Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată
Colin Espie, doctor în științe, co-fondator și cercetător șef al Big Health și profesor de medicină a somnului la Universitatea din Oxford explică faptul că, mai târziu în viață, somnul tinde să fie puțin mai fragmentat. Este normal să ai un somn mai puțin profund, precum și perioade intermitente de veghe. Dar de ce se întâmplă acest lucru? Potrivit lui Espie, "Mulți adulți mai în vârstă se confruntă cu o schimbare a ritmurilor lor naturale de somn. Există o îmbătrânire a [ceea ce se numește] ceasului circadian".
Ceasul tău circadian are un ritm de 24 de ore și este ghidat de corpul tău, la nivel intern. Ceasul dumneavoastră intern reglează totul, de la fazele de somn și de trezire, la temperatura corpului, alimentația și digestia și așa mai departe.
Pe măsură ce îmbătrâniți, aveți tendința de a dormi mai devreme în fiecare noapte și de a vă trezi mai devreme în fiecare zi. Acest lucru este exact opusul ciclului circadian al unui adolescent, care îi ține pe indivizii din această categorie de vârstă treji destul de târziu în noapte. Espie explică: "Modificările circadiene pot contribui, de asemenea, la faptul că adulții mai în vârstă se simt somnoroși în timpul zilei și vigilenți la primele ore ale dimineții". El adaugă, de asemenea, că schimbările circadiene sunt un eveniment natural; o "consecință a îmbătrânirii sănătoase", dacă vreți. Cu toate acestea, schimbările circadiene sunt de fapt chiar mai distincte la persoanele care suferă de demență, notează Espie.
Încă un indiciu că nu ești singurul care nu are parte de un somn fericit este un studiu realizat de Brigham and Women's Hospital. Cercetătorii au analizat datele privind modelele de somn ale persoanelor cu vârste cuprinse între 21 și 30 de ani, comparativ cu cele ale adulților cu vârste cuprinse între 60 și 74 de ani. Potrivit cercetătorului principal al studiului, Dr. Klerman, "Studiul nostru a constatat că atât tinerii, cât și persoanele în vârstă nu au avut probleme în a adormi, dar populația mai în vârstă a fost de patru ori mai predispusă să se trezească pe parcursul nopții, în comparație cu persoanele mai tinere", potrivit eatthis.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: imbatranire somn studiu
Anca Hâncu, doctor în...