Cum mâncăm și bem de Revelion dacă nu vrem să ajungem la spital. Tudor Ciuhodaru a spus care sunt riscurile exceselor alimentare / EXCLUSIV
Data publicării:
Medicul Tudor Ciuhodaru a dezvăluit, în exclusivitate pentru Spectacola, care sunt riscurile exceselor alimentare. Iată ce trebuie să știi pentru ca în noaptea de Revelion să nu ajungi la spital.

În noaptea de Revelion, mesele sunt mai îmbelșugate, iar șansele să mâncăm prea mult sunt mai mari. Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează asupra riscurilor asociate exceselor alimentare, dezvăluind, în exclusivitate pentru Spectacola, efectele negative ce pot apărea în urma acestora.

Cum mâncăm și bem de Revelion dacă nu vrem să ajungem la spital

Potrivit medicului, excesele alimentare pot duce la creșterea în greutate, un exces caloric nedorit și, în cele din urmă, la ore lungi petrecute în sălile de fitness. Abaterile de la regimul igieno-dietetic pot avea consecințe grave, inclusiv decompensarea afecțiunilor metabolice, cum ar fi diabetul, care poate evolua până la stadiul de comă.

„Excesele și abaterile alimentare înseamnă kilograme în plus, exces caloric și multe ore de sală după. Abaterile de la regimul igieno-dietetic duc la decompensarea afecțiunilor metabolice, iar diabetul este doar una dintre ele și se poate ajunge la comă. Totodată, mai sunt alte afecțiuni metabolice, cum ar fi guta”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru, în exclusivitate pentru Spectacola.

„Excesul de alcool este constant în această perioadă”

Medicul îndeamnă românii să fie moderați de Revelion cu băuturi alcoolice. De la come etilice, la gastrite, ulcere sau pancreatitele, toate acestea pot să apară, dacă nu consumăm alcool cu responsabilitate.

„De asemenea, excesul de alcool este constant în această perioadă. De la comele etilice, până la gastrite, ulcere, pancreatite, mai ales în combinație cu mâncarea grasă sau până la tulburări paroxistice, toate acestea se pot instaura în contextul în care nu bem cu capul, ci cu stomacul. Trebuie să bem cu moderație și să ne hidratăm corespunzător. Dacă alcoolul este în exces, atunci apare coma, accidentul vascular cerebral, pneumonia de aspirație și inima vacanță”, a precizat medicul Tudor Ciuhodaru.

„Excesul de sare și grăsimi poate să ducă la decompensarea afecțiunilor cardiovasculare”

Medicul Tudor Ciuhodaru a menționat, de asemenea, riscurile pentru persoanele cu afecțiuni digestive sau cardiovasculare. Excesul de sare și grăsimi poate duce la decompensarea acestor afecțiuni, crescând riscul de infarct miocardic acut.

„Mai avem persoanele cu afecțiuni digestive sau cardiovasculare. Excesul de sare și grăsimi poate să ducă la decompensarea afecțiunilor cardiovasculare, ceea ce înseamnă inclusiv riscul de infarct miocardic acut. În perioada Crăciunului am avut un număr impresionant de accidente vasculare cerebrale, practic 1 la 3 ore. Mulți dintre pacienți, chiar și cu vârste mici, au întrerupt medicația cronică, metabolică, cardiovasculară doar pentru a mânca sau a bea. Nu faceți asta! Nu întrerupeți medicația doar pentru a putea mânca sau a bea. Sarea plus grăsimea înseamnă decompensarea afecțiunilor cardiovasculare și riscul crescut de infarct miocardic acut. Nu neglijați o durere pricordială și care durează mai mult de 3-5 minute sau are caracter de constricție și iradiază în brațul sau umărul stâng, pentru că poate să fie vorba de infarcte”, ne-a declarat medicul Tudor Ciuhodaru.

Medicul recomandă să mâncăm puțin din toate, să facem pauze între mese și să ieșim afară pentru o scurtă plimbare. Aceste obiceiuri simple ne pot proteja sănătatea și pot preveni suprasaturația.

„Mai trag un semnal de alarmă. O durere epigastrică pusă de foarte multe ori pe seama exceselor alimentare s-ar putea să fie semnul unui infarct inferior. Temporizarea prezentării la spital în astfel de situații poate fi letală. Mâncarea ar trebui să ne dea de gândit, nu doar să fie o chestie care să ne asigure umplerea stomacului, așa că regula de bază este să mâncăm puțin din toate. Trebuie să facem pauze între mese și să ieșim afară să ne plimbăm. Acest lucru ne poate feri de suprasaturație”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru, în exclusivitate pentru Spectacola.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

FOTO FACEBOOK Chuando Tan

Secretul bărbatului care are 60 de ani, dar arată de 20! Ce mănâncă omul care nu suportă procedurile cu botox

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Alina Bădic - horoscop

Alina Bădic - horoscop 21– 27 aprilie 2024. Zodia care are foarte mult succes acum. Sunt într-o perioadă foarte prolifică

Adela Popescu/captură video Youtube, Fain & Simplu cu Mihai Morar

„Îmi venea să-l omor”. Adela Popescu, moment de cumpănă în căsnicia cu Radu Vâlcan: „Eu eram efectiv distrusă și el...”

Alina Bădic - horoscop

Alina Bădic horoscop 21– 27 aprilie 2024. Zodia cu evoluție foarte frumoasă pe parte profesională

Dr. Mihail/ captură video TikTok

Băutura cu cei mai mulți antioxidanți. Scade mortalitatea cu 17%. Dr. Mihail Pautov: „În plus, are zero calorii”




pixel