Ce ne rezervă astrele până la finalul anului. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cum îți va merge în următoarea perioadă
Legumele sunt importante și trebuie să facă parte din meniul oricărei persoane care își dorește să aibă parte de un stil de viață echilibrat și sănătos. Ele sunt extrem de benefice și pentru o dietă, un motiv în plus pentru care să le consumi tot mai des. Totuși, extrem de multe persoane au îndoieli cu privire la modul lor de preparare. Concret, este bine să le consumăm crude sau își păstrează beneficiile și gătite? Pentru a pune capăt nelămuririlor, Mihaela Bilic a vorbit despre acest subiect tot mai dezbătut.
„Cu toții știm că legumele sunt prietenele siluetei, indiferent de sezon sau cantitatea în care le consumăm. Este bine să consumăm legume cât mai colorate în fiecare zi și la fiecare masă. Să fie proaspete sau gătite? Verdețurile și cruditățile e bine să le consumăm proaspete, așa obținem beneficii maxime pentru sănătate. De la ciuperci, sfeclă și sparanghel, până la țelină și morcov, majoritatea legumelor pot fi mâncate crude. Prin gătit se distruge o mare parte din vitamina C. Fiecare minut scade cu 25% conținutul de vitamina C al unui preparat.”, a spus Mihaela Bilic, în cadrul emisiunii Doctor de bine, de duminică, 10 martie.
Citește și: Femeile nu ar trebuie să devină vegetariene. Mihaela Bilic, semnal de alarmă: „Este o contraindicație”
Situația rămâne asemănătoare și când vine vorba de ceapă, usturoi, avocado sau broccoli. Chiar dacă suntem obișnuiți ca pe majoritatea să le includem în tot felul de preparare calde, Mihaela Bilic spune că este esențial să le consumăm și crude.
„Compușii benefici din ceapă și usturoi sunt neutralizați de căldură, deci încercați tratamentul termic prelungit. Și taninurile cu efect antioxidant din avocado devin amare prin încălzire, mai bine consumați fructul crud. La fel și pentru broccoli, ideal să-l mâncăm crud.”, a continuat medicul nutriționist.
VEZI și: Mihaela Bilic nu bea apă: „Am spus mereu că nu îmi place”. Abia acum s-a aflat cu ce o înlocuiește
Când vine vorba de roșii sau de spanac, Mihaela Bilic spune că situația se schimbă. În cazul acestora, beneficiile sunt mult mai semnificative dacă alegem să le consumăm calde, iar explicația este simplă.
„Există însă și legume care vor fi mai eficiente încălzite. Licopenul din roșie, care protejează pielea de cancer și îmbătrânire, devine activ la căldură și în prezența grăsimii. De aceea, sosul tomate are de la 3, până la 13 ori mai mult licopen, decât roșia proaspătă. Spanacul conține pigmenți cu acțiune antioxidantă a căror absorbție crește prin gătit, este de 6 ori mai bogat în luteină, față de frunzele proaspete.”, mai spune Mihaela Bilic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Sanatate
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Anca Hâncu, doctor în...