

Horoscop - 26 mai 2022. Previziuni pentru toate zodiile

Horoscop zilnic, joi, 26 mai 2022. Previziuni pentru...


Captură video Youtube/ Emisiuni PrimaTv

Carmen Șerban, diagnosticată cu CANCER la sân: Mi-a zis să merg la biserică. Atunci m-am speriat

Captură video Youtube/ Tvr

Gheorghe Turda îi face praf pe artiștii de muzică populară: Sunt singurul care poate cânta două ore fără bandă. Alți artiști nu pot

Sursa foto: Mioara Velicu, captură YouTube/ Damian Drăghici

Mioara Velicu a dezvăluit ce pensie are, după 60 de ani de cântat: „Să trăiască colegele, ca să mă vadă că o duc bine”

Tudor Chirilă, captură Video YouTube

Tudor Chirilă: "Nu cred că voi crește niște copii care să rupă ușa la ora 17:00". Cea mai importantă lecție pentru băieții săi

Captură video youtube/ Kanal D

Planta de "100 de ani", care prelungeşte viaţa. Lidia Fecioru: "Se iau cinci picături dimineaţa"

Sursa Foto Instagram Laurentiu Reghecampf

Corina Caciuc a născut. Laurențiu Reghecampf a devenit tată pentru a treia oară

Sursa foto: Oana Zăvoranu și Adela Popescu, instagram/ colaj foto

Oana Zăvoranu o face praf pe Adela Popescu. Ce a putut să spună „Querida” despre prezentatoarea TV: „Măi, vedeto”

Sursa foto: Ada Palade, Facebook

Fata lui Cornel Palade, lăsată pe străzi: M-au distrus până în măduva oaselor

Mirabela Dauer, captură video YouTube

Care este numele adevărat al Mirabelei Dauer. Artista a dezvăluit cum și-a construit imaginea de artist

Sursa foto: Viorica Dăncilă, captură YouTube/ theXclusive

Viorica Dăncilă, judecată pentru adopția fiului ei, Victor: “Au spus că am cumpărat un copil”

Sursa foto: Bianca Drăgușanu, Instagram

Bianca Drăgușanu a ieșit „șifonată” după un antrenament. "M-a bătut"

Sursa foto: Mălina Avasiloaie, Instagram

Mălina și Alin Gabor, poveste de dragoste ca în filme. Cum s-au cunoscut cei doi: "A fost totul foarte spontan"