Dacă nu adormi în acest interval de timp, s-ar putea să existe o problemă
Data publicării:
Timpul mediu de care are nevoie cineva pentru a adormi este de 20 de minute. Aceasta este o medie, așa că există o mică marjă de manevră pentru fiecare persoană în parte. Dacă nu adormi în aproximativ 20 de minute, probabil că te simți frustrat. Și asta chiar nu ajută. Tulburarea de somn cu debut întârziat ar putea fi vinovată. 

Iată care sunt cele trei categorii care provoacă tulburări de somn:

Alegerile legate de stilul de viață

Poate că știi deja că a fi activ din punct de vedere fizic, a avea o viață socială activă și a participa la activități semnificative pe parcursul zilei îți poate îmbunătăți somnul, dar, dacă te chinui să adormi, există și alte alegeri specifice ale stilului de viață favorabile somnului de care ar fi bine să iei aminte. Se întâmplă prea ușor. Atunci când rutinele noastre din timpul zilei sunt perturbate, pentru că nu mai avem un program la fel de rigid ca odinioară, este atât de ușor să renunțăm și la rutinele de seară și de culcare.

De la a adormi pe canapea în timp ce te uiți la televizor (sau joci un joc pe telefon) până la a trage un pui de somn pe parcursul zilei, obiceiurile proaste de somn pot face mult mai greu să adormi în acea fereastră de 20 de minute. Acest lucru poate să nu fie o mare problemă dacă vă puteți trezi oricând doriți a doua zi. Și a doua zi după aceea. Dar, dacă aveți nevoie să adormiți pentru a vă putea trezi la un anumit program o parte din timp, este mai bine să respectați mereu același program de somn.

Creierul și corpul tău sunt mai pricepuți să mențină un ciclu previzibil de somn-trezire atunci când respecți un program previzibil. Acest lucru înseamnă crearea unor rutine previzibile și liniștitoare la culcare, care nu sunt grăbite sau prea alerte, potrivit yourtango.com

Utilizarea stimulanților pe parcursul zilei

Ca și în cazul rutinelor de culcare, ceea ce faceți în restul zilei va face fie mai ușor, fie mai greu să adormiți. Dacă vă simțiți "înfierbântat" la ora de culcare, în loc să fiți calm și puțin somnoros, nu veți adormi. Trei vinovați au mai multe șanse să vă țină în alertă. Cofeina, exercițiile fizice (viguroase) și timpul petrecut în fața ecranelor. Probabil că știi deja acest lucru, dar dacă bei prea multă cofeină prea târziu în timpul zilei, îți va fi mai greu să adormi.

2. Mediul de somn

La fel ca multe alte lucruri în viață, mediul înconjurător ne poate sprijini sau împiedica capacitatea noastră de a funcționa în mod optim. Ați încercat vreodată să mergeți pe trotuare înghețate? Gheața face mai greu să vă păstrați echilibrul și să nu cădeți. Același lucru este valabil și pentru somn. Este posibil ca preferințele dvs. senzoriale să vă facă mai dificil să adormiți

Dacă aveți o sensibilitate la lumină sau la sunet, puteți paria că traiul într-un cartier urban din centrul orașului, cu lumini de stradă și zgomote de trafic, vă poate face privarea de somn mult mai gravă.  Perdelele de întuneric și o bună izolare (sau faptul că dormitorul dvs. se află în partea mai liniștită a casei) vă pot ajuta. Dacă ești foarte sensibil, poate ar trebui să iei în considerare posibilitatea de a te muta într-o zonă mai liniștită a orașului, de dragul igienei tale de somn. Senzația saltelei, a pernei, a așternuturilor și a păturilor poate fi un alt factor senzorial de luat în considerare. Dacă nu vă place senzația patului dumneavoastră, adormirea va fi mai dificilă. Orice, de la o schimbare de cearceafuri până la o schimbare de saltea, poate fi pentru a vă ajuta să vă simțiți mai confortabil. Iar dacă nu vă place mirosul detergentului de rufe, luați în considerare posibilitatea de a trece la ceva mai pe placul dumneavoastră, sau chiar la o versiune fără parfum.

3. O afecțiune medicală de bază

Provocările legate de sănătatea mintală înrăutățesc calitatea somnului

Este un astfel de cerc vicios. Dacă vă luptați cu stresul, anxietatea sau depresia, este posibil să vă fie mai greu să adormiți. Și, dacă acest lucru înseamnă că ai parte de un somn mai puțin odihnitor, probabil că te vei lupta și mai mult cu stresul, anxietatea și depresia. A sta întins în pat gândindu-te la probleme, îngrijorându-te de incertitudinile din viață (și sunt multe!) și simțindu-te blocat în regrete și durere nu este un mod de a adormi.

Dacă vă confruntați cu coșmaruri, găsiți un terapeut licențiat în zona dumneavoastră, eventual unul care se ocupă de vise. Sau terapie pentru traume. Sau ambele. Unele afecțiuni medicale pot avea, de asemenea, un impact asupra somnului. Dacă nu vă confruntați cu probleme de sănătate mintală și ați făcut toate celelalte lucruri, s-ar putea să vă fie totuși util să discutați cu medicul dumneavoastră despre dificultățile de somn.


Durerile fizice, bolile, anumite medicamente, afecțiunile neurologice și tulburările de somn specifice, cum ar fi tulburările de somn cu debut întârziat, trebuie să fie evaluate și abordate de un medic. Nimeni nu vrea să se gândească că ar putea avea o problemă medicală, dar obținerea unui diagnostic și a unei îngrijiri adecvate mai devreme decât mai târziu este întotdeauna cea mai bună opțiune. O noapte de odihnă bună în mod constant este importantă pentru vindecare și menținerea unei bune sănătăți, la urma urmei. 

Dacă ați făcut tot ce se poate face pentru a vă îmbunătăți rutinele de somn, pentru a vă regla aportul de stimulente și pentru a vă ajusta mediile de somn, consultarea medicului sau a unui profesionist în domeniul sănătății mintale poate fi cel mai util lucru pe care îl puteți face pentru a vă readuce somnul, și viața, pe drumul cel bun. Cât timp durează să adormiți? Atât de repede cât abordați tulburarea de somn cu debut întârziat. Cu aceste informații în buzunarul din spate, știți ce trebuie să faceți. Uneori, partea cea mai dificilă este să pui în aplicare ceea ce știi.


Deci, dacă lucrurile sunt perturbate și sunteți prea obosit pentru a gândi clar, lucrați cu un antrenor de somn, un terapeut sau un profesionist medical și obțineți ajutor. Somnul este una dintre cele mai subestimate activități din viața noastră de zi cu zi, chiar dacă este una de care mulți oameni se bucură cu adevărat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Camelia Pătrășcanu. Captură video: YouTube/Canal 33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie în perioada următoare

Gina Pistol. Captură video: YouTube/Damian Draghici. Captură video: Instagram/smiley_omul

Gestul făcut de Smiley față de Gina Pistol a stârnit revoltă în mediul online: „Urât comportament! Fără cuvinte, că aș avea multe” / Video

Daniel Pavel/ captură video Voyo

Premieră absolută la Survivor All Stars! Concurenții au rămas șocați: „Nu am mai avut așa ceva”

bloc

La ce etaj ai șanse să nu mori în caz de cutremur. Inginer: La seismul din 1977, acolo am găsit supraviețuitori

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna mai, cu gemenele Oana și Adina Timofte. Zodia care dă lovitura pe plan financiar




pixel