Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care trebuie să aibă foarte mare grijă la zona financiară
Pielea noastră are de suferit în sezonul rece din cauza temperaturilor scăzute și este important să învățăm cum să avem grijă de ea. Ce este important să eliminăm din rutina noastră de ingrijire și care sunt produsele cosmetice pe care să le folosim. Dr. Pavelina Andrei, medic specialist dermatologie și doctor în științe medicale a explicat, în exclusivitate pentru Spectacola, cum putem avea grijă de pielea noastră în sezonul rece.
SPECTACOLA: Cum putem diferenția pielea uscată de cea deshidratată?
Dr. Pavelina Andrei: Pielea uscată sau xeroza cutanată înseamnă chiar deshidratarea de la nivelul pielii care într-adevăr se deosebește de acea piele devitalizată. Xeroza cutanată sau uscăciunea pielii o recunoaștem rapid prin prurit, acesta este unul dintre primele simptome, pielea devine foarte uscată, fiind scuamoasă, are acel aspect uscat, deshidratat, ca niște mici solzișori, lasă o dâră albicioasă atunci când raclezi foarte puțin sau când dai cu unghia.
Poate merge mai departe, dacă nu este tratată în fază incipientă, se poate însoți de roșeață, iritem și poate merge mai departe dacă este expusă în continuare factorilor care o agresează, respectiv vânt, frig, precipitații dar și detergentul din săpun și toate cosmeticele care sunt pe bază de solvenți, dar și apa fierbinte. Dușurile se fac cu apă călduță, nu fierbinte, deoarece apa fierbinte usucă pielea, o deshidratează și atunci poate merge mai departe și se poate agrava prin fisuri și macerarea tegumentului, dacă nu se intervine în fază incipientă.
Cea mai frecvent întâlnită este patologia la persoanele adulte, vârstnice, deoarece în mod fiziologic, odată cu înaintarea în vârstă, la aceste persoane cantitatea de ceramidă și lipide de la nivelul pielii este cu mult scăzut, capacitatea de a reține apa este și ea mult diminuată și atunci, în mod fiziologic, normal, la persoanele de vârsta adultă se poate regăsi mai frecvent această patologie.
SPECTACOLA: Cum putem combate uscaciunea pielii?
Dr. Pavelina Andrei: Combaterea se face prin emolierea cutanată permanentă, hidratarea cutanată. Rehidratăm pielea prin creme grase care se pot absorbi la nivelul tegumentului, creme îmbogățite cu vitamine, cu ceramide, tocmai pentru a preveni deshidratarea și a veni în sprijinul tegumentului ca să își redobândească vitalitatea și sănătatea.
SPECTACOLA: În această perioadă, pielea mâinilor are de suferit din cauza folosirii dezinfectantului în mod repetat. Cum ne putem proteja pielea mainilor?
Dr. Pavelina Andrei: Săpunurile bazate pe detergenți solvenți, care sunt agresivi la nivelul tegumentului, dacă se mai asociază și un dezinfectant puternic, pot duce la această uscare la nivelul mâinilor, care de foarte multe ori poate duce la complicațiile despre care vorbeam mai devreme: fisură, macerare și suprainfectare bacteriană sau micotică. Aceste aspecte pot fi combătute prin folosirea unor geluri de spălare pe bază de glicerină sau săpunuri pe bază de glicerină sau speciale pentru copii, care sunt la fel de eficace, dar care nu au acei detergenți agresivi care deshidratează suplimentar tegumentul. După ce ne-am spălat pe mâini, regula de aur este să ne dăm cu o cremă hidratantă.
SPECTACOLA: Care este ritualul de îngrijire al pielii pe care îl recomandați în perioada sezonului rece?
Dr. Pavelina Andrei: Ritualul normal de îngrijire presupune curățarea tenului cu un gel blând, apoi o cremă de hidratare, în funcție de tenul pe care îl avem, daca avem un ten acneic cu siguranță că trebuie o cremă de hidratare foarte blândă, care să nu facă obstruarea folicului de păr. Dacă avem un ten gras, cu siguranță adoptăm o cremă care să matifieze tenul, care să fie seboreglatoare la nivelul pielii, care să inhibe secreția de sebum, să vină în sprijinul nostru, iar dacă avem un ten uscat, nu facem greșeala să aplicăm o cremă extrem de grasă pentru că atunci îl obstruăm extrem de mult.
SPECTACOLA: Cum ne poate afecta purtarea măștii de protecție sănătatea pielii?
Dr. Pavelina Andrei: Dacă o să purtăm mască este foarte important să o schimbăm la 4 maxim 6 ore și este foarte important ce aplicăm pe piele înainte de a pune masca pe față. Dacă aplicăm un fond de ten, iarăși trebuie să fie adecvat tenului nostru, dacă este o piele acneică, sunt plajele cosmetice destul de largi avem de unde alege. Sunt special concepute pentru pielea acneică cu pudră în ele, cu excipienți care sunt seboreglatori, iar dacă vorbim despre o piele uscată acolo fondul de ten trebuie să fie ales puțin hidratant spre uleios, dar nu foarte uleios.
Și aici este nevoie de asistența unui specialist pentru a ști cu exactitate ce produse ni se potrivesc, în funcție de tipul nostru de ten. Aș renunța la o foarte mare încărcare a tegumentului, a pielii, având în vedere că peste make up noi punem și masca, și care ar putea să producă un sindrom de ocluzie la nivelul pielii. Respirăm tot timpul prin masca respectivă, intrăm de la cald la frig, de la frig la cald, stăm cu masca minim 4 ore, maxim 6 și atunci, riscul de a dezvolta sau de a exacerba o patologie deja existentă (acneea rozacee, dermatita periorală, acestea sunt cel mai frecvent regăsite) este unul deja de mare și atunci indicat ar fi să nu supraîncarcăm tenul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Bianca Moldoveanu
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: dermatologie piele uscata sezon rece ten tratament
Mi-Th Influencer, emisiunea...