Cum să încetinești îmbătrânirea cu ajutorul alimentelor. Sfaturi de la un nutriționist pentru o viață sănătoasă
Data publicării:
Invitată la emisiunea „Vorbește Lumea”, Alina Epure, nutriționist, a dezvăluit care sunt alimentele ce contribuie la menținerea sănătății și care pot încetini îmbătrânirea.

Pentru a ne menține sănătatea pe termen lung, este important să ne preocupăm constant de starea noastră de bine. Nutriționistul Alina Epure subliniază că nu există o rețetă magică, ci doar conștientizarea faptului că investiția de azi în sănătate va aduce beneficii pe viitor. Oleaginoasele și semințele, consumate cu moderație, sunt esențiale pentru aportul de Omega-3, benefic pentru creier, conform nutriționistei. De asemenea, avocado este un aliment complex, bogat în vitamina E, care susține sănătatea creierului și a pielii.

„Nu există o rețetă magică”

„Ceea ce ne dorim toți este să fim sănătoși, să trăim mult și bine. Nu există o rețetă magică, este nevoie să conștientizăm că sănătatea se construiește zi de zi. Aceasta ar fi soluția, să ne preocupăm de starea noastră de bine și să fim convinși că investiția de astăzi se vede în starea de bine de mâine. Tot ce înseamnă oleaginoase și semințe ne oferă un aport foarte mare de grăsimi Omega-3, hrana suport pentru creier. Dar nu seara la televizor, să mâncăm un kilogram odată, pentru că atunci nu aduc niciun fel de beneficiu. Este important să introducem 10 bucăți în fiecare zi, de preferat dimineața, până la prânz.

Putem să le avem la gustare sau în iaurt, salate, dar nu în cantitate foarte mare, cantitatea face diferența. Avocado are foarte multă vitamina E, care de asemenea oferă un suport nutritiv creierului. Creierul este organul cel mai folosit și cel mai neglijat. Avocado ajută atât creierul, cât și pielea. Când apar dermatite sau diferite sensibilități la nivel de creier, avocado chiar face minuni. Poate fi integrat și în variante dulci și în salate. Jumătate de avocado este suficient pe zi. Este importantă textura”, a precizat Alina Epure, nutriționist.

Te-ar putea interesa și: Cina care ajută la prevenirea pierderii memoriei dacă este consumată zilnic, conform unui neurolog

„Este nevoie să conștientizăm importanța hidratării”

Proteinele sunt esențiale pentru sațietate și energie, iar ouăle reprezintă o sursă importantă. Alina Epure recomandă consumul a 2-3 porții de ouă pe săptămână, fie de găină, fie de prepeliță, pentru a asigura un aport proteic optim în alimentație. Varietatea de fructe și legume este crucială pentru sănătate. Nutriționista recomandă includerea fructelor și legumelor de culori diverse (roșii, galbene, verzi) în dieta zilnică. Acestea aduc beneficii variate, dar în special aportul de fibre, care ajută digestia și oferă sațietate. Somonul este apreciat pentru proteinele și grăsimile sănătoase pe care le conține. Alina Epure a evidențiat importanța hidratării zilnice, menționând că necesarul de apă variază în funcție de greutatea fiecărei persoane. Deși ciocolata poate fi o gustare binevenită, nutriționista recomandă moderația și evitarea consumului în a doua parte a zilei. 

„Oul aduce un raport foarte mare de proteine și ne ajută și atunci când facem mâncare, dar și pentru sațietate. Pot fi integrate 2-3 porții pe săptămână, iar o porție înseamnă 2 ouă de găină sau 8 ouă de prepeliță. Ce ne ajută foarte mult din tot ceea ce înseamnă fructe și legume este să avem varietate și cel puțin un semafor în farfurie în fiecare zi (fructe roșii, galbene, verzi). Dacă am lua fiecare aliment în parte, fiecare aduce un anumit beneficiu, dar per total, aportul semnificativ de la fructe și legume este reprezentat de fibre. Fibrele oferă sațietate și ajută și în digestie și în starea de bine. Ar fi recomandat să consumăm fructe în prima parte a zilei. Somonul este o sursă foarte bună de proteine, dar și de grăsimi sănătoase.

Este nevoie să conștientizăm importanța hidratării. Cantitatea de apă pe care ar trebui să o consumăm zilnic se calculează în funcție de greutate. O cantitate redusă de ciocolată este binevenită în fiecare zi, dar nu seara sau în a doua parte a zilei. Dimineața poate fi integrată la mic dejun sau la gustare. O pătrățică de ciocolată este suficientă. Este importantă cantitatea, altfel apar kilogramele în plus. Calitatea somnului poate să fie modificată dacă mâncăm ciocolată seara, înainte de culcare”, a explicat Alina Epure, nutriționist.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Loredana Tanase
Categorie: Sanatate



sursa foto: Ozana Barabancea, Facebook

Ozana Barabancea, despre excluderea din juriul „Te Cunosc de Undeva”: „Niciodată nu mi s-a dat o explicație”

Sursă foto: Antena 1

Dany Boy a făcut-o cu ouă și cu oțet pe Mădălina Maricuț, fosta ispită de la Insula Iubirii. A spus public adevăratul motiv al despărțirii

Captură video: Antena Stars. Sursă foto: Facebook/Larisa Uță

Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea, îl atacă pe Capatos! Prezentatorul TV i-a dat replica în direct la TV: „D-aia te-ai dus la Bursucu”

Captură video: Pro TV. Captură video: Facebook/Poftiți pe la noi

Cătălin Cazacu nu s-a putut abține și a spus public ce crede despre Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu: „Na, pot să se supere pe mine”

Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Horoscop 16 - 22 septembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de o săptămână excelentă

Sursă foto: Captură foto Facebook Iustina Luchian

Cornel de la Insula Iubirii nu s-a potolit nici după plecarea din emisiune, deși știa că Iustina e însărcinată. Ispita Loredana aruncă bomba

Sursă foto: Captură video „un PODCAST misto By Bursucu'”

Larisa Uță, mărturisiri cutremurătoare despre căsnicia cu Alin Oprea: „A fost și este alcoolic”

Captură video: Antena Stars. Captură video: YouTube/un PODCAST misto By Bursucu'

Alin Oprea tună și fulgeră, după ce Larisa Uță a mărturisit că nu i-a fost infidelă. A spus în direct la TV cu cine l-ar fi înșelat, de fapt, fosta soție: „Au fost trei bărbați diferiți”

Captură video: Pro TV

Cătălin Cazacu, declarații neașteptate despre Lora în direct la TV. S-a dat de gol: „Stai, iartă-mă. Dăm înapoi”

Sursă foto: Captură foto Facebook Larisa Uță

Ce avere au de împărțit Alin Oprea și Larisa Uță. Femeia a dat cărțile pe față

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Top 4 zodii cu noroc la bani în această toamnă. Mihai Voropchievici: „Sunt șanse mari să primești o mărire de salariu”

Sursă foto: Instagram Alin Oprea/Podcast „ un PODCAST mișto By Bursucu'”

Alin Oprea, replică tăioasă după declarațiile fostei soții. Artistul a desființat-o: „Femeia asta a fost blestemul vieții mele”




pixel