Cum putem să ne păzim de probleme digestive după masa de Crăciun. Medicul Tudor Ciuhodaru: ”O felie, consumat crud!”
Medicul Tudor Ciuhodaru a dezvăluit cum să ne păzim de problemele digestive, după masa de Crăciun.

Indigestia sau dispepsia, așa cum mai este numită uneori, poate să apară în special după mesele îmbelșugate, precum cea din seara sau din ziua de Crăciun. Medicul Tudor Ciuhodaru a dezvăluit cum să ne ferim de aceste probleme.

Cum putem să ne păzim de probleme digestive după masa de Crăciun

Medicul Tudor Ciuhodaru a precizat că este bine să începem cu o salată de crudități, o garnitură de legume și fripturi la grătar. Acesta a subliniat faptul că alimentele trebuie introduse treptat în meniu.

"Dacă vreți să petreceți în familie sărbătorile de iarnă - Crăciunul și Anul Nou - și nu prin spitale, trebuie respectate câteva reguli simple, indiferent dacă ați postit sau nu, adaptată patologiei de bază. Adică nu dăm startul la supraalimentare de la primele ore ale dimineții.  

Este obiceiul ca după slujba de Crăciun toată lumea să se așeze imediat la masă. Mai bine așteptăm orele prânzului, iar alimentele trebuie introduse treptat, nu toate deodată. Adică putem începe cu o salată de crudități, o garnitură de legume făcute la grătar, asezonate cu friptură, o felie de ananas crud, nu din conservă. Astfel este facilitată digestia", a explicat doctorul Tudor Ciuhodaru, potrivit agerpres.ro 

Totodată, medicul a declarat că, cei care se confruntă cu probleme digestive cronice trebuie să își reia progresiv alimentația normală, după perioada de post.

"După perioada de post, mai ales dacă aveți afecțiuni digestive cronice, încercați să reluați progresiv alimentația normală. Puteți începe cu brânzeturi, legume, fructe, carne de pasăre, urmate, în cantitate medie, de ciorbă și friptură", a afirmat el. 

Medicul Tudor Ciuhodaru: „Trebuie asigurată cel puțin o jumătate de oră între felurile de mâncare”

Medicul a precizat că alimentele concentrate nu trebuie amestecate.  

"Considerăm concentrat orice aliment, cu excepția fructelor şi legumelor. Așadar, friptura, sarmalele şi slănina nu se vor consuma la aceeași masă, ci separat. Trebuie asigurată cel puțin o jumătate de oră între felurile de mâncare, pentru a evita astfel senzația de suprasaturație sau sindroamele dispeptice", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru. 

Cât despre alcool, acesta a mărturisit că trebuie consumat cu prudență.  

"Beţi cu capul, nu cu stomacul. Beți mai ales în asociere cu mâncarea grasă specifică sărbătorilor noastre mai ales acum la sfârșit de an. Asta pentru a preveni pancreatitele, ulcerele, hemoragiile digestive, colicile biliare", este sfatul medicului. 

"Rezervați mai mult timp pentru a petrece în aer liber, faceți sport, mâncați mai puțină carne și grăsimi sau veţi fi nevoiţi să ţineţi cure de slăbire mai târziu", a conchis el, potrivit agerpres.ro.

Data: 26 dec 2022, 10:14
Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului:   craciun  digestie  sănătate  tudor ciuhodaru 


DC Media Group Audience

Sursa foto: Oana Zăvoranu, Instagram

Fostul soț al Oanei Zăvoranu, primele declarații după divorț: „Eu am plecat din căsnicie! Nu mă mai întorc niciodată”

Cristina Demetrescu, captură video Youtube/ Vorbește lumea

Cristina Demetrescu, horoscop pentru prima jumătate a lunii octombrie 2023. Previziuni pentru toate semnele zodiacale

Nicoelta Ghiriș, captură video Youtube/ ASTROSENS

Horoscop chinezesc până în februarie 2024. Nicoleta Ghiriș, previziuni pentru toate zodiile

Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Topul celor mai puternice zodii. Mihai Voropchievici: „Reușesc să treacă singuri peste orice obstacol”

Mihai Voropchievici, captură video YouTube - YouTube/ AstroFanatik

Horoscop pentru întreaga lună octombrie, cu Mihai Voropchievici. Zodia care dă lovitura: „Câștiguri pe toată linia”

Mircea Radu, arhivă Metropola TV

Veste de ultimă oră despre Mircea Radu. Românii i-au sărit în ajutor: „Ce înseamnă solidaritatea”

Chef Joseph Hadad, sursa foto Facebook, freepik.com

Tipul de pește pe care nu trebuie să-l prăjești niciodată. Chef Joseph Hadad: „Se usucă imediat”. Variantele pe care să le alegi, în schimb

Carmen Tănase, captură video Youtube

Dieta prin care Carmen Tănase a slăbit 10 kilograme: „Genială. Nu pot să trăiesc cu șase frunze de salată”

Sursa foto: Gabriela Cristea, Facebook

Gabriela Cristea, rețetă inedită de sarmele: „Acesta este secretul.” Trucul prin care previne arsurile digestive

foto Freepik

Cele trei zodii predestinate să ajungă bogate. Sunt un magnet pentru bani și succes

Sursa foto: Anca Țurcașiu, Instagram

Anca Țurcașiu, dietă drastică după ce s-a îngrășat în vacanță. Salata pe care actrița o consumă întreaga zi: „Trebuie să încap în costumele de scenă”

„Regele moare” cu Victor Rebengiuc, un spectacol excepţional, în premieră la TVR

Victor Rebengiuc, despre spectacolul „Regele moare”: „Mă pregătesc exact pentru ce se pregăteşte şi eroul pe care îl joc eu: despărţirea de lumea asta”



Mintea și Inima: Căutând Filosofia Dragostei

O explorare a modului în care filosofia abordează...

HOROSCOP LUNAR OCTOMBRIE 2023 pentru TOATE ZODIILE

De la introspecție profundă, provocări profesionale, până...