Cum ne păstrăm oasele sănătoase. Ce spune Doctorul Marius Sava
Data publicării:
Doctorul Marius Sava a oferit mai multe sfaturi ce ne ajută să ne păstrăm oasele sănătoase din copilărie, până la maturitate.

Doctorul Marius Sava a vorbit, la emisiunea lui Cătălin Măruță, despre sistemul osos și despre cum funcționează acesta. De asemenea, a oferit o serie de recomandări pe care părinții ar trebui să le ia în considerare, astfel încât copiii să aibă oase sănătoase atât în copilărie, cât și în viața de adult.

„Când vorbim de sistemul osteoarticular ne gândim doar la oase. Doar că oasele noastre sunt susținute de mușchi. Pentru oase sănătoase, trebuie să avem mușchi sănătoși. Un adult are 208 oase, iar un copil în jur de 320-350 de oase. Un os la adult este de colo până colo. Un os la copil este din bucățele, se osifică în timp. Avem 650 de mușchi. În interiorul oaselor mari, cum este femurul, cum este coloana vertebrală, avem măduvă. Măduva aceasta face celule stem. Celulele alea stem sunt cele care produc alt tip de celule, iar celulele astea sunt cele care te vindecă. Oasele depozitează minerale, fosfor și calciu. Când avem nevoie, pleacă dintr-o dată din corp fosforul și calciul ca să recupereze corpul și reglează metabolismul de calciu. Cu ajutorul unei substanțe numite ATP eliberează fosfat în corp și ne dă energie”,  explicat Doctor Marius Sava.

Te-ar putea interesa și: Cât de periculos este, de fapt, glutamatul de sodiu. Mihaela Bilic: „A fost acuzat de multe efecte negative”

Alimente bogate în calciu

„În copilărie, ca să avem oase sănătoase ca adult trebuie să consumăm alimente bogate în calciu. Și aici avem o problemă cu laptele pentru că unii nutriționiști zic că laptele nu este bun. Nu există niciun studiu care să spună asta. Laptele este bun pentru copil”

Expunerea la soare

„70% din suprafața corpului cel puțin 20 de minute pe zi este în regulă. Nu doar la plajă, zi de zi ar trebui, ca să avem vitamina D”

Activitate fizică

„Copilul trebuie lăsat să alerge și pus să facă un sport. Este cel mai bun lucru pe care trebuie să îl faci”

Evitarea fumatului în preajma copiilor

„Dacă fumezi în preajma unui copil este o crimă din toate punctele de vedere, inclusiv a oaselor”

Greutate normală

„Pentru un copil, cel mai bun lucru pe care poți să îl faci este să îi faci un stil de viață sănătos. Ce aduni în copilărie, celulele acelea adipoase pe care le formezi în copilărie, le duci toată viața. Este complicat”

Alimente bogate în magneziu și vitamina K+proteine de calitate

„Cărniță din când în când, dar să fie de calitate”

Somn

„Somnul trebuie să fie de cel puțin 8 ore pentru că în timpul somnului avem secreție de hormoni de creștere. Hormonul de creștere te crește, dar îți mai face și altceva”

Evitarea dietelor sărace în nutrienți

„Copiii nu ar trebui să țină diete restrictive, adică să nu aibă nutrienți deloc, cum putem să ținem noi, adulții, pentru că avem de unde” a declarat Doctor Marius Sava în cadrul emisiunii „La Măruță”.

Te-ar putea interesa și: Pericolul din spatele consumului de suc. Nu te așteptai la asta

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Loredana Tanase
Categorie: Sanatate



sursa foto: Ozana Barabancea, Facebook

Ozana Barabancea, despre excluderea din juriul „Te Cunosc de Undeva”: „Niciodată nu mi s-a dat o explicație”

Sursă foto: Antena 1

Dany Boy a făcut-o cu ouă și cu oțet pe Mădălina Maricuț, fosta ispită de la Insula Iubirii. A spus public adevăratul motiv al despărțirii

Captură video: Antena Stars. Sursă foto: Facebook/Larisa Uță

Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea, îl atacă pe Capatos! Prezentatorul TV i-a dat replica în direct la TV: „D-aia te-ai dus la Bursucu”

Captură video: Pro TV. Captură video: Facebook/Poftiți pe la noi

Cătălin Cazacu nu s-a putut abține și a spus public ce crede despre Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu: „Na, pot să se supere pe mine”

Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Horoscop 16 - 22 septembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de o săptămână excelentă

Sursă foto: Captură foto Facebook Iustina Luchian

Cornel de la Insula Iubirii nu s-a potolit nici după plecarea din emisiune, deși știa că Iustina e însărcinată. Ispita Loredana aruncă bomba

Sursă foto: Captură video „un PODCAST misto By Bursucu'”

Larisa Uță, mărturisiri cutremurătoare despre căsnicia cu Alin Oprea: „A fost și este alcoolic”

Captură video: Antena Stars. Captură video: YouTube/un PODCAST misto By Bursucu'

Alin Oprea tună și fulgeră, după ce Larisa Uță a mărturisit că nu i-a fost infidelă. A spus în direct la TV cu cine l-ar fi înșelat, de fapt, fosta soție: „Au fost trei bărbați diferiți”

Captură video: Pro TV

Cătălin Cazacu, declarații neașteptate despre Lora în direct la TV. S-a dat de gol: „Stai, iartă-mă. Dăm înapoi”

Sursă foto: Captură foto Facebook Larisa Uță

Ce avere au de împărțit Alin Oprea și Larisa Uță. Femeia a dat cărțile pe față

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Top 4 zodii cu noroc la bani în această toamnă. Mihai Voropchievici: „Sunt șanse mari să primești o mărire de salariu”

Sursă foto: Instagram Alin Oprea/Podcast „ un PODCAST mișto By Bursucu'”

Alin Oprea, replică tăioasă după declarațiile fostei soții. Artistul a desființat-o: „Femeia asta a fost blestemul vieții mele”




pixel