Cum îți pregătești emoțional copilul pentru prima zi de școală. Dafinoiu: O parte din ei vin cu frica de nu fi abandonați acolo. Despărțirea să fie scurtă, pe ton cald
Data publicării:
Prima zi de școală are un impact mare asupra copiilor, mai ales a ”bobocilor”, a celor care abia intră în contact cu o comunitate educațională.

Pentru mulți dintre părinții ce au copii de vârstă preșcolară, chiar și școlară, toamna vine cu emoții, firești. Important este modul în care acestea vor fi transmise către cei mici, pentru a nu percepe intrarea în noua etapă ca pe o ”ruptură” de rutina cu care au fost obișnuiți, ca o separare de familie.

În acest sens am discutat cu psihologul Gina Dafinoiu, care ne-a explicat ce pași trebuie să facă părinții pentru ca prima zi de școală să fie însoțită de lacrimi de bucurie, iar emoțiile celor mici să fie constructive.

”În prima zi de școală  copiii vin încărcați  de emoții, o parte din ei vin cu frica de nu fi abandonați acolo, iar cealaltă parte vin plini de curiozitate dorind să își cunoască colegii de clasă.

Acest moment din viaţa unui copil are un impact destul de mare asupra lui. Este foarte important să pregătim copilul din punct de vedere emoţional înainte de a veni la școală povestindu-i acestuia despre școală cu cel puțin șase luni înainte.

Îi putem chiar relata despre cum a fost prima noastră zi de școală, despre avantajele pe care le are atunci când intră în contact cu alții copii și despre doamna învățătoare. Este important să îi arătăm din timp copilului școala în care urmează să învețe, la fel de important este să ne însoțească la cumpărături atunci când i se cumpără ghiozdanul, rechizitele și hainele pentru școală.

În prima zi de școală îl poate însoți pe copil o jucărie preferată, iar despărțirea este recomandată să fie una scurtă, pe un ton cald care oferă siguranță”, a declarat în exclusivitate pentru DC Medical, psihologul Gina Dafinoiu.


Nici părinții nu au fost uitați

De altfel, psihologul are și câteva sfaturi și în privința părinților, căci și pentru aceștia momentul este unul important, mai ales dacă sunt la primul copil.

”Părinţii au nevoie să devină și mai înțelegători și să își arate tot interesul pentru toate trăirile pe care le are copilul, chiar dacă uneori acesta arată respingere față de școală. Ei au nevoie să se încarce cu multă răbdare, ascultare și empatie.

Foarte important este ca părintele să nu își arate îngrijorarea în fața copilului dacă acesta plânge și să comunice cu doamna învățătoare, apropiați-vă de ea și acordați-le încredere. Păstrați în permanență legătura cu şcoala”, a mai spus psihologul.

 

Citește continuarea pe DC Medical.


Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Diete
Tagurile articolului:   gina dafinoiu  psiholog  scoala 


DC Media Group Audience

Sabbagh

Christian Sabbagh a izbucnit: Ce rost mai are să lucrez? Mai bine devin șomer! Am vândut tot ce aveam de vândut, la preț de chilipir, numai să-mi fac copilul bine

Emil Rengle și Randi. Sursă foto: Instagram

„Câinii dau din coadă când mă văd”. Randi, replică la adresa lui Emil Rengle, după ce a declarat că a fost îndrăgostit de el

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău s-a gândit deja la numele bebelușului: „Este un nume din Biblie. Doamne ajută să vină sănătos pe lume”

Sursa foto: Vlăduța Lupău, Instagram. Sursa foto: Bursucu, Instagram

Motivul pentru care Vlăduța Lupău e supărată pe Bursucu. Cei doi nu își mai vorbesc de câțiva ani: „Am sărit calul, recunosc”

Alina Bădic

Horoscop Fecioară 23 - 30 martie 2024. Alina Bădic: Vor avea beneficii foarte semnificative

Alina Bădic, horoscop 24 - 30 martie 2024. Zodia care va da lovitura - previziuni pentru toate semnele

Horoscopul primăverii 2024. Gemenele Oana și Adina Timofte: Vești grozave pentru o zodie

Sursa foto: Vlăduța Lupău, instagram

Vlăduța Lupău, însărcinată din nou / prima fotografie

Alina Bădic horoscop martie 2024

Horoscop 24 - 30 martie 2024. Alina Bădic, previziuni pentru două zodii

Captură video: Facebook/Cristina Șișcanu

Rețeta cu care Cristina Șișcanu l-a impresionat pe Mădălin Ionescu: „Mamă, cât de bun e, nu pot să cred așa ceva”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna aprilie, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodia care va avea noroc cu carul

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @KamranAydinov

Nu mai puneți asta în ciorbe! E toxic! Dr. Radu Țincu: Organismul e afectat. Vine la pachet cu stresul oxidativ și cu o disfuncție mitocondrială / video



pixel