Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată
Dacă ați băut vreodată câteva pahare înainte de culcare și v-ați trezit dormind profund, apoi superficial, trezindu-vă și adormind din nou toată noaptea, acest lucru se datorează "efectului de ricoșeu". Acesta vă face să alunecați în mod constant din somnul profund și să intrați în stadii mai ușoare de somn din care este mai ușor să vă treziți.
După cum explică Timothy Roehrs și Thomas Roth de la Henry Ford Sleep Disorders and Research Center, efectul de ricoșeu este modul organismului de a reveni la normal după ce alcoolul care v-a ajutat inițial să adormiți a fost procesat. În loc de a fi beat de somn, corpul tău revine la viață. Acest lucru vă face extrem de sensibil la mediul înconjurător, cum ar fi lumina care intră pe fereastră, sunetul unui claxon de mașină de afară, chiar și o ușoară schimbare de temperatură. Odată ce alcoolul părăsește fluxul sanguin, cea mai mică variabilă vă poate trezi brusc, chiar dacă știți că aveți nevoie de mai multă odihnă. Dacă v-ați trezit vreodată nebunește devreme fără motiv după ce ați băut câteva pahare de vin cu o seară înainte, acum știți de ce. Totuși, poate fi de ajutor să te pregătești puțin înainte de a lua chiar și prima înghițitură:
Dacă te îndrepți spre băutură chiar înainte de culcare, nu poți evita aceste întreruperi ale somnului. Dar dacă îți pregătești mediul de dormit înainte de a pleca, poți face multe. Pentru început, amintiți-vă elementele de bază. O bună igienă a somnului este și mai importantă acum. Filtrați lumina din camera dvs. cu perdele obscure sau procurați-vă o mască de somn. Reglați temperatura astfel încât să fie plăcută și răcoroasă pentru a nu vă încălzi prea tare atunci când vă băgați în sfârșit în pat, și procurați-vă dopuri pentru urechi pentru a vă ajuta să blocați orice zgomot din mediul înconjurător. Să vă faceți patul ar putea fi de asemenea de ajutor: în acest fel, nu vă încurcați cu pătura sau nu încercați să o îndreptați când ajungeți acasă, trezindu-vă în acest fel.
Iar dacă este posibil, Elizabeth Kovacs, doctor în medicină, director al programului de cercetare a alcoolului de la Universitatea Loyola din Chicago, spune că un somn bun în fiecare noapte dinaintea petrecerii va reduce impactul pe care îl va avea o noapte de băutură. Practic, pretindeți că veți încerca să dormiți într-o fabrică zgomotoasă și bine luminată în acea noapte și pregătiți-vă în consecință.
Înainte de a lua prima înghițitură de alcool, asigurați-vă că ați luat o masă solidă și echilibrată pentru a ajuta la reglarea absorbției alcoolului de către organismul dumneavoastră. O masă bună, cu ardere lentă, cu câteva proteine, câțiva carbohidrați și ceva grăsimi va introduce alcoolul în sângele tău treptat, astfel încât organismul tău să îl poată procesa fără să se suprasolicite. Carnea roșie este o alegere destul de decentă, deoarece, potrivit doctorului Jason Burke, creatorul Hangover Heaven, are o concentrație mare de proteine și vitamine B, care ajută la procesarea subproduselor alcoolului în organism, potrivit lifehacker.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: bautura sănătate somn