„Andreea Esca joacă un rol”. Lucian Mîndruță nu s-a abținut și a vorbit fără rețineri despre colega sa de breaslă / Video
Pentru cei mai mulți dintre noi, cafeaua este un ritual zilnic care ne oferă energia necesară să începem ziua cu dreptul. Însă, putem folosi cafeaua nu doar pentru a ne trezi, ci și pentru a ne schimba percepția asupra activităților pe care le considerăm dificile sau neplăcute, după cum spune Doctor Mihail. După ce bem o cafea, aproximativ 30 de minute mai târziu, în creierul nostru are loc o creștere a nivelului de dopamină, neurotransmițătorul responsabil de plăcere.
Creierul nostru este capabil să înregistreze retroactiv ceea ce am făcut înainte de a experimenta acest val de dopamină. Astfel, dacă am realizat o activitate dificilă, cum ar fi învățatul pentru un examen sau un antrenament intens la sală, și imediat după aceea consumăm cafea, creierul nostru asociază acea sarcină cu senzația de plăcere indusă de dopamină. Cu alte cuvinte, prin acest mecanism subtil, ne putem antrena să ne îndrăgostim de activitățile pe care, în mod normal, le evităm sau le considerăm o corvoadă.
Te-ar putea interesa și: Doctor Mihail a dezvăluit care sunt alimentele cu cel mai ridicat conținut de sare
„Aproximativ nouă din zece persoane consumă cronic, zilnic, cafea. Știm că ne place să consumăm cafea, dar ceea ce nu știm este că putem să folosim cafeaua ca pe o unealtă în a ne plăcea lucrurile pe care de regulă ne este greu să le facem. După ce ai băut cafea, la aproximativ 30 de minute, apare un spike de dopamină și o creștere a expresiei receptorilor de dopamină în cortexul prefrontal. Creierul înregistrează retrograd, își aduce aminte ce a făcut înainte de această plăcere mică, uneori insesizabilă, dar care există. În felul acesta, creierul e programat să se îndrăgostească de lucrurile pe care le-ai făcut cu o jumătate de oră înainte de a consuma acea cafea. Deci o unealtă foarte bună este să bem cafea atunci când învățăm, când mergem la sală, dar ce poți face pentru a adăuga un plus de plăcere acelui lucru și pentru a-ți programa creierul să se îndrăgostească de ceea ce ai făcut este să bei un shot de espresso după acel sport sau sesiune de învățat. Să bei cafea după ce ai făcut un lucru te programează să te îndrăgostești de el”, a explicat Doctor Mihail, într-un videoclip postat pe pagina sa de TikTok.
Te-ar putea interesa și: Cum reducem treptat consumul de zahăr. Trucuri de la specialiști: „Voința nu este suficientă”
Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume și are numeroase beneficii pentru sănătate, datorită conținutului său de cafeină și antioxidanți.
Cafeina, principalul compus activ din cafea, acționează ca un stimulant care blochează adenozina, un neurotransmițător inhibitor, ceea ce duce la creșterea nivelului de dopamină și norepinefrină. Aceasta îmbunătățește vigilența, atenția, memoria și funcțiile cognitive pe termen scurt. Cafeaua este o sursă importantă de antioxidanți, care ajută la combaterea radicalilor liberi și la reducerea inflamațiilor. Antioxidanții pot ajuta la prevenirea bolilor cronice, precum bolile cardiovasculare și diabetul. Consumul de cafea este legat de reducerea riscului de depresie și de îmbunătățirea stării de spirit, datorită efectelor sale asupra neurotransmițătorilor care influențează starea de bine, precum dopamina și serotonina.
@doctor.mihail Tot ce trebuie sa stii despre cafea - cauta pe youtube: doctor mihail adevarul despre cafea - link in bio
♬ original sound - doctor.mihail
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Loredana Tanase
Categorie: Sanatate
Iată ce-ți rezervă astrele...
Deși este o prezență obișnuită...