Cum să te protejezi de mușcătura de căpușă. 10 sfaturi practice de la Dr. Pavelina Andrei
Dr. Pavelina Andrei, medic specialist dermatologie și doctor în științe medicale, vine cu câteva sfaturi practice, care să ne ajute să ne protejăm de mușcătura de căpușă. 

Mușcătura de căpușă poate fi extrem de periculoasă pentru sănătatea omului. 

Căpuşele sunt artropode parazite ce populează suprafaţa corpului fiind găsite pe tegumentele mamiferelor,  în blana lor, pe pielea păsărilor, sau pot chiar ajuge să se prindă de pielea omului. Căpuşele sunt de dimensiuni foarte mici, însă pot fi vizibile cu ochiul liber, masculii sunt negri, iar femelele sunt negre cu abdomenul roşu.

Sunt specii hematofage, cu ajutorul aparatului bucal se hrănesc prin înţepat şi supt şi se prind ferm de pielea animalului sau a omului. Sunt necesare mai multe zile până când sunt saturate cu sânge, timp în care masa lor corporală creşte semnificativ.

Viaţa căpuşelor pe corpul gazdei este scurtă (câteva zile) şi diferă în funcţie de numărul de gazde necesare realizării ciclului biologic şi de capacitatea fiecărui stadiu de a rezista la înfometare.

Ciclul biologic al căpuşelor (larvă, nimfă şi adult) are nevoie de 3 gazde pe care se dezvoltă consumându-le sângele. O femelă adultă consumă cel puţin 0,6 ml sânge şi depune cel puţin 10.000 de ouă.

Tot ce trebuie să știi despre alopecie, boala de care suferă soția lui Will Smith. Cum o tratăm și care sunt cauzele ce duc la apariția ei

 

Cum să te protejezi de mușcătura de căpușă

Dr. Pavelina Andrei, medic specialist dermatologie și doctor în științe medicale, dezvăluie, pentru cititorii Spectacola, care sunt cei 10 pași simpli care te pot proteja de mușcătura de căpușă, dar și ce ai de făcut în cazul în care suspectezi că descoperi p căpușă pe corpul tău.  


1. „Măsuri personale de protecție și prevenție cum ar fi îmbrăcămintea adecvată preferabil de culoare deschisă pentru a putea facilita vizualizarea căpușelor cât mai rapid.

2. Hainele care să acopere cât mai mult din suprafață corporală (pantaloni lungi, bluze cu mâneci) eventual haine tratate anterior cu permetrina.

3. Evitarea spațiillor cunoscute cu risc de transmitere a căpușelor precum pădurile și zonele cu multă iarbă, parcurile.

4. Evitarea contactului direct cu iarbă sau plantele din jur.

5. Utilizarea produselor repelente precum spray-urile sau loțiunile împotriva căpușelor. (atenție la indicațiile speciale pentru copii și femeile însărcinate)

6. Verificarea hainelor și bagajelor după excursie în zone potențial expuse riscului de transmitere a căpușelor.

7. Verificarea animalelor de companie.

8. Îndepărtarea capului căpușei dacă această a patruns în piele (B.burgdoferi   necesită mai mult de 24 de ore pentru a transmite infecția – boală Lyme).

9. După activitățile recreaționale din parcuri sau zone cu multă iarbă se recomandă că hainele să fie lăsate la aer sau uscătoare cu căldură mare,  pentru o perioada de timp

10. Oportunitatea unei antibioterapii profilactice în cazul suspiciunii infectării”, a dezvăluit Dr. Pavelina Andrei pentru Spectacola. 

Mușcătura de căpușă. 7 pași pentru a trata o posibilă infectare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: Georgiana Ioniţă | Dată: 07 mai, 15:04

Sursa foto: Elena Merișoreanu, Facebook

Elena Merișoreanu dă de pământ cu artiștii care se plâng de pensiile prea mici: ”E o rușine. S-au câștigat saci de bani. Cântăm o oră și primim 1000 și ceva” EXCLUSIV

Captură video Youtube/ Vorbește lumea

Adela Popescu, gestul pe care îl face în fiecare vacanță all inclusive: „Mi-e rușine să spun”

Sursa foto: Carmen Harra și Delia, facebook/ colaj foto

Carmen Harra, dezvăluiri neașteptate despre sarcina Deliei, după ce i s-a prezis că va avea o fiică: „Îi este frică să nu se întâmple ceva dacă face acest copil”

Carmen Harra, foto Facebook

Divorțurile „anunțate” de Carmen Harra. Clarvăzătoarea a prezis destrămarea unor cupluri celebre: „Relația asta devine abuzivă și o să se termine foarte prost”

Sursa foto: Captură video/ Antena 3

Băutura MINUNE care curătă ficatul. Lidia Fecioru: „Se bea doar nouă zile”

Sursa foto: Sidonia Spătaru, captură Youtube/ Acces Direct

Văduva lui Dan Spătaru, de urgență la spital după ce s-a prăbușit în plină stradă: "Am zis să nu mă lovesc cu capul de trotuar și..."

Sursa foto: Carmen Iohannis, Facebook

Gafa vestimentară uriașă făcută de Carmen Iohannis la dineul NATO. Cum a fost poreclită Prima Doamnă

Sursa foto: Delia, instagram

Delia Matache, martoră la tragedia din Alpii italieni, Dolomiti. Mai mulți oameni au fost uciși de o avalanșă: "Sfatul meu e ca pasionaţii de munte să..."

Sursa foto: Brigitte Pastramă, Instagram

Florin Pastramă, primele declarații despre divorțul de Brigitte Sfăt: ”După ce se mai calmează lucrurile atunci...”

Sursa foto: Aurel Pădureanu și Cornelia Catanga, sursa facebook

Aurel Pădureanu, îngropat în datorii. Soțul Corneliei Catangă se confruntă cu probleme financiare: ''De unde să plătesc?”

Lumânare, foto Unsplash/ autor: CHIRAG K

Doliu în lumea muzicii populare. O mare artistă s-a stins din viață: „Bunul Dumnezeu să-i așeze sufletul unde drepții se odihnesc!”

Sfinții Apostoli Petru și Pavel, sursa foto Doxologia.ro

Sfinții Apostoli Petru și Pavel 2022. Tradiții și obiceiuri. Ce NU ai voie să faci în această zi de sărbătoare

Ce se întâmplă dacă înghiți guma de mestecat

Ai înghițit guma de mestecat? Iată ce se poate întâmpla...